De uitspraak in VoiceOver aanpassen op je iPhone of iPad

Lees hier hoe je in VoiceOver de uitspraak van bepaalde woorden of zinnen, zoals je naam, woonplaats enzovoort, kunt wijzigen.

Een uitspraak toevoegen

1. Ga in 'Instellingen' naar 'Toegankelijkheid' > 'VoiceOver' > 'Spraak' > 'Uitspraak'.

2. Tik op de knop 'Voeg toe'knop 'Voeg toe'.

3. Voer in het veld 'Zin' het woord of de zin in die je wilt aanpassen.

iPhone-scherm met 'SIM' in het veld 'Zin' en de uitspraak van SIM in het veld 'Vervanging'.
  4. In het veld 'Vervanging' kun je:

• Spellen hoe de zin moet worden uitgesproken.

• Op de knop 'Dicteer vervanging'knop 'Dicteer vervanging' tikken om de zin uit te spreken zoals je dat wilt.* Tik op elke suggestie om deze af te spelen en tik vervolgens op 'Gereed' als je de gewenste versie hebt gekozen.

5. Kies de taal waarop deze uitspraak moet worden toegepast, de stem die wordt gebruikt bij het afspelen, of hoofdletters in een woord moeten worden genegeerd en of de uitspraak van toepassing is op alle apps.

6. Tik op 'Speel af' om je uitspraak af te spelen. Tik vervolgens op 'Terug' wanneer je klaar bent om deze te bewaren.

* Als je 'Dicteer vervanging' wilt gebruiken, schakel je dicteren in via 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Toetsenbord'.

Een uitspraak verwijderen

1. Ga in 'Instellingen' naar 'Toegankelijkheid' > 'VoiceOver' > 'Spraak' > 'Uitspraak'.

2. Tik op 'Wijzig'.

3. Tik op de knop 'Verwijder'knop 'Verwijder' naast de uitspraak die je wilt verwijderen en tik op 'Verwijder'.