Over de beveiligingsinhoud van Beveiligingsupdate 2022-004 Catalina

In dit document wordt de beveiligingsinhoud van Beveiligingsupdate 2022-004 Catalina beschreven.

Over Apple beveiligingsupdates

Ter bescherming van onze klanten maakt Apple geen beveiligingskwesties openbaar en bespreekt of bevestigt Apple deze niet totdat een volledig onderzoek is uitgevoerd en de benodigde patches of releases beschikbaar zijn. Recente releases staan vermeld op de pagina Apple beveiligingsupdates.

Apple beveiligingsdocumenten verwijzen waar mogelijk naar kwetsbaarheden met CVE-ID.

Raadpleeg de pagina Apple productbeveiliging voor meer informatie over beveiliging.

Beveiligingsupdate 2022-004 Catalina

Releasedatum: 16 mei 2022

apache

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: meerdere problemen in Apache

Beschrijving: meerdere problemen zijn verholpen door Apache bij te werken naar versie 2.4.53.

CVE-2021-44224

CVE-2021-44790

CVE-2022-22719

CVE-2022-22720

CVE-2022-22721

AppKit

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een kwaadaardig programma kan rootbevoegdheden verkrijgen

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door verbeterde validatie.

CVE-2022-22665: Lockheed Martin Red Team

AppleEvents

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een externe gebruiker kan het onverwacht beëindigen van de app of het uitvoeren van willekeurige code veroorzaken

Beschrijving: een use-after-free-probleem is verholpen door een verbeterd beheer van het geheugen.

CVE-2022-22630: Jeremy Brown in samenwerking met Trend Micro Zero Day Initiative

Toegevoegd op dinsdag 6 juni 2023

AppleGraphicsControl

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigde afbeelding kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: een probleem met geheugenbeschadiging is verholpen door een verbeterde invoervalidatie.

CVE-2022-26751: Michael DePlante (@izobashi) van Trend Micro Zero Day Initiative

AppleScript

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigd binair AppleScript-bestand kan leiden tot het onverwacht beëindigen van het programma of het vrijgeven van procesgeheugen

Beschrijving: een probleem met het lezen buiten het bereik is verholpen door een verbeterde invoervalidatie.

CVE-2022-26697: Qi Sun en Robert Ai van Trend Micro

AppleScript

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigd binair AppleScript-bestand kan leiden tot het onverwacht beëindigen van het programma of het vrijgeven van procesgeheugen

Beschrijving: een probleem met het lezen buiten het bereik is verholpen door een verbeterde bereikcontrole.

CVE-2022-26698: Qi Sun van Trend Micro

CoreTypes

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een kwaadaardig programma kan Gatekeeper-controles omzeilen

Beschrijving: dit probleem is verholpen door middel van verbeterde controles om ongeautoriseerde acties te voorkomen.

CVE-2022-22663: Arsenii Kostromin (0x3c3e)

CVMS

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een kwaadaardig programma kan rootbevoegdheden verkrijgen

Beschrijving: een probleem met geheugeninitialisatie is verholpen.

CVE-2022-26721: Yonghwi Jin (@jinmo123) van Theori

CVE-2022-26722: Yonghwi Jin (@jinmo123) van Theori

DriverKit

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een schadelijk programma kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: een probleem met de toegang buiten het bereik is verholpen door een verbeterde bereikcontrole.

CVE-2022-26763: Linus Henze van Pinauten GmbH (pinauten.de)

Graphics Drivers

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een lokale gebruiker kan het kernelgeheugen lezen

Beschrijving: er was een probleem met het lezen buiten het bereik dat leidde tot de vrijgave van het kernelgeheugen. Dit probleem is verholpen door een verbeterde invoervalidatie.

CVE-2022-22674: een anonieme onderzoeker

Intel Graphics Driver

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een kwaadaardig programma kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: een probleem met het schrijven buiten het bereik is verholpen door een verbeterde bereikcontrole.

CVE-2022-26720: Liu Long van Ant Security Light-Year Lab

Intel Graphics Driver

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een kwaadaardig programma kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: een probleem met het lezen buiten het bereik is verholpen door een verbeterde invoervalidatie.

CVE-2022-26770: Liu Long van Ant Security Light-Year Lab

Intel Graphics Driver

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een programma kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: een probleem met het schrijven buiten het bereik is verholpen door verbeterde invoervalidatie.

CVE-2022-26756: Jack Dates van RET2 Systems, Inc

Intel Graphics Driver

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een kwaadaardig programma kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: een probleem met geheugenbeschadiging is verholpen door een verbeterde invoervalidatie.

CVE-2022-26769: Antonio Zekic (@antoniozekic)

Intel Graphics Driver

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: het verwerken van kwaadwillig vervaardigde webinhoud kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: een probleem met het schrijven buiten het bereik is verholpen door een verbeterde invoervalidatie.

CVE-2022-26748: Jeonghoon Shin van Theori in samenwerking met Trend Micro Zero Day Initiative

Kernel

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een programma kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: een probleem met geheugenbeschadiging is verholpen door verbeterde validatie.

CVE-2022-26714: Peter Nguyễn Vũ Hoàng (@peternguyen14) van STAR Labs (@starlabs_sg)

Kernel

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een programma kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: een use-after-free-probleem is verholpen door een verbeterd beheer van het geheugen.

CVE-2022-26757: Ned Williamson van Google Project Zero

libresolv

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een externe gebruiker kan een denial-of-service veroorzaken

Beschrijving: dit probleem is verholpen door middel van verbeterde controles.

CVE-2022-32790: Max Shavrick (@_mxms) van het Google Security Team

Toegevoegd op 21 juni 2022

libresolv

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een aanvaller kan het onverwacht beëindigen van een programma of het uitvoeren van willekeurige code veroorzaken

Beschrijving: een probleem met overloop van gehele getallen is verholpen door verbeterde invoervalidatie.

CVE-2022-26775: Max Shavrick (@_mxms) van het Google Security Team

LibreSSL

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigd certificaat kan leiden tot een denial of service

Beschrijving: een probleem met denial of service is verholpen door een verbeterde invoervalidatie.

CVE-2022-0778

libxml2

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een externe aanvaller kan het onverwacht beëindigen van het programma of het uitvoeren van willekeurige code veroorzaken

Beschrijving: een use-after-free-probleem is verholpen door een verbeterd beheer van het geheugen.

CVE-2022-23308

OpenSSL

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigd certificaat kan leiden tot een denial of service

Beschrijving: dit probleem is verholpen door middel van verbeterde controles.

CVE-2022-0778

PackageKit

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een app kan toegang krijgen tot verhoogde bevoegdheden

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door een verbeterd statusbeheer.

CVE-2022-32794: Mickey Jin (@patch1t)

Toegevoegd op 4 oktober 2022

PackageKit

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een kwaadaardig programma kan mogelijk beveiligde onderdelen van het bestandssysteem wijzigen

Beschrijving: dit probleem is verholpen door middel van verbeterde rechten.

CVE-2022-26727: Mickey Jin (@patch1t)

Printing

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een kwaadaardig programma kan mogelijk privacyvoorkeuren omzeilen

Beschrijving: dit probleem is verholpen door de kwetsbare code te verwijderen.

CVE-2022-26746: @gorelics

Security

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een schadelijke app kan ondertekeningvalidatie omzeilen

Beschrijving: een probleem met het parseren van certificaten is verholpen door middel van verbeterde controles.

CVE-2022-26766: Linus Henze van Pinauten GmbH (pinauten.de)

SMB

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een programma kan toegang krijgen tot verhoogde bevoegdheden

Beschrijving: een probleem met het schrijven buiten het bereik is verholpen door een verbeterde bereikcontrole.

CVE-2022-26715: Peter Nguyễn Vũ Hoàng van STAR Labs

SoftwareUpdate

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een kwaadaardig programma kan mogelijk toegang verkrijgen tot beperkte bestanden

Beschrijving: dit probleem is verholpen door middel van verbeterde rechten.

CVE-2022-26728: Mickey Jin (@patch1t)

TCC

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een app kan het scherm van een gebruiker vastleggen

Beschrijving: dit probleem is verholpen door middel van verbeterde controles.

CVE-2022-26726: Antonio Cheong Yu Xuan van YCISCQ

Bijgewerkt op dinsdag 6 juni 2023

Tcl

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een kwaadwillig programma kan buiten zijn sandbox komen

Beschrijving: dit probleem is verholpen door een verbeterde opschoning van de omgeving.

CVE-2022-26755: Arsenii Kostromin (0x3c3e)

WebKit

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigd e-mailbericht kan leiden het uitvoeren van willekeurige JavaScript-code

Beschrijving: een validatieprobleem is verholpen door verbeterde invoeropschoning.

CVE-2022-22589: Heige van het KnownSec 404 Team (knownsec.com) en Bo Qu van Palo Alto Networks (paloaltonetworks.com)

Wi-Fi

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een programma kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: een probleem met geheugenbeschadiging is verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-2022-26761: Wang Yu van Cyberserval

zip

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigd bestand kan leiden tot een denial of service

Beschrijving: een denial of service-probleem is verholpen door verbeterde statusverwerking.

CVE-2022-0530

zlib

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een aanvaller kan het onverwacht beëindigen van een programma of het uitvoeren van willekeurige code veroorzaken

Beschrijving: een probleem met geheugenbeschadiging is verholpen door een verbeterde invoervalidatie.

CVE-2018-25032: Tavis Ormandy

zsh

Beschikbaar voor: macOS Catalina

Impact: een externe aanvaller kan het uitvoeren van willekeurige code veroorzaken

Beschrijving: dit probleem is verholpen door een update naar zsh-versie 5.8.1.

CVE-2021-45444

Aanvullende erkenning

PackageKit

Met dank aan Mickey Jin (@patch1t) van Trend Micro voor de hulp.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.