Medicijnen toevoegen en vastleggen met iPhone, iPad en Apple Watch

Met iOS 16, iPadOS 17 en watchOS 9 kun je je medicijnen toevoegen in de Gezondheid-app om te helpen bij te houden welke medicijnen, vitaminen en supplementen je inneemt.

Een medicijn toevoegen

Als je je in de Verenigde Staten bevindt, kun je de naam van je medicijn typen en gegevens over de vorm en sterkte selecteren. Je kunt ook snel een medicijn toevoegen door de camera op je iPhone XR of nieuwer op het medicijnetiket te richten. Als je medicijn niet in de database staat of als u zich buiten de Verenigde Staten bevindt, kunt u een medicijn toevoegen door de naam te typen.

Een medicijn handmatig toevoegen

1. Open de Gezondheid-app op je iPhone of iPad.

2. Tik op je iPhone op 'Blader'. Tik op je iPad op 'Navigatiekolom'No alt supplied for Image om de navigatiekolom te openen.

3. Tik op 'Medicijnen' en tik vervolgens op 'Voeg medicijn toe'. Als je de functie 'Medisch dossier' gebruikt op je iPhone of iPad, zie je suggesties uit je medisch dossier.

4. Voer de naam van het medicijn in het zoekveld in.

• Als je je in de Verenigde Staten bevindt en het medicijn in de database staat, tik je erop.

• Als je je buiten de Verenigde Staten bevindt of als het medicijn niet in de database staat, tik je op 'Voeg toe' en op 'Volgende'.

5. Kies het type medicijn. Als het medicijn niet in de database staat, voer je de sterkte van het medicijn in of selecteer je 'Geen informatie over sterkte'.

6. Tik op 'Volgende'.

7. Tik op 'Frequentie' om een interval te selecteren en tik op 'Gereed'.

8. Tik op 'Voeg een tijd toe' om nader op te geven wanneer je het medicijn inneemt en tik op 'Volgende'.

9. Kies de vorm van je medicijn en tik op 'Volgende'. Je kunt ook op 'Sla over' tikken.

10. Selecteer de kleur van het medicijn en de achtergrond om deze aan te passen.

De vorm en achtergrondkleuren van een medicijn selecteren op de iPhone.
  11. Controleer de details voor je medicijn, voer eventuele optionele details in en tik op 'Volgende'.

12. Selecteer eventuele levensfactoren die een interactierisico met je medicijn kunnen vormen en tik op 'Gereed'.*

Nadat je je medicijnen hebt toegevoegd, kun je naar het gedeelte 'Meer' van het scherm 'Medicijnen' scrollen en op 'Exporteer pdf' tikken om een kopie van je huidige medicijnen te bewaren of te delen.

Als je je gezondheidsgegevens deelt met familie en vrienden, kun je ook vermelden welke medicijnen je gebruikt. Meer informatie over hoe je gezondheidsgegevens deelt en bekijkt in de Gezondheid-app.

Een medicijn toevoegen met je camera

1. Open de Gezondheid-app op je iPhone XR of nieuwer.

2. Tik op 'Gegevens' en op 'Medicijnen'.

3. Tik op 'Voeg een medicijn toe'.

4. Tik op het camerasymbool en tik op 'Aan de slag'. Geef de Gezondheid-app toegang tot je camera als daarom wordt gevraagd.

Het startscherm voor als je je camera gebruikt om een medicijn toe te voegen op de iPhone.
  5. Plaats het medicijnetiket in het kader.

6. Tik op 'Volgende'.

7. Tik op 'Frequentie' om een interval te selecteren en tik op 'Gereed'.

8. Tik op 'Voeg een tijd toe' om nader op te geven wanneer je het medicijn inneemt en tik op 'Volgende'.

9. Kies de vorm van je medicijn en tik op 'Volgende'. Je kunt ook op 'Sla over' tikken.

10. Selecteer de kleur van het medicijn en de achtergrond om deze aan te passen.

11. Controleer de details voor je medicijn, voer eventuele optionele details in en tik op 'Volgende'.

Nadat je je medicijnen hebt toegevoegd, kun je naar het gedeelte 'Meer' van het scherm 'Medicijnen' scrollen en op 'Exporteer pdf' tikken om een kopie van je huidige medicijnen te bewaren of te delen.

Als je je gezondheidsgegevens deelt met familie en vrienden, kun je ook vermelden welke medicijnen je gebruikt. Lees hoe je gezondheidsgegevens deelt en bekijkt in de Gezondheid-app.

Een medicijn vastleggen

Je kunt een medicijn vastleggen vanuit de Gezondheid-app op je iPhone of iPad of vanuit de Medicijnen-app op je Apple Watch.

Op een iPhone of iPad

1. Open de Gezondheid-app.

2. Tik op je iPhone op 'Blader'. Tik op je iPad op 'Navigatiekolom'No alt supplied for Image om de navigatiekolom te openen.

3. Tik op 'Medicijnen'.

4. Tik op het plustekenNo alt supplied for image naast het medicijn. Voor medicijnen met het kenmerk 'Indien nodig' kun je op het medicijn tikken en op 'Leg vast' tikken.

5. Tik op 'Overgeslagen' of 'Genomen' en tik op 'Gereed'.

Het scherm waarin je een medicijn vastlegt op de iPhone.

Op een Apple Watch

1. Open de Medicijnen-app het appsymbool voor de Medicijnen-app op de Apple Watch.

2. Tik op een medicijn.

3. Tik op 'Leg vast als ingenomen' om het medicijn vast te leggen. Je kunt ook op 'Overgeslagen' en op 'Gereed' tikken als je het medicijn niet hebt ingenomen.

Als je het medicijn alleen indien nodig inneemt, scrol je naar het medicijn in de lijst 'Je medicijnen', tik je erop en tik je op 'Leg vast'.

Medicijnen vastleggen vanuit een herinnering

Je iPhone, iPad en Apple Watch kunnen je ook waarschuwen wanneer het tijd is om de medicijnen in je schema in te nemen. Tik in de Gezondheid-app op je iPhone op 'Gegevens' en op 'Medicijnen'. Scrol omlaag, tik op 'Opties' en schakel 'Dosisherinneringen' in. Je kunt ook vervolgherinneringen inschakelen die je waarschuwen als je een medicijn 30 minuten na de eerste melding niet hebt vastgelegd.

Wanneer je een herinnering ontvangt, doe je het volgende:

• Tik op je iPhone of iPad op de melding en tik op 'Overgeslagen' of 'Genomen'.

• Tik op je Apple Watch op de melding en tik op 'Overgeslagen', 'Genomen' of 'Herhaal over 10 minuten'.

Als je van tijdzone verandert, ontvang je ook een melding dat je tijdzone gewijzigd is. Tik op de melding en bevestig de details van je medicatieschema.

Een medicijn verwijderen

Als je een medicijn niet meer gebruikt, kun je het archiveren om het uit je lijst met medicijnen te verwijderen. Als een medicijn per ongeluk is toegevoegd, kun je het verwijderen.

• Archiveer een medicijn om de medicatiegegevens en vastleggeschiedenis voor je administratie te bewaren.

• Verwijder een medicijn om alle informatie en de hele geschiedenis voor het medicijn te verwijderen.

Een medicijn archiveren

1. Open de Gezondheid-app op je iPhone of iPad.

2. Tik op je iPhone op 'Blader'. Tik op je iPad op 'Navigatiekolom'No alt supplied for Image om de navigatiekolom te openen.

3. Tik op 'Medicijnen' en scrol vervolgens naar 'Je medicijnen'.

4. Veeg naar links op een medicijn en tik op 'Archiveer'.

Het gedeelte 'Opties' van een medicijn op de iPhone met de opties 'Archiveer' en 'Verwijder medicijn' vergroot weergegeven.

Het medicijn verschijnt in je lijst 'Gearchiveerde medicijnen'.

Een medicijn verwijderen

1. Open de Gezondheid-app op je iPhone of iPad.

2. Tik op je iPhone op 'Blader'. Tik op je iPad op 'Navigatiekolom'No alt supplied for Image om de navigatiekolom te openen.

3. Tik op 'Medicijnen'.

4. Scrol naar 'Je medicijnen' en tik op het medicijn dat je wilt verwijderen.

5. Scrol naar 'Opties' en tik op 'Verwijder medicijn'.

6. Tik op 'Verwijder medicijn'.

Je interacties bekijken

Als je je in de Verenigde Staten bevindt, kun je zien of een van de medicijnen die je gebruikt een matige, ernstige of kritieke interactie met andere medicijnen kan veroorzaken.

1. Open de Gezondheid-app op je iPhone of iPad.

2. Tik op je iPhone op 'Blader'. Tik op je iPad op 'Navigatiekolom'No alt supplied for Image om de navigatiekolom te openen.

3. Tik op 'Medicijnen'.

4. Scrol naar 'Je medicijnen' en tik op 'Interacties van medicijnen'.

5. Selecteer een interactie om een samenvatting van de informatie over interacties te lezen.

Je kunt ook op 'Wijzig' tikken naast 'Interactiefactoren' om te wijzigen op welke medicijnfactoren de Gezondheid-app controleert.

Je medicijngeschiedenis bekijken

Nadat je een medicijn hebt vastgelegd, kun je bekijken hoe vaak je het medicijn hebt ingenomen of overgeslagen, en zie je de belangrijkste gegevens van de afgelopen 28 dagen.

1. Open de Gezondheid-app op je iPhone of iPad.

2. Tik op je iPhone op 'Blader'. Tik op je iPad op 'Navigatiekolom'No alt supplied for Image om de navigatiekolom te openen.

3. Tik op 'Medicijnen'.

4. Scrol naar 'Je medicijnen' en tik op een medicijn.

Medicijnen die niet in de database staan, worden niet opgenomen in mogelijke interacties tussen medicijnen. Medicijninteracties zijn alleen beschikbaar in de Verenigde Staten.

De functie 'Medicijnen' mag niet worden gebruikt als vervanging voor professioneel medisch advies. Aanvullende informatie is beschikbaar op de etiketten van je medicijnen, maar win advies in bij je zorgverlener voordat je beslissingen neemt met betrekking tot je gezondheid.