Apple Pencil gebruiken met je iPad

Je kunt Apple Pencil gebruiken om te schrijven, markeren en tekenen.

Voordat je begint

Tekenen met Apple Pencil

Open een app, bijvoorbeeld de Notities-app. Met iPadOS kun je het gereipalet over het scherm verplaatsen of minimaliseren zodat je meer ruimte hebt om te tekenen en schetsen. Het gereipalet bevat verschillende gereedschappen, afhankelijk van de app die je gebruikt. Je kunt de liniaal gebruiken om rechte lijnen te creëren en deze vervolgens roteren met je vingers. Heb je een fout gemaakt? Je kunt objecten en zelfs pixels wissen.

Afbeeldingen op een iPad die zijn getekend met een Apple Pencil

Tekenen in de Notities-app:

1. Open Notities.

2. Tik op de knop 'Nieuw' om aan een nieuw bericht te beginnen.

3. Begin te tekenen met je Apple Pencil.

Je kunt ook beginnen door op de knop 'Markeringen' te tikken om het gereipalet te openen. Kies uit verschillende tekengereedschappen en kleuren en gebruik de gum als je een fout maakt. Tik dubbel op de gum om de gumopties op de iPad weer te geven. Wanneer je tekent, kun je je Apple Pencil kantelen om een lijn te arceren. Met de Apple Pencil (1e generatie) en de Apple Pencil (2e generatie) kun je steviger drukken om de lijn donkerder te maken. Je kunt het gereipalet verslepen naar een andere kant van het scherm. Tik op de knop 'Meer' om het gereipalet automatisch te minimaliseren en meer opties weer te geven.

Lees meer over tekenen met de Notities-app.

Als je dicht bij de rand van het scherm tekent met de Apple Pencil, wordt het bedieningspaneel, berichtencentrum of Multitasking niet geactiveerd. Je kunt ongestoord overal op het scherm tekenen.

Schrijven met Apple Pencil

Je kunt een notitie schrijven met je Apple Pencil in Notities en andere apps. Met iOS 14 en nieuwer kun je met je Apple Pencil in elk willekeurig tekstveld schrijven.* Je kunt je handgeschreven werk omzetten in tekst. Ook kun je handgeschreven telefoonnummers, datums of adressen gebruiken alsof je deze hebt getypt.

Schrijven in alle tekstvelden met Schrijven

Je kunt je iPad en Apple Pencil gebruiken om met de hand te schrijven in alle tekstvelden, zoals het zoekveld in Safari of een tekstveld in Mail.* Al het schrijven met de hand en het omzetten naar tekst vindt plaats op je iPad. Je geschreven tekst blijft zo privé en veilig.

Het scherm van een iPad met daarop 'Schrijven'

Je kunt leren hoe je woorden verwijdert, selecteert, invoegt en samenvoegt met 'Schrijven' door naar 'Instellingen' > 'Apple Pencil' te gaan en te tikken op 'Probeer 'Schrijven''.

Je handgeschreven notities omzetten in tekst

Je kunt je handgeschreven werk* op twee manieren omzetten:

• Je kunt schrijven met de pen die het verst van de liniaal staat, met een 'A' erop. Je handgeschreven werk wordt tijdens het schrijven automatisch omgezet in tekst.

• Als je al handgeschreven notities hebt, kun je deze selecteren en omzetten in tekst:

• Tik dubbel op een woord dat je wilt selecteren of houd het ingedrukt. Selecteer meer woorden door met je vinger erover te vegen. Je kunt driemaal tikken om een hele regel te selecteren.

• Tik op de geselecteerde woorden.

• Tik in het menu dat verschijnt op 'Kopieer als tekst'.

Een iPad met een afbeelding en tekst waarop je kunt zien hoe handgeschreven notities naar tekst worden omgezet
    • Plak de tekst ergens anders in hetzelfde document of in een andere app.

Handgeschreven telefoonnummers, datums, adressen en meer gebruiken

En het scherm van een iPad waarop je kunt zien hoe handgeschreven tekst naar een nieuwe activiteit in Agenda kan worden omgezet
  1. Tik op een nummer, datum, adres of ander soort herkende gegevens die je hebt geschreven. Deze gegevens worden onderstreept.*

2. Kies wat je wilt doen, zoals het nummer bellen of een evenement aanmaken.

Perfecte vormen tekenen

Je kunt een scheve cirkel of een overhellend vierkant perfect maken. Dit doe je als volgt:

1. Teken met één beweging een vorm met je hand, zoals een cirkel, vierkant of ster.

2. Als je klaar bent met het tekenen van de vorm, pauzeer je met de punt van je Apple Pencil op het scherm. De vorm die je hebt getekend, wordt vervangen door een perfecte vorm.

Apple Pencil stilhouden

Als je de Apple Pencil stilhoudt, kun je met nog grotere precisie markeren, schetsen en illustreren.

De iPad Pro 11-inch (4e generatie) en de iPad Pro 12,9-inch (6e generatie) ondersteunen het stilhouden van de Apple Pencil en kunnen de positie van je Apple Pencil (2e generatie) detecteren als je deze tot 12 mm boven het beeldscherm stilhoudt.

Apple Pencil stilhouden werkt overal in iPadOS, zoals tijdens het navigeren op het startscherm, in apps zoals Notities en Safari, en in veel apps die beschikbaar zijn in de App Store. Als je stilhoudt boven een link, knop of symbool, zie je dat dit item wordt uitgevouwen, van kleur verandert of op een andere manier verandert. Bekijk bij het tekenen of illustreren een voorbeeld van je pen of penseel voordat je je markering maakt.

Apple Pencil stilhouden is standaard ingeschakeld. Je kunt de functie uitschakelen door naar 'Instellingen' > 'Apple Pencil' te gaan en 'Toon effecten bij gebruik van Apple Pencil' uit te schakelen.

Via 'Instellingen' > 'Apple Pencil' kun je ook 'Sta dubbel tikken alleen toe wanneer je de aanwijzer stilhoudt' inschakelen. Met deze instelling werkt dubbel tikken alleen als de Apple Pencil zich in het bereik van het beeldscherm bevindt.

Dubbel tikken op de Apple Pencil (2e generatie)

Je kunt op het gedeelte bij de punt van je Apple Pencil (2e generatie) tikken om snel terug te gaan naar de tool die je als laatste hebt gebruikt. Als je de instellingen voor dubbel tikken wilt wijzigen, ga je naar 'Instellingen' > 'Apple Pencil' en kies je een van de volgende opties:

• Schakel tussen de huidige functie en de gum

• Schakel tussen de huidige en laatstgebruikte functie

• Toon kleurenpalet

• Uit

Dubbel tikken werkt alleen in ondersteunde apps, zoals Notities.

Meer informatie

• Als je Apple Pencil niet tekent zoals verwacht, controleer je of de punt misschien loszit. Als dit het geval is, draai je deze rechtsom om hem vast te draaien.

• Gebruik markeringen in apps zoals Mail, Berichten en Foto's om tekeningen, tekst en vormen toe te voegen met je iPad en Apple Pencil. Je kunt bijvoorbeeld een handtekening toevoegen aan een pdf-bestand.

• Lees hoe je vanaf het toegangsscherm een instantnotitie aanmaakt of verdergaat waar je was gebleven met je vorige notitie.