Tekenen, annoteren en Schrijven gebruiken in Pages, Numbers en Keynote

Teken, annoteer en zet handschrift om in tekst op de iPad met een Apple Pencil, of gebruik je vinger om te tekenen en te annoteren op de iPad of iPhone.

Handschrift omzetten in tekst met 'Schrijven'

Met Schrijven kun je handschrift omzetten in tekst met een Apple Pencil op een ondersteunde iPad.* Als je een Apple Pencil koppelt met een iPad, is Schrijven standaard ingeschakeld. Om de instelling van Schrijven te controleren of om het uit te schakelen, ga je op de iPad naar 'Instellingen' > 'Apple Pencil'.

1. Tik met de Apple Pencil in de hoofdtekst van een tekstverwerkingsdocument in Pages, een spreadsheet in Numbers of een dia in Keynote op de plek waar je wilt schrijven. Of tik in een tekstvak, vorm of tabelcel.

2. Tik op de schrijftool in de knoppenbalk onderaan het scherm en begin met schrijven.

Teken-knoppenbalk met de tool Schrijven uitgelicht

Terwijl je met de Apple Pencil schrijft, kun je ook woorden verwijderen, tekst invoegen enzovoort:

• Om een woord te verwijderen, streep je het door.

• Om tekst tussen woorden in te voegen, houd je de Apple Pencil op een plek in de tekst. Wanneer er een spatie verschijnt, kun je beginnen met schrijven.

• Om tekens samen te voegen of te scheiden, trek je er een verticale streep tussen.

• Om tekst te selecteren, omcirkel je deze of trek je er een lijn door. Versleep de selectiegrepen om de selectie te wijzigen.

• Om de knoppenbalk te minimaliseren, sleep je deze naar de hoek van het scherm. Tik op de geminimaliseerde knoppenbalk om de hele knoppenbalk weer te geven.

• Om door de pagina te scrollen terwijl je een Apple Pencil gebruikt, swipe je met één vinger. Als je je vingers gebruikt, swipe je met twee vingers.

De knoppenbalk heeft ook knoppen om tekst in te laten springen, op te maken en uit te lijnen, en om bijvoorbeeld pagina-einden of bladwijzers in te voegen.

* Je kunt in de knoppenbalk overschakelen naar een andere ondersteunde taal als je het toetsenbord voor die taal hebt toegevoegd in 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Toetsenbord' > 'Toetsenborden'. Kijk hier om te zien welke talen en regio's door 'Schrijven' worden ondersteund.

Een tekening toevoegen

Als je met de Apple Pencil wilt tekenen in een paginalay-outdocument in Pages, een spreadsheet in Numbers of een dia in Keynote op een ondersteunde iPad, tik je met de Pencil op de pagina. Tik in een tekstverwerkingsdocument in Pages opnieuw op de plek waar je het tekengebied wilt toevoegen.

Je vinger gebruiken om een tekening toe te voegen of als je een potlood hebt, maar 'Selecteer en scrol' is ingeschakeld:

• Tik op de iPhone op de knop 'Voeg in'de knop 'Voeg in', tik op de knop 'Media'de knop 'Media' en daarna op 'Tekening'.

• Tik op een iPad op de knop 'Media' en daarna op 'Tekening'. Tik eerst op de knop 'Voeg in'de knop 'Voeg in' als je de knop 'Media' niet ziet.

De tekentools (pen, potlood, kleurkrijt en vulling) worden in de knoppenbalk aan de onderkant van het scherm weergegeven.

De tekentools gebruiken

1. Tik op een van de vier tekentools onderaan het scherm: de pen, het potlood, het krijt of de tool 'Vul'.

Teken-knoppenbalk
  2. Als je met een andere pendikte of een andere mate van ondoorzichtigheid wilt tekenen, tik je tweemaal op een van de tekentools en vervolgens op de nieuwe dikte. Je kunt de ondoorzichtigheid ook aanpassen met behulp van de schuifregelaar.

3. Je kunt met een andere kleur tekenen:

• Tik op een iPhone op de gekleurde cirkel en kies vervolgens een vooraf ingestelde kleur onderaan het scherm 'Kleuren'. Je kunt ook de bedieningselementen gebruiken om je eigen kleuren te mengen en vervolgens op de knop 'Voeg toe'de knop 'Voeg toe' tikken om de kleur als favoriet te bewaren.

• Tik op een iPad op een vooraf ingestelde kleur of tik op het kleurenwiel om een aangepaste kleur te kiezen. Je kunt de bedieningselementen gebruiken om je eigen kleur te mengen en vervolgens op de knop 'Voeg toe'de knop 'Voeg toe' tikken om de kleur als favoriet te bewaren. Om een favoriet te verwijderen, houd je je vinger op de gekleurde stip en tik je op 'Verwijder'.

4. Als je iets wilt wissen, tik je op de gum en tik je er nogmaals op om een gum te kiezen:

• Om pixels te wissen, tik je op 'Pixelgum' en tik je op de tekening of sleep je erover.

• Om een hele lijn te wissen, tik je op 'Objectgum' en vervolgens op de lijn of objectvulling die je wilt wissen.

5. Tik op de knop 'Maak ongedaan'de knop 'Maak ongedaan' om de laatste actie ongedaan te maken.

6. Als je klaar bent, tik je op 'Gereed'.

Een tekening groter of kleiner maken of verplaatsen

Nadat je de tekening hebt toegevoegd, kun je de afmetingen ervan wijzigen en de tekening verplaatsen:

• Als je de afmetingen van de tekening wilt wijzigen, tik je met je vinger op de tekening en versleep je de grepen van het vak.

• Als je de tekening wilt verplaatsen, tik je met je vinger op de tekening en versleep je deze.

Delen van een tekening bewerken

1. Tik op de tekening en tik vervolgens op 'Wijzig tekening' in het venstermenu.

2. Tik onderaan het scherm in de knoppenbalk op de selectietool en tik of sleep vervolgens rondom het gedeelte van de tekening dat je wilt wijzigen. Er verschijnt een omtrek om de selectie.

Teken-knoppenbalk met de selectietool uitgelicht
  3. Tik op een optie in het venstermenu:

• Als je de afmetingen wilt wijzigen, tik je op 'Pas grootte aan' en versleep je de grepen van het vak om de tekening.

• Als je één tekening wilt splitsen in twee tekeningen, tik je in het venstermenu op 'Scheid'.

• Je kunt de selectie ook knippen, kopiëren, plakken, verwijderen en dupliceren.

4. Als je klaar bent, tik je op 'Gereed'.

Een bewegende tekening maken

Een tekening animeren in Pages of Numbers:

1. Tik op 'Gereed' als je nog in de tekenmodus bent. Anders ga je verder met de volgende stap.

2. Selecteer de tekening door erop te tikken.

3. Tik op de knop 'Opmaak'de knop 'Opmaak' en vervolgens op 'Tekening'.

4. Schakel 'Bewegende tekening' in en pas de overige opties aan (zoals 'Duur').

5. Je laat de animatie afspelen door te tikken op 'Speel af' of 'Speel tekening af'.

Een bewegende tekening maken in Keynote:

1. Kies de dia met de tekening en tik op de tekening om deze te selecteren.

2. Tik nogmaals op de tekening en tik vervolgens in het venstermenu op 'Animatie'.

3. Kies 'Voeg beginanimatie toe' of 'Voeg eindanimatie toe'.

4. In het venstermenu kies je 'Lijntekening' en vervolgens tik je op 'Speel af' om een voorbeeld van de animatie te bekijken.

5. Tik op 'Gereed' als je klaar bent.

Een tekening delen of bewaren

Je kunt een tekening uit je document delen of bewaren als PNG-afbeeldingsbestand. In Pages en Numbers kun je een geanimeerde tekening delen als filmbestand (M4V).

1. Tik op 'Gereed' als je nog in de tekenmodus bent. Anders ga je verder met de volgende stap.

2. Selecteer de tekening door erop te tikken en kies 'Deel'. Als je de tekening hebt geanimeerd, kies je 'Deel als afbeelding' of 'Deel als film' (alleen in Pages of Numbers).

3. Kies hoe je de afbeelding of film wilt versturen (bijvoorbeeld met Mail of met Berichten). Je kunt ook de optie 'Bewaar afbeelding' (of 'Bewaar video' voor bewegende tekeningen) kiezen om de tekening te bewaren voor gebruik in de Foto's-app.

Werken met tekeningen op een Mac

Als je een tekening hebt toegevoegd in een Pages-, Numbers- of Keynote-bestand op de iPhone of iPad, kun je de tekening animeren, delen of bewaren in Foto's als afbeeldings- of filmbestand wanneer je dat bestand op een Mac opent.

Een annotatie toevoegen in Pages

Je kunt annotaties toevoegen aan tekst, objecten of tabelcellen in een Pages-document. Annotaties bewegen tijdens het wijzigen mee met de tekst of objecten.

1. Om een annotatie toe te voegen met de Apple Pencil, tik je ergens op de pagina en tik je vervolgens op het annotatie-instrument in de knoppenbalk onderaan het scherm. Als je je vinger wilt gebruiken of als je een potlood hebt, maar 'Selecteer en scrol' is ingeschakeld, tik je op de knop 'Meer'de knop 'Meer' en vervolgens 'Slimme annotaties'.

2. Tik nogmaals op de annotatietool om te kiezen welke annotatietool je wilt gebruiken:

• Tik op 'Pen' om markeringen toe te voegen.

• Tik op 'Markeerstift' om tekst te markeren.

Teken-knoppenbalk met de annotatietoolkiezer
  3. Voeg je annotaties toe.

4. Je kunt ook annoteren met een andere kleur:

• Tik op een iPhone op de gekleurde cirkel en kies vervolgens een vooraf ingestelde kleur onderaan het scherm 'Kleuren'. Je kunt ook de bedieningselementen gebruiken om je eigen kleuren te mengen en vervolgens op de knop 'Voeg toe'  tikken om de kleur als favoriet te bewaren.

• Tik op een iPad op een vooraf ingestelde kleur of tik op het kleurenwiel om een aangepaste kleur te kiezen. Gebruik de bedieningselementen om je eigen kleur te mengen en tik vervolgens op de knop 'Voeg toe'  om de kleur als favoriet te bewaren. Om een favoriet te verwijderen, houd je je vinger op de gekleurde stip en tik je op 'Verwijder'.

5. Annotaties wissen:

• Tik je onderaan het scherm op de gum in de knoppenbalk en tik je op de annotatie.

• Tik om alle annotaties te wissen op the More buttonthe More button in de knoppenbalk onderaan het scherm en tik vervolgens op 'Wis alle slimme annotaties'.

6. Als je klaar bent, tik je op 'Gereed'.

Je kunt een annotatie ook weer verwijderen. Tik op de annotatie en vervolgens op 'Verwijder'. Als je tekst of objecten met annotaties verwijdert, verwijder je ook de annotatie.

Je kunt ook annotaties verbergen:

• Tik op de iPad op 'Weergaveopties'  en tik vervolgens op 'Verberg slimme annotaties'.

• Als je de knop 'Weergaveopties' in de knoppenbalk niet ziet op een iPad of als je op een iPhone werkt, tik je op de knop 'Meer' , daarna op 'Slimme annotaties' en vervolgens op 'Verberg slimme annotaties'.

Een document met annotaties exporteren

Als je een Pages-document met annotaties ingeschakeld exporteert als PDF-, JPEG-, PNG- of TIFF-bestand, worden annotaties weergegeven in het geëxporteerde bestand. Als je exporteert als een Word-, RTF-, EPUB-, TXT- of Pages '09-bestand, worden er geen annotaties weergegeven in het geëxporteerde bestand.

Werken met annotaties op een Mac

Als je iCloud gebruikt om al je Pages-documenten op al je apparaten up-to-date te houden, worden annotaties op al je apparaten in je document weergegeven. Op een Mac kun je annotaties tijdens het wijzigen van een document verwijderen, weergeven of verbergen.

• Als je een annotatie wilt verwijderen, selecteer je de annotatie en druk je vervolgens op 'Verwijder'.

• Als je alle annotaties wilt verwijderen, kies je 'Wijzig' > 'Verwijder slimme annotaties'.

• Als je alle annotaties wilt weergeven of verbergen, kies je 'Weergave' > 'Verberg/Toon slimme annotaties'.

Selecteren en bladeren met de Apple Pencil

Standaard kun je met je Apple Pencil meteen tekenen of annotaties maken. In Pages, Numbers of Keynote kun je ook instellen dat je de Apple Pencil in plaats daarvan wilt gebruiken om objecten te selecteren en door je documenten te scrollen:

1. Tik in Pages, Numbers of Keynote op de knop 'Meer'de knop 'Meer' en tik vervolgens op 'Instellingen'.

2. Schakel onder 'Apple Pencil' de optie 'Selecteer en scrol' in.

Als je Apple Pencil dat ondersteunt, kun je 'Tik dubbel om te schakelen' inschakelen. Met 'Tik dubbel om te schakelen' hoef je alleen maar dubbel te tikken op het onderste stuk van de Apple Pencil om 'Selecteer en scrol' in of uit te schakelen.

Als je een tekening of annotatie met je Pencil wilt toevoegen wanneer 'Selecteer en scrol' is ingeschakeld, tik je op the Media buttonthe Media button en vervolgens op 'Tekening'. Tik eerst op de knop 'Voeg in'de knop 'Voeg in' als je de knop 'Media' niet ziet.

Pages, Numbers en Keynote hebben elk hun eigen instelling voor 'Selecteer en scrol'. Als je bijvoorbeeld in Pages 'Selecteer en scrol' inschakelt, geldt deze instelling alleen voor Pages, en niet voor Keynote of Numbers.