Over updates voor iPadOS 14

iPadOS 14 biedt nieuwe Apple Pencil-functies en opnieuw ontworpen apps die gebruikmaken van het grote Multi-Touch-scherm van de iPad. Het compacte ontwerp voor Siri, zoekopdrachten en telefoongesprekken helpen je om je aandacht gericht te houden op de taak waar je mee bezig bent. Intelligente nieuwe functies zoals vormherkenning en slimme selectie maken het nog gemakkelijker om nieuwe notities te maken. Met 'Schrijven' kun je in elk tekstveld met de hand schrijven met de Apple Pencil en wordt datgene wat je schrijft, automatisch in tekst omgezet. En met een nieuwe Depth API in ARKit 4 kunnen ontwikkelaars nog realistischere AR-ervaringen creëren.

Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 14.8.1

Deze update bevat belangrijke beveiligingsupdates en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 14.8

Deze update bevat belangrijke beveiligingsupdates en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 14.7.1

iPadOS 14.7.1 bevat belangrijke beveiligingsupdates en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 14.7

iPadOS 14.7 bevat verbeteringen en probleemoplossingen voor je iPad.

iPadOS 14.7 bevat de volgende verbeteringen en probleemoplossingen voor je iPad:

• Aan de Woning-app is de mogelijkheid toegevoegd om timers op de HomePod te beheren

• In de Podcasts-bibliotheek kun je nu kiezen of je alle programma's wilt zien of alleen gevolgde programma's

• Menuoptie 'Deel afspeellijst' ontbrak in Apple Music

• Het afspelen van Dolby Atmos- en Lossless-audio in Apple Music werd mogelijk onverwacht gestopt

• Op brailleleesregels kon ongeldige informatie worden weergegeven bij het schrijven van e-mailberichten

• Audio kon overslaan bij het gebruik van USB‑C-naar-3,5-mm-koptelefoonadapters met de iPad

Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 14.6

iPadOS 14.6 bevat ondersteuning voor Podcasts-abonnementen. Deze versie bevat ook probleemoplossingen voor je iPad.

Podcasts

• Ondersteuning voor abonnementen voor kanalen en afzonderlijke programma's

AirTag en Zoek mijn

• Optie om in de verloren-modus een e-mailadres in plaats van een telefoonnummer toe te voegen voor de AirTag en Zoek mijn-netwerkaccessoires

Toegankelijkheid

• Gebruikers van stembediening kunnen hun iPad de eerste keer na een herstart met alleen hun stem ontgrendelen

Deze versie verhelpt ook de volgende problemen:

• Herinneringen werden mogelijk als lege regels weergegeven

• De verbinding met Bluetooth-apparaten werd soms verbroken en soms werd het geluid tijdens een actief gesprek naar een ander apparaat gestuurd

Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 14.5.1

Deze update verhelpt een probleem met apptrackingtransparantie waarbij bepaalde gebruikers die eerder 'Sta trackingverzoeken van apps toe' hadden uitgeschakeld in Instellingen mogelijk geen vragen ontvingen van apps nadat ze de optie weer hadden ingeschakeld. Deze update bevat ook belangrijke beveiligingsupdates en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 14.5

iPadOS 14.5 biedt ondersteuning voor de AirTag, heeft afzonderlijke huidtintvariaties voor emoji's met stellen en apptrackingtransparantie stelt je in staat om te bepalen welke apps je activiteiten in apps en websites van andere bedrijven mogen volgen.

AirTag en Zoek mijn

• Ondersteuning voor AirTag om belangrijke objecten zoals je sleutels, portemonnee, rugzak en dergelijke op een vertrouwelijke en veilige manier terug te vinden in de app Zoek mijn

• Je kunt een AirTag vinden door een geluid af te spelen via de ingebouwde luidspreker

• Het Zoek mijn-netwerk met honderden miljoenen apparaten kan je helpen je AirTag te vinden, zelfs als deze niet in de buurt is

• In de verloren-modus krijg je een melding wanneer je AirTag is gevonden en je kunt een telefoonnummer invoeren waarmee contact met je kan worden opgenomen

Emoji's

• Ondersteuning voor afzonderlijke huidtinten voor elk individu in alle variaties van emoji's met kussende stellen en emoji's met stellen met een hartje

• Nieuwe gezichtemoji's, hartemoji's en emoji's van een vrouw met een baard

Siri

• Als je je AirPods of een compatibele Beats-koptelefoon gebruikt, kun je inkomende gesprekken laten aankondigen met Siri, inclusief wie er belt, en je kunt handsfree antwoorden

• FaceTime-groepsgesprekken worden ondersteund door aan Siri te vragen een FaceTime-gesprek te starten met een lijst met contactpersonen of een groepsnaam uit Berichten

• SOS-contactpersonen kunnen worden gebeld door dit aan Siri te vragen

Privacy

• Apptrackingtransparantie stelt je in staat om te bepalen welke apps je activiteiten in apps en websites van andere bedrijven mogen volgen voor advertenties of het delen met datahandelaars

Apple Music

• Deel je favoriete songtekst met Berichten, Facebook en Instagram-verhalen, waarna abonnees het fragment in Berichten kunnen afspelen zonder het gesprek te hoeven verlaten

• Stadhitlijsten laten zien wat er populair is in meer dan 100 steden van over de hele wereld

Podcasts

• Programmapagina's van podcasts hebben een nieuw ontwerp om het beginnen met luisteren te vergemakkelijken

• Optie om afleveringen te bewaren en te downloaden, en ze voor snelle toegang automatisch toe te voegen aan je bibliotheek

• Download- en meldingsinstellingen kunnen per podcast worden aangepast

• 'Hitlijsten' en populaire categorieën in de zoekfunctie helpen je nieuwe podcasts te ontdekken

Herinneringen

• Mogelijkheid om herinneringen op naam, prioriteit, vervaldatum of aanmaakdatum te sorteren

• Optie om je herinneringenlijsten af te drukken

Gaming

• Ondersteuning voor de draadloze Xbox Series X|S-controller of de draadloze Sony PS5 DualSense™-controller

Deze versie verhelpt ook de volgende problemen:

• Berichten onderin de berichtenreeks werden onder bepaalde omstandigheden door het toetsenbord verborgen

• Verwijderde berichten werden mogelijk nog steeds weergegeven in Spotlight-zoekopdrachten

• In sommige berichtenreeksen lukte het voortdurend niet om berichten te versturen

• Voor sommige gebruikers kon Mail pas weer nieuwe e-mails laden nadat het apparaat opnieuw was opgestart

• iCloud-tabbladen werden mogelijk niet weergegeven in Safari

• Het uitschakelen van iCloud-sleutelhanger werd mogelijk verhinderd

• Herinneringen die via Siri waren gemaakt, konden onbedoeld worden ingesteld voor vroege ochtenduren

• AirPods stuurden audio naar een onjuist apparaat bij automatische overschakeling

• Meldingen over automatische overschakeling van AirPods ontbraken mogelijk of werden mogelijk gedupliceerd

Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 14.4.2

Deze update bevat belangrijke beveiligingsupdates en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 14.4.1

Deze update bevat belangrijke beveiligingsupdates en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 14.4

iPadOS 14.4 bevat de volgende verbeteringen voor je iPad:

• Kleinere QR-codes worden nu door Camera herkend

• Optie om het type Bluetooth-apparaat te classificeren in Instellingen voor de juiste identificatie van koptelefoons voor audiomeldingen

Deze versie verhelpt ook de volgende problemen:

• Het was mogelijk dat typen werd vertraagd en dat suggesties voor woorden niet werden weergegeven in het toetsenbord

• Het toetsenbord werd mogelijk niet in de juiste taal weergegeven in Berichten

Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 14.3

iPadOS 14.3 biedt ondersteuning voor Apple Fitness+ en de AirPods Max. Deze versie biedt ook privacyinformatie in de App Store en bevat andere functies en probleemoplossingen voor je iPad.

Apple Fitness+

• Een nieuwe fitnesservaring waarbij gebruik wordt gemaakt van de Apple Watch met work-outs in studiostijl die beschikbaar zijn op je iPad, iPhone en Apple TV (Apple Watch Series 3 en later)

• Nieuwe Conditie-app op de iPad, de iPhone en de Apple TV waarmee je door work-outs, trainers en gepersonaliseerde aanbevelingen van Fitness+ kunt bladeren

• Er worden elke week videowork-outs behorende tot tien populaire trainingstypen toegevoegd: High Intensity Interval Training, binnen fietsen, yoga, core, kracht, dansen, roeien, wandelen op loopband, hardlopen op loopband en meditatieve cool-down

• Door Fitness+-trainers samengestelde afspeellijsten als aanvulling op je work-out

• Een abonnement op Fitness+ is beschikbaar in Australië, Canada, Ierland, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten

AirPods Max

• Ondersteuning voor de AirPods Max, de nieuwe over-ear-koptelefoon

• Hifi-audio voor een rijk geluid

• Adaptieve equalizer past geluid in realtime aan de persoonlijke pasvorm van de oorkussens aan

• Actieve ruisonderdrukking om omgevingsgeluid buiten te sluiten

• Transparantiemodus om de omgeving om je heen te horen

• Ruimtelijke audio met dynamische hoofdtracking voor een theaterachtige luisterervaring

Foto's

• Apple ProRAW-foto's kunnen worden bewerkt in de Foto's-app

• Optie om video op te nemen met 25 fps

• Spiegel de camera aan de voorzijde voor foto's op de iPad Pro (1e en 2e generatie), de iPad (5e generatie en nieuwer), de iPad mini 4 en de iPad Air 2

Privacy

• Nieuw gedeelte met privacy-informatie op App Store-pagina's met een van de ontwikkelaar afkomstige samenvatting van de manier waarop de app het privacybeleid toepast

TV-app

• Het nieuwe tabblad 'Apple TV+' maakt het gemakkelijk om Apple Original-shows en -films te ontdekken en te bekijken

• Verbeterde zoekfunctie, zodat je op categorie, zoals genre, kunt bladeren en recente zoekopdrachten en suggesties kunt zien terwijl je typt

• Bij de beste resultaten worden de meest relevante resultaten voor films, tv-programma's, cast, kanalen en sport weergegeven

Appclips

• Ondersteuning voor het starten van appclips door het scannen van door Apple ontworpen appclipcodes met de camera of vanuit het bedieningspaneel

Luchtkwaliteit

• Beschikbaar in Kaarten en Siri voor locaties op het Chinese vasteland

• Gezondheidsaanbevelingen zijn beschikbaar in Siri voor de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, India en Mexico bij bepaalde luchtkwaliteitsniveaus

Safari

• Optie voor de zoekmachine Ecosia in Safari

Deze versie verhelpt ook de volgende problemen:

• Sommige Berichten-meldingen werden mogelijk niet ontvangen

• Het was mogelijk dat appmappen niet konden worden geopend

• Spotlight-zoekresultaten en het openen van apps vanuit Spotlight werkten mogelijk niet

• In contactgroepen werden geen leden weergegeven bij het schrijven van een bericht

• Bluetooth was mogelijk niet beschikbaar in Instellingen

• De installatie van draadloze accessoires en randapparatuur die het WAC-protocol gebruiken, kon mogelijk niet worden voltooid

• Het toetsenbord verdween wanneer je tijdens het gebruik van VoiceOver in Herinneringen een lijst toevoegde

Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 14.2

iPadOS 14.2 bevat de volgende verbeteringen voor je iPad:

• Meer dan 100 nieuwe emoji's, waaronder dieren, voedsel, gezichten, huishoudelijke voorwerpen, muziekinstrumenten, genderinclusieve emoji's en meer

• Acht nieuwe achtergronden voor zowel de lichte als de donkere modus

• Het vergrootglas kan mensen in de buurt detecteren en hun afstand melden met behulp van de LiDAR-sensor in de iPad Pro 12,9-inch (4e generatie) en de iPad Pro 11-inch (2e generatie)

• Scènedetectie in Camera maakt gebruik van intelligente beeldherkenning om objecten in een scène te identificeren, waarbij de foto op de iPad Air (4e generatie) automatisch wordt verbeterd

• Met automatische fps in Camera wordt de beeldsnelheid bij het opnemen van video automatisch verlaagd om opnamen bij weinig licht te verbeteren en de bestandsgrootte op de iPad Air (4e generatie) te optimaliseren

• Geoptimaliseerd opladen voor AirPods Pro om het verouderingsproces van de batterij te beperken door de tijd te verkorten dat je AirPods Pro volledig zijn opgeladen

• Nieuwe AirPlay-regelaars voor het streamen van materiaal door je hele huis

• Intercom-ondersteuning voor de HomePod en de HomePod mini met de iPhone, de iPad, de Apple Watch, AirPods en CarPlay

• Mogelijkheid om de HomePod te verbinden met de Apple TV 4K voor stereogeluid, surround sound en Dolby Atmos-audio

Deze versie verhelpt ook de volgende problemen:

• De zoeker kon zwart zijn wanneer Camera werd gestart

• Het toetsenbord op het toegangsscherm kon aanrakingen missen wanneer je de toegangscode probeerde in te voeren

• Herinneringen konden standaard worden ingesteld op tijden in het verleden

• Mogelijk werd er geen materiaal weergegeven in de Foto's-widget

• In de Weer-widget kon de maximale temperatuur in Celsius worden weergeven wanneer de eenheid was ingesteld op Fahrenheit

• Dictafoon-opnamen werden onderbroken door inkomende oproepen

• Het scherm kon zwart zijn tijdens het afspelen van Netflix-video's

Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 14.1

iPadOS 14.1 bevat verbeteringen en probleemoplossingen voor je iPad.

• Er is ondersteuning toegevoegd voor het afspelen en bewerken van 10-bits HDR-video in Foto's op de iPad Pro 12,9‑inch (2e generatie) en later, de iPad Pro 11‑ inch, de iPad Pro 10,5-inch, de iPad Air (3e generatie) en later, en de iPad mini (5e generatie)

• Er is een probleem verholpen waarbij sommige widgets, mappen en symbolen verkleind op het beginscherm werden weergegeven

• Er is een probleem verholpen waarbij sommige e‑mails in Mail werden verzonden vanuit een onjuiste alias

• Er is een probleem verholpen waarbij sommige gebruikers af en toe geen nummers konden downloaden of toevoegen aan hun bibliotheek tijdens het bekijken van een album of afspeellijst

• Er is een probleem verholpen waarbij de resolutie van streaming video tijdelijk kon zijn verlaagd aan het begin van het afspelen

• Er is een probleem verholpen in de app Bestanden dat ertoe kon leiden dat bij aanbieders van sommige door MDM beheerde cloudvoorzieningen materiaal ten onrechte werd weergegeven als niet beschikbaar

Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 14.0.1

Deze update bevat probleemoplossingen voor je iPad.

• Er is een probleem verholpen dat ertoe kon leiden dat de standaardinstellingen voor browser en e-mail opnieuw werden ingesteld nadat je iPad opnieuw was opgestart

• Er is een probleem verholpen waarbij je iPad geen verbinding kon maken met wifinetwerken

• Er is een probleem verholpen waarbij met sommige e-mailaanbieders geen e-mail kon worden verzonden

• Er is een probleem verholpen dat ertoe kon leiden dat er geen afbeeldingen werden weergegeven in de News-widget

Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iPadOS 14

iPadOS 14 biedt opnieuw ontworpen apps, nieuwe Apple Pencil-functies en andere verbeteringen.

Verbeterd ontwerp

• Met kleine, middelgrote en grote widgetformaten kun je nu zelf kiezen hoeveel informatie je wilt weergeven

• Widgetstapels maken optimaal gebruik van de ruimte op het beginscherm en de slimme stapel maakt gebruik van intelligentie op het apparaat om de juiste widget op het juiste moment weer te geven

• Navigatiekolommen van apps hebben een nieuw uiterlijk waardoor meer van de functionaliteit van de app in het hoofdvenster wordt weergegeven

• Met nieuwe knoppenbalken, pop-overs en venstermenu's in apps heb je sneller toegang tot alle regelaars voor een app

Compact ontwerp

• Siri heeft een compact ontwerp waarmee je snel informatie op het scherm kunt raadplegen en waarmee je gemakkelijk je volgende taak kunt starten

• De compacte zoekfunctie heeft een eenvoudiger ontwerp dat bruikbaar is op het beginscherm en vanuit elke app

• Inkomende telefoon- en FaceTime-gesprekken verschijnen als strook bovenaan het scherm

Zoeken

• Eén plek waar je alles kunt vinden: je kunt zoeken naar apps, contacten en bestanden, snel informatie opvragen over zaken als het weer en aandelen, algemene kennisvragen stellen over personen en plaatsen, en zelfs snel iets opzoeken op het web

• Met 'Beste resultaten' wordt de meest relevante informatie weergegeven, waaronder apps, contacten, kennis, nuttige plaatsen en websites

• Met Snelstarter kun je een app starten of een website openen door een paar tekens te typen

• Wanneer je begint met typen verschijnen er steeds relevantere zoekresultaten

• Met webzoeksuggesties kun je Safari starten en de meest relevante resultaten op internet opzoeken

• Je kunt een zoekactie starten in apps als Mail, Berichten en Bestanden

Schrijven

• Schrijf in een willekeurig tekstveld met de Apple Pencil en je handschrift wordt automatisch in getypte tekst omgezet

• Gebruik kras om te verwijderen om een woord of spatie te verwijderen

• Omcirkel een woord om het voor bewerking te selecteren

• Druk en houd vast tussen woorden om ruimte toe te voegen waarin je meer kunt schrijven

• Het opdrachtenpalet biedt veelgebruikte taken voor de gebruikte app

• Engels, Vereenvoudigd Chinees en Traditioneel Chinees worden ondersteund, evenals gemengd Chinees en Engels

Notities schrijven met de Apple Pencil

• Met slimme selectie is het eenvoudig om tekst te selecteren en handschrift van tekeningen te onderscheiden

• Met kopiëren en plakken als tekst worden je handgeschreven notities omgezet in getypte tekst voor gebruik in andere documenten

• Maak ruimte is een nieuw gebaar om meer ruimte te maken voor handgeschreven notities

• Met datadetectie kun je actie ondernemen op telefoonnummers, e‑mailadressen en andere handgeschreven informatie

• Vormherkenning maakt het mogelijk om perfecte lijnen, bogen en andere vormen te tekenen

Siri

• Een geheel nieuw compact ontwerp toont resultaten rechtsonder in het scherm in een nieuwe lay-out

• Uitgebreide kennis geeft 20 keer meer feiten dan drie jaar geleden

• Met webantwoorden kun je antwoorden vinden op een breder assortiment vragen aan de hand van informatie op het internet

• Audioberichten kunnen met Siri worden verstuurd op iOS en CarPlay

• Uitgebreide taalondersteuning voor de nieuwe Siri-stem en Siri-vertaalfunctie

Berichten

• Door gesprekken vast te zetten kun je maximaal negen van je favoriete berichtenreeksen bovenaan de lijst laten verschijnen

• Met vermeldingen kun je een bericht sturen naar een persoon in een groepsgesprek

• Je kunt op een specifiek bericht reageren en alle gerelateerde berichten in een eigen weergave bekijken

• Groepsfoto's kunnen worden aangepast om groepen herkenbaarder te maken

Memoji's

• 11 nieuwe kapsels en 19 nieuwe hoofddeksels om je memoji's aan te passen

• Nieuwe memojistickers om een boks-, een knuffel- en een bloosmemoji te sturen

• Zes toegevoegde leeftijdsopties

• Gezichtsbedekkingsopties

Kaarten

• Fietsroutes bieden routes langs fietspaden, fietsstroken en fietsvriendelijke wegen, waarbij rekening wordt gehouden met hoogteverschillen en de drukte van een straat

• Gidsen bieden aanbevelingen voor plekken om te eten, vrienden te ontmoeten of locaties te verkennen, samengesteld door vertrouwde merken

• Met EV-routes kun je ritten plannen met ondersteunde elektrische voertuigen waarbij automatisch oplaadpunten aan je route worden toegevoegd

• Congestiezones helpen je bij het plannen van routes rond of door actieve zones in steden als Londen of Parijs

• Met de snelheidscamerafunctie weet je wanneer je in de buurt komt van snelheids- en roodlichtcamera's op je route

• De functie 'Verfijn locatie' maakt een zeer nauwkeurige locatie en oriëntatie mogelijk in stedelijke gebieden met een slecht gps-signaal

Woning

• Met suggesties voor automatiseringen kun je automatiseringen met slechts één tik instellen

• Een visuele status boven in de Woning-app laat je zien welke accessoires je aandacht vereisen

• Er worden dynamische suggesties van de meest relevante accessoires en scènes weergegeven in Woning-regelaars in het bedieningspaneel

• Met adaptieve verlichting wordt de kleur van je slimme gloeilampen door de dag automatisch aangepast om je comfort en productiviteit te maximaliseren

• Gezichtsherkenning voor videocamera's en deurbellen gebruikt intelligentie op het apparaat om je te laten zien wie heeft aangebeld op basis van de personen die je hebt getagd in je Foto's-app en recente bezoekers die je in de Woning-app identificeert

• Met activiteitszones voor videocamera's en deurbellen wordt video vastgelegd of ontvang je een melding wanneer er beweging wordt gedetecteerd in door jou gedefinieerde gebieden

Safari

• Verbeterde prestaties met een nog snellere JavaScript-engine

• Een privacyrapport toont cross-sitetrackers die worden geblokkeerd door intelligente trackingpreventie

• Met wachtwoordbeheer worden je bewaarde wachtwoorden veilig gescreend op wachtwoorden die mogelijk betrokken waren in een datalek

AirPods

• Met ruimtelijke audio met dynamische hoofdtracking op de AirPods Pro hoor je geluiden van alle kanten, waardoor een meeslepende surroundgeluidservaring wordt gecreëerd

• Door automatisch schakelen tussen apparaten wordt audio overgezet van je iPad, iPhone, iPod touch en Mac

• Batterijmeldingen laten je weten of je je AirPods moet opladen

Augmented reality

• Depth API biedt nauwkeurigere afstandsmetingen die door de LiDAR-scanner van de iPad Pro worden vastgelegd, zodat er een realistischere interactie plaatsvindt tussen virtuele objecten en objecten in de echte wereld

• Locatie-ankers in ARKit 4 maken het mogelijk dat apps AR-ervaringen op specifieke geografische coördinaten plaatsen

• Gezichtstracking is beschikbaar voor AR-ervaringen via de camera aan de voorkant op de iPad Pro 12,9-inch (3e generatie) en later, en op de iPad Pro 11-inch en later

• Videotexturen in RealityKit maken het mogelijk dat apps video toepassen op elk deel van een scène of virtueel object

Appclips

• Een appclip is een stukje van een app dat ontwikkelaars kunnen maken, dat je gemakkelijk kunt vinden op het moment dat je het nodig hebt en dat gericht is op een specifieke taak

• Appclips zijn klein van ontwerp en kunnen binnen een paar seconden worden gebruikt

• Vind appclips gemakkelijk op het juiste moment door QR-codes te scannen vanuit Berichten, Kaarten en Safari

• Recent gebruikte appclips worden weergegeven in de categorie 'Pas toegevoegd' in de appbibliotheek en je kunt de volledige versie van de app downloaden als je deze altijd beschikbaar wilt hebben

Privacy

• Er wordt een opname-indicator weergegeven wanneer een app toegang heeft tot de microfoon of camera

• De locatie bij benadering kan nu worden gedeeld met een app in plaats van je exacte locatie te delen

• Beperkte toegang tot Foto's-bibliotheek biedt je de mogelijkheid om alleen geselecteerde foto's met een app te delen wanneer een app om toegang vraagt

• App- en webontwikkelaars kunnen je nu de mogelijkheid bieden om je bestaande accounts te upgraden naar 'Log in met Apple'

Toegankelijkheid

• Met 'Aangepaste koptelefoon' worden zachte geluiden versterkt en bepaalde frequenties aangepast op basis van je gehoor

• FaceTime detecteert wanneer een deelnemer gebruikmaakt van gebarentaal en geeft deze persoon duidelijk weer in een FaceTime-groepsgesprek

• Geluidsherkenning maakt gebruik van intelligentie op het apparaat om belangrijke geluiden, zoals wekkers, te detecteren en te herkennen, en je via meldingen te waarschuwen

• 'VoiceOver-herkenning' maakt gebruik van intelligentie op het apparaat om onderdelen op je scherm te herkennen voor een betere ervaring met VoiceOver-ondersteuning in apps en op het web

• Met 'Beschrijvingen van afbeeldingen' worden beschrijvingen van afbeeldingen en foto's in apps en op het web in hele zinnen uitgesproken

• Met 'Tekstherkenning' wordt de tekst in afbeeldingen en foto's uitgesproken

• 'Schermherkenning' detecteert automatisch interfaceregelaars voor een betere navigatie in apps

Deze versie biedt ook andere functies en verbeteringen.

App Store

• Belangrijke details over elke app worden weergegeven in een overzichtelijke, scrolbare weergave, waaronder een manier om te zien welke games je vrienden spelen

Apple Arcade

• 'Binnenkort beschikbaar' geeft je een voorproefje van komende Apple Arcade‑games en je kunt ze automatisch downloaden zodra ze worden uitgebracht

• 'Bekijk alle games' is verbeterd met sorteren en filteren op onder andere releasedatum, updates, categorie en ondersteuning voor controllers

• Je kunt zoeken op achievements rechtstreeks vanuit het Apple Arcade‑tabblad

• 'Speel verder' maakt het gemakkelijk om recent gespeelde games op alle apparaten te hervatten

• Een Game Center-dashboard licht onder andere je profiel, vrienden, achievements en scoreborden uit, allemaal vanuit je game

Camera

• Snelle schakelaars in de videomodus om de videoresolutie en de beeldsnelheid vanuit de Camera-app te wijzigen

• Met 'Spiegel camera aan voorzijde' kun je selfies maken die overeenkomen met de voorvertoning van de camera aan de voorzijde

• Verbeterde leesfunctie voor QR-codes voor het scannen van codes, ook als ze klein zijn of om objecten heen zijn gewikkeld

FaceTime

• Verbeterde videokwaliteit met een resolutie tot 1080p op de iPad Pro 10,5-inch, de iPad Pro 11-inch (1e generatie) en later, en de iPad Pro 12,9-inch (2e generatie) en later

• De nieuwe oogcontactfunctie maakt gebruik van automatisch leren op het apparaat om de positie van je ogen en gezicht subtiel aan te passen, zodat videobellen natuurlijker wordt, zelfs als je naar het scherm kijkt in plaats van naar de camera

Bestanden

• Nieuwe navigatiekolom en knoppenbalk combineren regelaars voor snellere toegang tot bestanden en functies

• Ondersteuning voor APFS-encryptie voor externe schijven

Toetsenbord en internationaal

• Dankzij de dicteerfunctie op het apparaat wordt je privacy beter beschermd, omdat alles volledig offline wordt verwerkt. Wanneer je de dicteerfunctie in zoekopdrachten gebruikt, wordt gebruikgemaakt van een dicteerfunctie op een server om via het internet termen te herkennen waar je naar zoekt

• Zoek binnen het emoji-toetsenbord met een woord of zin

• Het toetsenbord geeft in apps invulsuggesties uit Contacten weer voor onder andere e-mailadressen en telefoonnummers

• Nieuwe woordenboeken voor Frans-Duits, Indonesisch-Engels, Japans-Vereenvoudigd Chinees en Pools‑Engels

• Wubi-invoermethode voor het Vereenvoudigd Chinees

• Ondersteuning voor autocorrectie voor Iers-Gaelisch en Noors Nynorsk

• Opnieuw ontworpen Japans Kana-toetsenbord met eenvoudigere invoer voor cijfers

• Mail ondersteunt e-mailadressen die gebruikmaken van niet‑Latijnse talen

Muziek

• Een nieuw tabblad 'Luister nu' voor het afspelen en ontdekken van je favoriete muziek, artiesten, afspeellijsten en mixen

• Met 'Speel automatisch af' blijft muziek doorspelen wanneer je het einde van een nummer of afspeellijst bereikt, doordat er vergelijkbare nummers worden gezocht om af te spelen

• 'Zoek' licht nu muziek uit voor je favoriete genres en activiteiten en toont handige suggesties tijdens het typen

• Met bibliotheekfilters kun je artiesten, albums, afspeellijsten en andere onderdelen in je bibliotheek nog sneller vinden

Notities

• Verbeterd takenmenu voor snel vergrendelen, scannen, vastmaken en verwijderen

• In 'Beste resultaten' worden je meest relevante zoekresultaten naar voren gehaald

• Vastgemaakte notities kunnen worden samengevouwen en uitgevouwen

• De verbeterde scanfunctie maakt scherpere scans en scans worden automatisch nauwkeuriger bijgesneden

Foto's

• Nieuwe navigatiekolom geeft je snelle toegang tot 'Albums', 'Zoek' en 'Mediatypen' en maakt het gemakkelijk om de volgorde van albums te wijzigen onder de weergave 'Mijn albums'

• Filter en sorteer je verzameling om je foto's en video's gemakkelijker te vinden en te ordenen

• Knijp en zoom in om je foto's en video's snel op meer plekken te vinden, zoals 'Favorieten' en 'Gedeelde albums'

• Ondersteuning voor bijschriften bij foto's en video's

• Live Photos die met iOS 14 of iPadOS 14 zijn genomen, worden automatisch afgespeeld met verbeterde stabilisatie in de weergaven 'Jaren', 'Maanden' en 'Dagen'

• Verbeteringen in 'Terugblikken' bieden een relevantere selectie foto's en video's en een grotere muziekselectie voor terugblikfilms

• Herontworpen afbeeldingenkiezer in apps gebruikt dezelfde slimme zoekfunctie van de app Foto's, zodat je eenvoudig materiaal kunt vinden om te delen

Podcasts

• 'Luister nu' is slimmer en bevat je persoonlijke wachtrij voor afleveringen en nieuwe afleveringen die speciaal voor jou zijn uitgekozen

Herinneringen

• Je kunt herinneringen toewijzen aan mensen met wie je lijsten deelt

• Er kunnen nieuwe herinneringen worden aangemaakt vanuit het lijstenscherm zonder dat je een specifieke lijst hoeft in te voeren

• Met slimme suggesties kun je met één tik datums, tijden en locaties toevoegen

• Gepersonaliseerde lijsten met emoji's en nieuw toegevoegde symbolen

• Je kunt slimme lijsten herschikken of verbergen

Instellingen

• Optie om je standaard e-mail en webbrowser in te stellen

Opdrachten

• Met starteropdrachten kun je aan de slag gaan met een ingebouwde map opdrachten die op jou zijn afgestemd

• Er worden automatiseringen voor opdrachten voorgesteld op basis van je gebruikspatronen

• Je kunt je opdrachten in mappen ordenen en ze als widgets toevoegen aan het beginscherm

• Met een compact ontwerp voor het uitvoeren van opdrachten blijft de context behouden terwijl je een andere app gebruikt

• Nieuwe triggers voor automatiseringen kunnen opdrachten uitvoeren op basis van onder andere een ontvangen e‑mail of bericht, je batterijniveau of een gesloten app

• Ontspanningsopdrachten bieden een verzameling ontspannende opdrachten om je klaar te maken voor een goede nachtrust

Dictafoon

• Met 'Mappen' kun je je Dictafoon-opnamen beter ordenen

• Met 'Favorieten' kun je je beste opnamen markeren en er later snel toegang toe krijgen

• Met 'Slimme mappen' worden Apple Watch-opnamen, recent verwijderde opnamen en opnamen die je hebt gemarkeerd als 'Favorieten' automatisch bij elkaar gezet

• Met 'Verbeter opnamen' wordt achtergrondruis en echo verminderd

Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222