AssistiveTouch gebruiken op je Apple Watch

Met AssistiveTouch kun je handgebaren gebruiken om te navigeren en je Apple Watch te gebruiken.

Wat je nodig hebt

AssistiveTouch is compatibel met Apple Watch Series 4 en nieuwer, Apple Watch SE (1e generatie) en nieuwer, en Apple Watch Ultra en nieuwer. Zorg ervoor dat je de nieuwste versie van watchOS hebt.

AssistiveTouch inschakelen op je Apple Watch

1. Open de Instellingen-app op de Apple Watch.

2. Tik op 'Toegankelijkheid' en vervolgens op 'AssistiveTouch'.

3. Tik op 'AssistiveTouch' om dit in te schakelen en tik op 'OK' om te bevestigen. Je kunt ook op 'Probeer het nu' tikken om een visuele introductie te bekijken.

Je kunt ook Siri op je Apple Watch gebruiken om AssistiveTouch in te schakelen. Of gebruik de Apple Watch-app op je iPhone om alle AssistiveTouch-functies in te schakelen en aan te passen.

Het universele gebaar voor dubbel tikken is niet beschikbaar wanneer je AssistiveTouch inschakelt.

Door je Apple Watch navigeren met handgebaren

Wanneer je je pols optilt, geeft een blauwe ring rondom het Apple Watch-scherm aan dat AssistiveTouch is ingeschakeld. Om AssistiveTouch te activeren, maak je snel tweemaal een vuist met je hand. Je kunt de kleur van dit visuele signaal wijzigen in 'Toegankelijkheid' > 'AssistiveTouch' > 'Kleur'. Je kunt het visuele signaal ook uitschakelen in 'Toegankelijkheid' > 'AssistiveTouch' > 'Handgebaren' > 'Activeringsgebaar'.

Nadat je AssistiveTouch hebt geactiveerd, verschijnt een focusring rondom het eerste item op je scherm. De focusring geeft aan dat je op het item kunt tikken via AssistiveTouch.

Met de standaardacties kun je op je Apple Watch navigeren met deze handgebaren:

• Naar het volgende item gaan: tikken (tik met je wijsvinger tegen je duim)

• Naar het vorige item gaan: dubbel tikken (tik tweemaal snel met je wijsvinger tegen je duim)

• Op een item tikken: een vuist maken

• Het taakmenu oproepen: tweemaal snel een vuist maken. Via het taakmenu kun je een aantal taken uitvoeren via AssistiveTouch, zoals scrollen, op de Digital Crown drukken en meer.

AssistiveTouch-handgebaren aanpassen

1. Open de Instellingen-app op je Apple Watch of open de Apple Watch-app op je iPhone.

2. Tik op 'Toegankelijkheid' > 'AssistiveTouch' > 'Handgebaren'.

3. Tik op een gebaar en selecteer dan de taak die je wilt uitvoeren wanneer je dat gebaar maakt.

Je kunt ook het handgebaar aanpassen waarmee je AssistiveTouch activeert. Ga naar 'Toegankelijkheid' > 'AssistiveTouch' > 'Handgebaren' > 'Activeringsgebaar'.

'Handmatig scannen' of 'Automatisch scannen' gebruiken

Als je 'Handmatig scannen' hebt ingeschakeld in 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'AssistiveTouch' > 'Scanmethode', gebruik je handgebaren om te bepalen wanneer AssistiveTouch doorgaat naar het volgende item op het scherm, en wanneer op een item wordt getikt.

Als je 'Automatisch scannen' hebt ingeschakeld, gaat je Apple Watch automatisch van item naar item.

Je kunt deze standaardgebaren gebruiken met 'Automatisch scannen':

• Het taakmenu oproepen: tikken

• Omgekeerde richting: dubbel tikken

• Door een vuist te maken of tweemaal snel een vuist te maken met 'Automatisch scannen', voer je de taak uit die je hebt toegewezen aan die gebaren.

De functie 'Bevestig met AssistiveTouch' gebruiken

1. Open de Instellingen-app op de Apple Watch.

2. Tik op 'Toegankelijkheid' > 'AssistiveTouch'.

3. Tik op 'Bevestig met AssistiveTouch' en vervolgens op 'Ga door'.

4. Druk tweemaal op de zijknop en voer je toegangscode in.

5. Druk opnieuw tweemaal op de zijknop om te bevestigen.

Zodra je deze functie hebt ingeschakeld, kun je AssistiveTouch-handgebaren gebruiken wanneer dubbel klikken op de zijknop is vereist, bijvoorbeeld wanneer je je Mac ontgrendelt of een Apple Pay-betaling bevestigt. Wanneer je een Apple Pay-betaling bevestigt, moet je ook je toegangscode invoeren.

Door je Apple Watch navigeren met de bewegingsaanwijzer

Een andere manier om AssistiveTouch te gebruiken, is de bewegingsaanwijzer. De bewegingsaanwijzer verschijnt als een cirkelsymbool op het scherm van je Apple Watch en je kunt deze bedienen door je Apple Watch te kantelen. Je kunt de bewegingsaanwijzer activeren door je pols te schudden of door het taakmenu te gebruiken.

De bewegingsaanwijzer activeren door je pols te schudden

1. Tik op 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'AssistiveTouch' > 'Bewegingsaanwijzer' > 'Stilhoudbediening'.

2. Tik op 'Schud om te beginnen' om deze functie in te schakelen.

3. Til je Apple Watch op en schud je pols om de bewegingsaanwijzer te laten verschijnen.

De bewegingsaanwijzer activeren met het taakmenu

1. Roep het taakmenu op met je handgebaar. Het standaardgebaar is tweemaal een vuist maken.

2. Ga vooruit in het taakmenu met de standaard tikgebaar totdat 'Interactie' is geselecteerd en tik erop door een vuist te maken.

3. Tik op 'Bewegingsaanwijzer'.

Wanneer je de bewegingsaanwijzer over een item beweegt, kun je erop tikken met een handgebaar. Of je kunt de bewegingsaanwijzer toestaan automatisch op het item te tikken na een bepaald tijdsinterval. Je kunt ook instellen dat de bewegingsaanwijzer het taakmenu oproept wanneer deze een item op het scherm selecteert.

Met de bewegingsaanwijzer kun je vegen op het scherm van je Apple Watch met interactieve randen. Wanneer je de bewegingsaanwijzer in de buurt van een rand van het scherm houdt, wordt er in die richting geveegd. Je kunt deze interactieve randen aanpassen in 'Toegankelijkheid' > 'AssistiveTouch' > 'Bewegingsaanwijzer'.

Het taakmenu van AssistiveTouch gebruiken

Het taakmenu is een lijst met items waarop je kunt tikken om taken uit te voeren in alle delen van je Apple Watch. Het taakmenu is contextgevoelig, dus het verandert om relevante taken te tonen op basis van hoe je je Apple Watch gebruikt.

Om het taakmenu te gebruiken, maak je het bijbehorende handgebaar (standaard tweemaal een vuist maken). Gebruik vervolgens gebaren om vooruit of achteruit te gaan in de lijst met items, en om op een item te tikken.

Om het taakmenu van AssistiveTouch aan te passen, tik je op 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'AssistiveTouch' > 'Pas menu aan'. Daarna kun je:

• Tikken op 'Voeg taak toe' onder 'Favorieten' en vervolgens tikken op een taak die je in het taakmenu wilt laten verschijnen, naast de standaarditems

• Kiezen waar je het taakmenu wilt laten verschijnen

• Het menu groter weergeven

‘Scrol automatisch' in het taakmenu gebruiken

Met 'Scrol automatisch' kun je handgebaren gebruiken om taken uit te voeren, zoals aan de Digital Crown draaien, of omhoog of omlaag vegen op het scherm van je Watch.

1. Roep het taakmenu op met je handgebaar. Het standaardgebaar is tweemaal een vuist maken.

2. Ga vooruit in het taakmenu met het standaard tikgebaar totdat 'Scrol automatisch' is geselecteerd en tik erop door een vuist te maken.

3. Gebruik het tikgebaar om door de opties voor 'Scrol automatisch' te gaan en maak dan een vuist om er een te selecteren.

'Scrol automatisch'-taken zijn contextgevoelig en worden aangepast aan wat er op het scherm staat. Als je bijvoorbeeld een audio-app gebruikt, verhoog je het volume door 'Digital Crown' te selecteren. Bij het gebruik van de functie 'Scrol automatisch' verschijnen er instructies op het scherm om je te helpen.

Snelle taken gebruiken wanneer je meldingen ontvangt

Snelle taken helpen je te reageren wanneer je op je Apple Watch een melding ontvangt. Wanneer je bijvoorbeeld een inkomend gesprek hebt, laat een bericht je weten dat je tweemaal een vuist kunt maken om het gesprek aan te nemen. Je kunt snelle taken ook gebruiken om een wekker in de sluimerstand te zetten of een timer te stoppen. Als je de snelle taak wilt annuleren, voer je een gebaar voor dubbel tikken uit.

Om snelle taken in of uit te schakelen, ga je naar 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'Snelle taken'.

Meer informatie

Lees hoe je AssistiveTouch inschakelt op een iPhone, iPad of iPod touch.