Nieuw in de updates voor macOS Sonoma

macOS Sonoma-updates verbeteren de stabiliteit, prestaties of compatibiliteit van je Mac en worden aanbevolen voor alle macOS Ventura-gebruikers.

Hoe je deze updates kunt krijgen

Over de beveiligingsinhoud van deze updates

Nieuw voor bedrijven in deze updates

macOS Sonoma 14.4.1

Deze update bevat oplossingen voor problemen op je Mac, waaronder:

• USB-hubs die zijn aangesloten op externe beeldschermen, worden mogelijk niet herkend

• Audio Unit-plugins met kopieerbeveiliging die zijn ontworpen voor professionele muziekapps, worden mogelijk niet geopend of kunnen de validatie niet doorstaan

• Apps die Java bevatten, kunnen onverwacht stoppen

macOS Sonoma 14.4

macOS Sonoma 14.4 bevat nieuwe emoji en andere functies, probleemoplossingen en beveiligingsupdates voor je Mac.

Emoji

• Er zijn nu nieuwe emoji beschikbaar op het emoji-toetsenbord: paddenstoel, feniks, limoen, gebroken ketting en schuddende hoofden

• 18 emoji voor mensen en lichaamshoudingen ondersteunen nu de tegenovergestelde richting

Deze update bevat ook de volgende verbeteringen en oplossingen voor problemen:

• De tekst van podcastafleveringen kan volledig worden gelezen, in de tekst kan worden gezocht naar een woord of zin, er kan op de tekst worden geklikt om af te spelen vanaf een bepaald punt en de tekst kan worden gebruikt met toegankelijkheidsfuncties zoals Tekstgrootte, Meer contrast en VoiceOver

• Met bedrijfsupdates in Messages for Business kun je updates ontvangen die je hebt gekozen, zoals bestelstatus, vluchtmeldingen, fraudemeldingen of andere transacties van vertrouwde bedrijven

• Safari-favorietenbalk voegt een optie toe om alleen symbolen voor websites weer te geven

Sommige functies zijn mogelijk niet voor alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar.

macOS Sonoma 14.3.1

Deze update bevat oplossingen voor problemen op je Mac, waaronder:

• Tijdens het typen kan tekst zich onverwacht dupliceren of overlappen

Sommige functies zijn mogelijk niet voor alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar.

macOS Sonoma 14.3

macOS Sonoma 14.3 bevat verbeteringen voor Apple Music en andere functies, probleemoplossingen en beveiligingsupdates voor je Mac.

• Met 'Samenwerken aan afspeellijsten' in Apple Music kun je vrienden uitnodigen om deel te nemen aan je afspeellijst. Iedereen kan nummers toevoegen, opnieuw rangschikken en verwijderen

• Je kunt emojireacties toevoegen aan nummers in samenwerkingsafspeellijsten in Apple Music

• Onder 'AppleCare en garantie' in Instellingen vind je je dekking voor alle apparaten waarop je bent ingelogd met je Apple ID

Sommige functies zijn mogelijk niet voor alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar.

macOS Sonoma 14.2.1

Deze update bevat belangrijke probleemoplossingen en beveiligingsupdates en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Sommige functies zijn mogelijk niet voor alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar.

macOS Sonoma 14.2

In deze update zijn de functionaliteit voor automatisch invullen voor pdf's plus de apps Berichten en Weer verbeterd. Deze release bevat ook andere functies, oplossingen voor problemen en beveiligingsupdates voor je Mac.

Pdf's

• De verbeterde functionaliteit voor automatisch invullen herkent velden in pdf's en in andere formulieren, zodat je ze met bijvoorbeeld namen en adressen van je contactpersonen kunt vullen

Messages

• Via het speciale pijltje in de rechterbovenhoek spring je makkelijk naar je eerste ongelezen bericht in een gesprek

• Met de optie 'Voeg sticker toe' kun je direct een sticker aan een spraakballon toevoegen

• 'Sleutelverificatie van contacten' omvat automatische waarschuwingen en verificatiecodes, zodat gebruikers die met buitengewone digitale bedreigingen worden geconfronteerd, kunnen verifiëren dat hun berichten alleen naar de beoogde mensen gaan

Weather

• Aan de hoeveelheid neerslag voor de komende tien dagen kun je aflezen hoe het gesteld is met de regen en sneeuw

• Met nieuwe widgets kun je kiezen uit de neerslag in het komende uur, de verwachting per dag, wanneer de zon opkomt en ondergaat en de huidige omstandigheden, zoals luchtkwaliteit, de gevoelstemperatuur en de windkracht

• Op de windkaart kun je snel de windpatronen inschatten en aan de hand van een animatie voor de komende 24 uur kun je je zo nodig voorbereiden op de voorspelde wind

Klok

• Je kunt meerdere timers tegelijkertijd laten lopen en elke timer een eigen naam geven

• Dankzij de voorinstellingen start je snel een bepaalde timer

• Met de optie 'Recent' start je makkelijk een recent gebruikte timer opnieuw

Deze update bevat ook de volgende nieuwe functies:

• In de afspeellijst 'Favoriete nummers' in Apple Music heb je al je favoriete nummers bij elkaar

• Je kunt 'Gebruik luistergeschiedenis' in Apple Music uitschakelen in een Focus. De muziek waarnaar je luistert wordt dan niet weergegeven in 'Recent afgespeeld' en beïnvloedt ook je aanbevelingen niet

• Met Shazam-muziekherkenning kun je snel de naam achterhalen van een liedje dat online of in de buurt wordt afgespeeld, zelfs als je AirPods in hebt

• Nieuwe toetsenbordindelingen bieden ondersteuning voor zeven extra Sámi-talen

Sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar.

macOS Sonoma 14.1.2

Deze update bevat belangrijke probleemoplossingen en beveiligingsupdates en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Sommige functies zijn mogelijk niet voor alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar.

macOS Sonoma 14.1.1

Deze update bevat belangrijke probleemoplossingen en beveiligingsupdates en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Sommige functies zijn mogelijk niet voor alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar.

macOS Sonoma 14.1

Deze update bevat verbeteringen, probleemoplossingen en beveiligingsupdates voor je Mac, waaronder:

• Favorieten zijn uitgebreid in Muziek om nummers, albums en afspeellijsten op te nemen, en je kunt filteren om je favorieten in de bibliotheek weer te geven

• De garantiestatus van Apple voor Mac-, AirPods- en Beats-koptelefoons en -oordopjes is beschikbaar in 'Systeeminstellingen'

• Lost een probleem op waardoor de instellingen van 'Systeemvoorzieningen' binnen 'Locatievoorzieningen' opnieuw kunnen worden ingesteld

• Lost een probleem op dat kan voorkomen dat versleutelde externe schijven worden gekoppeld

Sommige functies zijn mogelijk niet voor alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar.

macOS Sonoma 14.0

macOS Sonoma biedt geheel nieuwe mogelijkheden die je productiviteit en creativiteit verhogen. Ontdek nog meer manieren om je Mac te personaliseren met verbluffende schermbeveiligingen en widgets die je aan je desktop kunt toevoegen. Zet jezelf op de voorgrond bij videogesprekken met een nieuwe manier om je werk te presenteren waarbij jij in beeld blijft. Met Safari-profielen en webapps kun je je surfactiviteiten op geheel nieuwe manieren organiseren. Met de Game-modus geef je je spelprestaties een boost. Sonoma bevat ook grote updates voor Berichten, Toetsenbord en Toegankelijkheid. En als je upgradet, krijg je meteen ook de nieuwste beveiligings- en privacyopties voor je Mac.

Schermbeveiligingen

• Verbluffende schermbeveiligingen van locaties van over de hele wereld veranderen naadloos in je bureaubladachtergrond wanneer je inlogt

• Shuffle-instellingen voor het afwisselen van schermbeveiligingen per thema, waaronder Landschap, Stadsgezicht, Onder water en Aarde

Widgets

• Widgets kunnen overal op het bureaublad worden geplaatst en passen zich aan aan de kleur van je achtergrond terwijl je in apps werkt

• iPhone-widgets kunnen op de Mac worden toegevoegd wanneer je iPhone in de buurt is of verbonden is met hetzelfde wifinetwerk

• Met interactieve widgets kun je acties rechtstreeks vanuit de widget uitvoeren, bijvoorbeeld een opdracht laten uitvoeren of media pauzeren

Videogesprekken

• De presentator-overlay zorgt dat jij in beeld blijft als je je scherm deelt in FaceTime of een app voor videogesprekken van een andere maker (Mac met Apple silicon)

• Met 'Reacties' kun je 3D-effecten zoals hartjes, ballonnen, confetti enzovoort om je heen laten weergeven, en je kunt deze activeren met gebaren (Mac met Apple silicon, Continuïteitscamera op iPhone 12 en nieuwer)

Safari en Wachtwoorden

• Met profielen kun je je surfactiviteiten voor bijvoorbeeld werk en privé van elkaar gescheiden houden, waarbij je geschiedenis, cookies, extensies, tabbladgroepen en favorieten per profiel apart worden gehouden

• Met webapps kun je elke website gebruiken als een app, compleet met een symbool in het Dock voor snellere toegang en met een vereenvoudigde werkbalk voor eenvoudiger browsen

• In de verbeterde Privémodus worden je privévensters vergrendeld wanneer je ze niet gebruikt, worden bekende trackers geblokkeerd bij het laden van een pagina en wordt tracking die jou identificeert uit URL's verwijderd

• Je kunt wachtwoorden en passkeys voor accounts nu eenvoudig delen met contacten die je vertrouwt

Messages

• Live Stickers worden gesynchroniseerd tussen iOS/iPadOS en macOS, zodat je op de Mac de Live Stickers kunt gebruiken die je op je iPhone of iPad hebt gemaakt

• Zoekfilters voor mensen, trefwoorden en soorten content (zoals foto's of links) vergemakkelijken het zoeken

• Swipe om rechtstreeks te reageren op een specifiek iMessage-berichtje

Gamen

• In de gamemodus krijgen games de hoogste CPU­- en GPU-prioriteit, wat zorgt voor consistente framesnelheden en lagere latentie voor draadloze controllers en AirPods (Mac met Apple silicon)

Toetsen

• Verbeterde automatische correctie maakt typen nog eenvoudiger door gebruik te maken van een krachtiger transformationeel taalmodel

• Terwijl je typt worden er voorspellingen gegeven voor een of meer woorden, die je kunt toevoegen door op de spatiebalk te drukken

• Verbeterde dicteerervaring waarin je je stem samen met het toetsenbord gebruikt om tekst in te voeren en te bewerken

AirPods

• Adaptieve audio levert een nieuwe luistermodus die actieve ruisonderdrukking en transparantie dynamisch combineert om het geluid aan te passen aan je omgeving (AirPods Pro (2e generatie) met de nieuwste firmware)

• Gepersonaliseerd volume past het volume van je media aan aan je omgeving en je luistervoorkeuren in de loop van de tijd (AirPods Pro (2e generatie) met de nieuwste firmware)

• Gespreksdetectie verlaagt het volume van je media en accentueert de stemmen van mensen die vóór je staan, terwijl het achtergrondgeluid wordt verminderd (AirPods Pro (2e generatie) met de nieuwste firmware)

• Door op de steel van je AirPods of op de Digital Crown van je AirPods Max te drukken, schakel je de microfoon in of uit tijdens een gesprek (AirPods (3e generatie), AirPods Pro (1e en 2e generatie) of AirPods Max met de nieuwste firmware)

• Door verbeterd automatisch overschakelen detecteren AirPods de Mac nu tot 2x sneller (AirPods (2e en 3e generatie), AirPods Pro (1e en 2e generatie), AirPods Max met de nieuwste firmware)

Privacy

• 'Waarschuwing gevoelig materiaal' kan worden ingeschakeld om te voorkomen dat gebruikers onverwachts gevoelige afbeeldingen te zien krijgen in Berichten

• Uitgebreide communicatieveiligheid voor kinderen detecteert nu video's die naaktheid bevatten, naast foto's die worden gedeeld via Berichten en de Fotokiezer van het systeem

• Met de verbeterde machtigingen voor delen kun je kiezen welke foto's je wilt delen en agenda-evenementen toevoegen zonder toegang te verlenen tot je volledige fotobibliotheek of agenda

Accessibility

• Met 'Live spraak' kun je typen wat je wilt zeggen en het hardop laten voorlezen in FaceTime- of persoonlijke gesprekken

• 'Persoonlijke stem' helpt gebruikers die hun spraak dreigen te verliezen om een stem te creëren die op de hunne lijkt met behulp van machine learning op het apparaat, waarbij de privacy en veiligheid gewaarborgd zijn

• 'Made for iPhone'-hoortoestellen kunnen worden gekoppeld en gebruikt met de Mac (MacBook Pro (2021), Mac Studio (2022) en Mac-computers met M2-chip)

Deze release bevat ook andere functies en verbeteringen:

• Automatisch invullen werkt nu ook voor eenmalige verificatiecodes uit Mail, zodat je snel kunt inloggen op sites in Safari zonder de browser te verlaten

• In Notities worden pdf's en gescande documenten in een notitie op volledige breedte gepresenteerd, waardoor ze gemakkelijk leesbaar zijn

• Boodschappenlijsten in Herinneringen groeperen verwante artikelen automatisch in categorieën terwijl je ze toevoegt

• Met 'Visueel opzoeken' kun je aan de hand van een foto recepten van vergelijkbare gerechten vinden

• Met 'Visueel opzoeken' kun je informatie vinden over een voorwerp dat te zien is in een video die je hebt stilgezet

• In het album 'Personen en huisdieren' in Foto's worden huisdieren nu individueel weergegeven, net als vrienden of familieleden

• Je kunt nu ook "Siri" zeggen in plaats van "Hé, Siri" voor een natuurlijkere manier om Siri te activeren (Mac met Apple silicon, AirPods Pro (2e generatie))

• De high-performance modus in Schermdeling ondersteunt kleurenworkflows en maakt dat de Mac razendsnel reageert bij toegang op afstand (Mac met Apple silicon)

• In 'Zoek mijn' kun je nu objecten met een AirTag delen met vijf andere mensen

• In de activiteiten­geschiedenis van de Woning-app zie je wat er recentelijk is gebeurd met sloten, garagedeuren, beveiligingssystemen en contactsensors

• Het batterijstatusbeheer op de 13-inch MacBook Air met M2-chip is bijgewerkt om de batterijconditie op lange termijn verder te optimaliseren

Sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar.