Stembediening gebruiken op een iPhone, iPad of iPod touch

Met stembediening kun je met je stem tikken, swipen en typen om te navigeren op je apparaat en je apparaat te gebruiken.

Voor stembediening heb je iOS 13 of nieuwer of iPadOS nodig. Voordat je stembediening kunt gebruiken, moet je eerst een bestand downloaden. Zodra de download is voltooid, heb je geen wifiverbinding meer nodig om stembediening te gebruiken. Het wordt aanbevolen verbinding te maken met wifi voordat je stembediening voor de eerste keer activeert.

Stembediening is niet in alle landen of regio's beschikbaar. Stembediening maakt gebruik van de Siri-engine voor spraakherkenning en werkt alleen voor het Engels (VS).

Stembediening inschakelen

1. Ga naar 'Instellingen' en selecteer 'Toegankelijkheid'.

2. Selecteer 'Stembediening' en 'Configureer stembediening'. Er begint een download in de achtergrond.

Zodra het downloaden is voltooid, verschijnt er een microfoonGeen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding in de statusbalk van je apparaat, die aangeeft of de stembediening wel of niet luistert.

Stembediening gebruiken

Wanneer stembediening is ingeschakeld, kun je commando's uitspreken, op dezelfde manier als dat je een actie zou uitvoeren via aanraking. Als je bijvoorbeeld de Spotlight-zoekfunctie wilt gebruiken vanaf het thuisscherm, zeg je 'Veeg omlaag'. Of om 'lang indrukken'-menu's voor bepaalde apps te gebruiken, zeg je 'Druk [naam van app] lang in'. Stembediening verandert niets aan hoe je apparaat reageert op aanrakingen.

Om een lijst van beschikbare commando's te zien voor verschillende situaties zeg je 'Laat me zien wat ik moet zeggen'.

Voor een volledige lijst van alle beschikbare commando's volg je deze stappen:

1. Ga naar 'Instellingen' en selecteer 'Toegankelijkheid'.

2. Selecteer 'Stembediening' en 'Pas commando's aan'.

Lees meer over het aanpassen van commando's voor stembediening.

Hier zijn nog een aantal dingen die je kunt doen met stembediening

• Om de stembediening na de eerste configuratie in of uit te schakelen, kun je 'Hé, Siri' of de activeringsknop gebruiken, of naar 'Instellingen' gaan en vervolgens 'Toegankelijkheid' en 'Stembediening' selecteren.

• Om je apparaat te vergrendelen, zeg je 'Vergrendel scherm'.

• Om je apparaat uit de sluimerstand te halen, zeg je 'Hé, Siri, schakel stembediening in'.

• Om de luisterfunctie te activeren, zeg je 'Zet in sluimerstand' of 'Haal uit sluimerstand'. De luisterfunctie gaat niet uit, maar de microfoon wordt in de slaapstand gezet totdat je je apparaat met een commando wakker maakt.

Je scherm gebruiken

Om items op je scherm te gebruiken, zeg je een actie, zoals 'Tik op', gevolgd door de naam van het item. Je zegt bijvoorbeeld: 'Tik op Toegankelijkheid'.

Namen tonen

Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding

Als je niet zeker weet wat de naam van het item is, kun je 'Toon namen' zeggen om een overlay te laten zien met de namen van de items.

Nummers tonen

Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding

Als een item geen naam heeft, of als je liever nummers gebruikt, dan kun je 'Toon nummers' zeggen om numerieke tags te tonen voor alle items op je scherm.

Raster tonen

Voor interacties waarbij meer precisie of ruimtelijke verwijzingen nodig zijn kun je 'Toon raster' zeggen om een numeriek raster over het scherm te tonen. Als je een nummer op het raster uitspreekt, wordt dat deel van het raster groter en krijg je een nieuwe set nummers te zien, waardoor het makkelijker is voor jou om een item te selecteren. Het raster kan ook gebruikt worden wanneer je items op het scherm sleept, om aan te geven waar je die los wilt laten, of wanneer je handgebaren of selectie uit vrije hand gebruikt.

Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding

Nadat je het volgende commando uitspreekt, verdwijnt het raster. Om het raster voor meerdere commando's op het scherm te houden, zeg je 'Toon raster voortdurend'.

Hier zijn nog een aantal dingen die je kunt doen om je scherm te gebruiken

• Om overlays te verbergen, zeg je 'Verberg [namen, nummers, raster]'.

• Om een actie te herhalen, zoals tikken of swipen, zeg je 'Herhaal dat'. Je kunt ook aangeven hoe vaak je een actie wilt herhalen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: 'Veeg naar rechts. Herhaal dat drie keer'.

• Om naar het vorige scherm of menu terug te keren, zeg je 'Ga terug'.

De instellingen van stembediening aanpassen

Je kunt meerdere instellingen voor stembediening aanpassen. Hier is een lijst met een aantal van de instellingen die je kunt aanpassen:

• 'Taal': Voor stembediening wordt de hoofdtaal gebruikt die je hebt ingesteld op je iPhone of iPod touch.

• 'Pas commando's aan': Hier vind je de volledige lijst met beschikbare commando's, kun je commando's uitschakelen of aangepaste commando's aanmaken.

• 'Woordenlijst': Stelt je in staat om nieuwe woorden voor stembediening te leren.

• 'Toon bevestiging': Een visuele bevestiging aan de bovenkant van het scherm tonen wanneer een commando is herkend.

• 'Speel geluid af': Een geluidseffect afspelen wanneer een commando wordt herkend.

• 'Toon aanwijzingen': Hiermee kun je dynamische suggesties laten weergeven over wat je kunt zeggen. Deze verschijnen automatisch nadat je instructies uitspreekt die vergelijkbaar zijn met systeemcommando's, maar die niet helemaal overeenkomen.

• 'Overlay': Stelt je in staat een continue overlay op het scherm te houden met nummers, namen of het raster.

• 'Aandachtsdetectie': Op apparaten met Face ID stelt deze instelling je in staat om het luisteren in of uit te schakelen op basis van of je wel of niet naar het scherm kijkt. Dit is nuttig als je meerdere apparaten met stembediening gebruikt.

Meer informatie over stembediening

Lees meer over het gebruik van klassieke stembediening.