PCIe-kaarten installeren in de Mac Pro (2023)

Lees hier meer over PCIe-sleuven in de Mac Pro (2023) en hoe je extra kaarten kunt installeren.

Kaartcapaciteit en -grootte

De Mac Pro heeft zeven PCIe-sleuven die geschikt zijn voor veel verschillende typen PCIe-kaarten:

• Sleuf 1: gen 4, voor kanalen tot x16 (dubbele breedte)

• Sleuf 2: gen 4, voor kanalen tot x16 (dubbele breedte)

• Sleuf 3: gen 4, voor kanalen tot x8 (dubbele breedte)

• Sleuf 4: gen 4, voor kanalen tot x8 (dubbele breedte)

• Sleuf 5: gen 4, voor kanalen tot x8 (enkele breedte)

• Sleuf 6: gen 4, voor kanalen tot x8 (enkele breedte)

• Sleuf 7: gen 3, voor kanalen tot x4 (enkele breedte)

De Mac Pro wordt vooraf geïnstalleerd met de Apple I/O-kaart in sleuf 7, die een koptelefoonaansluiting van 3,5 mm bevat met ondersteuning voor koptelefoons met hoge impedantie, twee HDMI-poorten en twee USB-A-poorten. De Apple I/O-kaart kan niet in een andere sleuf worden geïnstalleerd, maar kan worden verwijderd om in plaats daarvan een andere x4-PCIe-kaart van een halve lengte te installeren. Lees meer over de PCIe-kaarten die je kunt installeren in je Mac Pro (2023).

De Apple Thunderbolt I/O-kaart heeft zes Thunderbolt 4-poorten en is geïnstalleerd in een eigen speciale sleuf.

Controleren op beschikbare sleuven

Om de status van elke sleuf te controleren, kies je Apple-menu  > 'Over deze Mac', klik je op 'Meer info' en klik je vervolgens op de knop 'Info'knop 'Info' in het gedeelte 'PCI-kaarten'.

macos-ventura-mac-pro-system-settings-general-about-pcie-cards-info-pcie-slot-configuration

Bij de Mac Pro wordt de bandbreedte standaard automatisch verdeeld over alle kaarten in de twee PCIe-groepen. Je kunt Uitbreidingssleufprogramma gebruiken om de groepstoewijzingen handmatig aan te passen.

PCIe-kaarten installeren

Lees hier hoe je de behuizing of afdekking van je Mac Pro verwijdert en een PCIe-kaart installeert.

De behuizing of afdekking verwijderen

Volg de stappen om de behuizing van de Mac Pro (2023) of de afdekking van de Mac Pro (rack, 2023) te verwijderen.

Mac Pro (2023)

1. Schakel de Mac Pro uit.

2. Laat de computer ongeveer vijf tot tien minuten afkoelen.

3. Koppel alle kabels behalve het netsnoer los van je computer.

4. Raak de metalen behuizing aan de buitenkant van Mac Pro aan om statische elektriciteit te ontladen en trek vervolgens de stekker uit het stopcontact.

• Je moet je altijd ontladen van statische elektriciteit voordat je onderdelen aanraakt of onderdelen in Mac Pro installeert. Om het opbouwen van statische elektriciteit te voorkomen, beweeg je niet door de ruimte totdat je klaar bent met het installeren van de kaarten en de behuizing weer op de computer hebt geschoven.

5. Ontgrendel de behuizing door de hendel aan de bovenkant omhoog te klappen en naar links te draaien.

2023-mac-pro-diagram-unlock-housing
  6. Til de behuizing recht omhoog en haal deze van de Mac Pro. Leg deze voorzichtig opzij.

• De Mac Pro kan niet worden ingeschakeld wanneer de behuizing is verwijderd.

2023-mac-pro-diagram-remove-housing

Mac Pro (Rack, 2023)

1. Schakel de Mac Pro uit.

2. Laat de computer ongeveer vijf tot tien minuten afkoelen.

3. Koppel alle kabels behalve het netsnoer los van je computer.

4. Raak de metalen behuizing aan de buitenkant van Mac Pro aan om statische elektriciteit te ontladen en trek vervolgens de stekker uit het stopcontact.

• Je moet je altijd ontladen van statische elektriciteit voordat je onderdelen aanraakt of onderdelen in Mac Pro installeert. Om het opbouwen van statische elektriciteit te voorkomen, beweeg je niet door de ruimte totdat je klaar bent met het installeren van de kaarten en de afdekking weer op de computer hebt geschoven.

5. Schuif de vergrendelingshendels van de afdekking naar de ontgrendelde positie, til de afdekking op en trek deze weg van de voorplaat en leg deze opzij.

2023-mac-pro-rack-diagram-install-top-cover.

Een PCIe-kaart installeren

1. Draai met een kruiskopschroevendraaier alle montagebeugels en deksels los van de sleuven waarin je de kaart wilt installeren.

2023-mac-pro-diagram-remove-pcie-slot-cover
  2. Schuif de hendel naar de ontgrendelde positie.

2023-mac-pro-diagram-unlock-slots
  3. Neem de nieuwe kaart uit de antistatische zak en houd deze bij de hoeken vast. Raak de gouden connectors en de componenten op de kaart niet aan.

• Gebruik alleen PCIe-modules die zijn gecertificeerd voor veiligheid (CSA, UL of vergelijkbare normen) en waarbij specifiek wordt aangegeven dat ze voldoen aan de PCIe-specificatie die de standaard voor de industrie is. Als je niet als veilig gecertificeerde modules gebruikt, kunnen de verschillende ingangsvoedingsbronnen mogelijk niet gescheiden worden gehouden, wat kan leiden tot brandgevaar.

4. Controleer of de kaartpennen overeenkomen met de sleuf bij het plaatsen van de kaart in de PCIe-sleuf.

2023-mac-pro-diagram-install-pcie-card
  5. Schuif de hendel naar de vergrendelde positie.

2023-mac-pro-diagram-lock-pcie-card
  6. Plaats de zijbeugels die je hebt verwijderd weer terug en draai de schroeven vervolgens vast op de beugel.

2023-mac-pro-diagram-install-pcie-slot-cove

De behuizing of afdekking terugplaatsen

Volg de stappen om de behuizing op de Mac Pro (2023) of de afdekking op de Mac Pro (rack, 2023) opnieuw te monteren.

Mac Pro (2023)

1. Plaats de behuizing voorzichtig over de Mac Pro.

2023-mac-pro-diagram-install-housing
  2. Nadat de behuizing juist is geplaatst, kun je die vergrendelen door de hendel aan de bovenkant naar rechts te draaien en naar beneden te klappen.

2023-mac-pro-diagram-unlock-housing
  3. Sluit het netsnoer, beeldscherm en andere randapparatuur aan.

Mac Pro (rack, 2023)

1. Lijn de rand van de afdekking uit met de gleuf in de voorplaat, druk vervolgens stevig in de buurt van de vergrendelingshendels en luister of ze op hun plaats klikken.

2023-mac-pro-rack-diagram-remove-top-cover
  2. Sluit het netsnoer, beeldscherm en andere randapparatuur aan.

Besturingsbestanden van andere fabrikanten inschakelen

Sommige PCIe-kaarten hebben een stuurprogramma nodig om volledige functionaliteit van je kaart in macOS in te schakelen.

1. Download en installeer het stuurprogramma voor je PCIe-kaart. Als het stuurprogramma is gemaakt voor een Mac met een Intel-processor, installeer je Rosetta als daar om wordt gevraagd.

2. Als 'Systeemextensie geblokkeerd' verschijnt nadat je het stuurprogramma hebt geïnstalleerd, klik je op 'Open Systeeminstellingen' en op 'Schakel systeemextensies in'. Verifieer je vervolgens als beheerder en klik op 'Wijzig instellingen'.

3. Als het stuurprogramma kernelextensies gebruikt, wijzig je de beveiligingsinstellingen op je Mac in 'Verminderde beveiliging' en schakel je vervolgens 'Sta gebruikersbeheer van kernelextensies van geïdentificeerde ontwikkelaars toe' in.

4. Herstart je computer, kies vervolgens het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen' en selecteer 'Privacy en beveiliging'.

5. Klik op 'Sta toe' onder het gedeelte 'Beveiliging' om toe te staan dat de systeemsoftware van de ontwikkelaar kan worden geladen.

6. Verifieer als beheerder en klik vervolgens op 'Wijzig instellingen'.

7. Verifieer als beheerder en klik vervolgens op 'Herstart' om de systeemextensie in te schakelen.

Uitbreidingssleufprogramma gebruiken

Wanneer je PCIe-kaarten installeert in of verwijdert uit de Mac Pro, worden de kaarten in elke sleuf gedetecteerd en wordt er bandbreedte aan de twee groepen toegewezen voor optimale doorvoer. Met Uitbreidingssleufprogramma kun je de toewijzing van de kaarten bekijken en wijzigen.

macos-ventura-mac-pro-system-settings-general-about-pci-cards-info-pci-slot-configuration-expansion-slot-utility.

Automatische bandbreedteconfiguratie gebruiken

De Mac Pro gebruikt standaard automatische bandbreedteconfiguratie. Hiermee wordt automatisch beheerd hoe de kaarten aan de twee groepen worden toegewezen.

Groepstoewijzingen handmatig aanpassen

Als je de groepstoewijzingen voor je kaarten handmatig wilt aanpassen, schakel je de automatische bandbreedteconfiguratie uit en kies je een groep voor elke kaart. Je kunt bijvoorbeeld één kaart volledig toewijzen aan groep A.

Elke keer als je wijzigingen aanbrengt in de groepstoewijzing, verschijnt er een melding in Uitbreidingssleufprogramma waarin je wordt gevraagd de wijzigingen te bewaren en de Mac te herstarten om de wijzigingen door te voeren.

PCIe-bandbreedte

De M2 Ultra-chip voegt 32 PCIe gen 4-kanalen toe aan het systeem, waarvan 8 voor de interne SSD. De M2 Ultra-chip wordt via een PCIe-switch op de PCIe-sleuven aangesloten en biedt 24 kanalen met gen 4-bandbreedte. Groep A biedt maximaal 16 kanalen met gen 4-bandbreedte en groep B biedt maximaal 8 kanalen met gen 4-bandbreedte.

Deze ingebouwde componenten worden via de PCIe-switch op het systeem aangesloten en toegewezen aan groep B:

• SATA-controller

• 10-Gb Ethernet-controllers

• Draadloze controller (wifi, Bluetooth)

• USB-A-poort

• PCIe-sleuf 7 (Apple I/O-kaart)

Dit betekent dat een systeem altijd een percentage zal tonen dat is toegewezen aan groep B, zelfs als er geen PCIe-kaarten geïnstalleerd zijn.

Elke ingebouwde Thunderbolt-poort in Mac Pro wordt beheerd door een eigen controller die is geïntegreerd in de M2 ​​Ultra-chip en deelt geen bandbreedte met de PCIe-sleuven.

Als een kaart niet wordt herkend

Mac Pro-sleuven ondersteunen PCIe gen 4 en passen zich automatisch aan naar lagere snelheden op basis van de kaartmogelijkheden. Sleuf 6 functioneert ook als compatibiliteitssleuf voor PCIe-kaarten die niet voldoen aan de gen 4-specificaties. Als je een kaart in sleuf 1 tot 5 of sleuf 7 plaatst en deze niet in het systeem wordt herkend, plaats je de kaart in sleuf 6.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.