Over de VoiceOver-rotor op een iPhone, iPad en iPod touch

Je kunt de VoiceOver-rotor gebruiken om de manier waarop VoiceOver werkt, te wijzigen. Je kunt het volume of de spreeksnelheid van VoiceOver wijzigen, van het ene onderdeel op het scherm naar het andere gaan enzovoort.

ios13-iphone-xs-safari-voiceover-rotor-hero

De VoiceOver-rotor gebruiken

Om te beginnen schakel je VoiceOver in (als dat niet al ingeschakeld is) in 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid'.

Om de rotor te gebruiken, draai je met twee vingers op het scherm van je iOS- of iPadOS-apparaat, alsof je een draaiknop bedient. VoiceOver zegt de eerste rotoroptie. Blijf met je vingers draaien om meer opties te horen. Til je vingers op om een optie te kiezen.

Nadat je een optie hebt gekozen, veeg je met je vinger omhoog of omlaag over het scherm om deze te gebruiken. Als je bijvoorbeeld 'Woorden' kiest wanneer een document is geopend, gaat VoiceOver naar het volgende of vorige woord wanneer je met je vinger omhoog of omlaag veegt.

Hieronder vind je een lijst met rotoropties en hun functie.

Opties voor navigatie

Met al deze opties kun je van het ene onderdeel naar het andere gaan door met één vinger van boven naar onder over het scherm te vegen. Je kunt VoiceOver naar het vorige onderdeel verplaatsen door met je vinger van onder naar boven te vegen.

Tekst controleren tijdens het typen met Tekens, Woorden en Regels

• Tekens: één teken per keer lezen.

• Woorden: één woord per keer lezen.

• Regels: één regel per keer lezen.

Door de indeling van een pagina of scherm gaan

• Containers: van de ene container op het scherm naar de andere gaan. Het Dock en het beginscherm bijvoorbeeld zijn containers.

• Koppen: van de ene kop naar de andere gaan. Probeer deze rotor in 'Instellingen' > 'Mail, agenda's en contacten'.

• Oriëntatiepunten: tussen banners, navigatie en knoppen in HTML-inhoud (zoals een webpagina of HTML-e-mail) verplaatsen.

• Zelfde onderdeel: van het ene onderdeel naar het volgende van dezelfde soort gaan. Probeer dit met de links in de resultaten van een zoekactie in Safari.

• Verticale navigatie: omhoog of omlaag bewegen door met één vinger verticaal te slepen. Probeer dit in het beginscherm.

• Statische tekst: van de ene regel statische HTML-tekst naar de andere gaan. De statische tekst is de hoofdtekst op de pagina en niet bijvoorbeeld links of namen van knoppen.

Van de ene link naar de andere gaan

• Links: van de ene link naar de andere gaan.

• Bezochte links: van de ene link naar de andere gaan, maar alleen naar links waarop je al hebt geklikt.

• Niet-bezochte links: van de ene link naar de andere gaan, maar alleen naar links waarop je nog niet hebt geklikt.

• Links in pagina: op een webpagina van de ene link in pagina naar de volgende gaan.

Andere manieren om door een pagina te gaan:

• Tabellen: de VoiceOver-cursor naar het begin van een tabel op een webpagina verplaatsen.

• Lijsten: de VoiceOver-cursor naar het begin van een lijst op een webpagina verplaatsen.

• Knoppen: van de ene knop naar de andere in HTML-inhoud gaan.

• Formulierregelaars: tussen knoppen en menu's bij een formulier verplaatsen.

• Tekstvelden: van het ene tekstveld naar het andere in HTML-inhoud gaan.

• Zoekvelden: van het ene zoekveld naar het andere in HTML-inhoud gaan.

• Afbeeldingen: naar afbeeldingen gaan.

Je manier van typen wijzigen

Gebruik de optie 'Typemethode' om te schakelen tussen 'Normaal typen', 'Typen met één tik' en 'Directe aanraking'. Veeg omhoog of omlaag met één vinger om tussen methoden te schakelen.

Als je de rotor niet wilt gebruiken, kun je in 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'VoiceOver' > 'Typstijl' een typstijl instellen.

Zo gebruik je de typstijlen:

Normaal typen

Selecteer een toets op het toetsenbord door naar links of rechts te swipen en tik dubbel om het teken in te voeren. Of verplaats je vinger over het toetsenbord om een toets te selecteren en terwijl je de toets ingedrukt houdt, tik je op het scherm met een andere vinger.

VoiceOver spreekt de toets uit wanneer je deze selecteert en nogmaals wanneer je het teken invoert.

Typen met één tik

Raak een toets op het toetsenbord aan om deze te selecteren en til vervolgens je vinger op om het teken in te voeren. Als je de verkeerde toets aanraakt, sleep je met je vinger naar de gewenste toets.

VoiceOver spreekt het teken van elke toets uit wanneer je deze aanraakt. VoiceOver voert een teken in wanneer je je vinger optilt.

Direct typen met één tik

Typ hetzelfde als wanneer VoiceOver is uitgeschakeld. De modus schakelt VoiceOver alleen voor typen uit.

Opties kiezen

Sommige van de bovenstaande opties zijn in de rotor standaard ingeschakeld en andere zijn optioneel.

Om je rotoropties te kiezen, ga je naar 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'VoiceOver' > 'Rotor'. Selecteer vervolgens de opties die je in de rotor wilt weergeven.

Sommige opties bevinden zich niet altijd in de rotor. 'Typemethode' staat bijvoorbeeld alleen in de rotor wanneer er een toetsenbord is.