MacBook Pro (14-inch, 2023) - Moederbord

Voordat je begint

Waarschuwing

Lees Batterijveiligheid en volg de richtlijnen voor werkplekken en de omgang met batterijen voordat je begint.

Verwijder de volgende onderdelen voordat je begint:

Gereedschap

• Kruiskopschroevendraaier nr. 00

• Verstelbare momentschroevendraaier (0,3-1,2 Nm)

• Verstelbare momentschroevendraaier (10-34 Ncm)

• ESD-veilig pincet

• Kapton-tape

• Nylon sonde (zwart staafje)

• Momentschroevendraaier (blauw, 0,65 kgf cm)

• Torx Plus 3IP 44-mm halve-maanbitje

• Torx T5-bitje

• Torx T6-beveiligingsbitje

Voorzichtig

• Voor deze procedure is Systeemconfiguratie vereist. Nadat je alle stappen voor verwijdering en montage hebt voltooid, lees je hoe je het proces voor Systeemconfiguratie kunt starten.

• Als je een vervangend moederbord installeert, moet je ook een nieuwe Touch ID-kaart installeren.

Belangrijk

Voor deze procedure zijn schroefafdekplaatjes van polyesterfolie vereist. Deze worden meegeleverd bij een vervangend onderdeel, maar kunnen ook afzonderlijk worden besteld.

Opmerking: het is mogelijk dat het moederbord en koelelement er iets anders uitzien, maar de procedure is hetzelfde.

Verwijderen

1. Gebruik de blauwe momentschroevendraaier met het 3IP-bitje om de 17 3IP-schroeven uit de volgende acht afdekplaatjes te verwijderen:

• Twee 3IP-schroeven (923-06959) uit het afdekplaatje van de MagSafe 3-connector (1)

• Drie 3IP-schroeven (923-06854) uit het afdekplaatje van de connectors van de USB-C-kaarten links (2)

• Twee 3IP-schroeven (923-06854) uit het afdekplaatje van de connector van de geluidskaart (3)

• Twee 3IP-schroeven (923-06854) uit het afdekplaatje van de connector van de USB-C-kaart rechts (4)

• Twee 3IP-schroeven (923-07034) uit het afdekplaatje van de connector van de Touch ID -kaart (5)

• Twee 3IP-schroeven (923-06854) uit het afdekplaatje van de connector van het beeldscherm (6)

• Twee 3IP-schroeven (923-06854) uit het afdekplaatje van de beeldschermconnector (7)

• Twee 3IP-schroeven (923-06854) uit het afdekplaatje van de connector van de hoeksensor van de klep (8)

2. Gebruik een ESD-veilig pincet om de volgende acht afdekplaatjes te verwijderen en bewaar ze vervolgens voor montage:

• Afdekplaatje van de connector van de MagSafe 3-kaart (1)

• Afdekplaatje van de connector van de USB-C-kaarten links (2)

• Afdekplaatje van de connector van de geluidskaart (3)

• Afdekplaatje van de connector van USB-C-kaart rechts (4)

• Afdekplaatje van de connector van de  -kaart (5)

• Afdekplaatje van de beeldschermconnector (6)

• Afdekplaatje van de beeldschermconnector (7)

• Afdekplaatje van connector van hoeksensor van klep (8)

3. Gebruik het zwarte staafje om de uiteinden van de volgende tien flexkabels uit de connectors op het moederbord te tillen:

• Flexkabel van MagSafe 3-kaart (1)

• Flexkabels van USB-C-kaarten links (2, 3)

• Flexkabel van geluidskaart (4)

• Flexkabel van USB-C-kaart rechts (5)

• Flexkabel van  -kaart (6)

• Flexibele voedingskabel van achtergrondverlichting van beeldscherm (7)

• Flexkabel van FaceTime HD-camera (8)

• eDP-flexkabel (9)

• Flexkabel van hoeksensor van klep (10)

4. Gebruik een ESD-veilig pincet om de lipjes van polyesterfolie op de uiteinden van de volgende zeven flexkabels te verwijderen:

• Flexkabel van microfoon (1)

• Flexkabel van luidspreker links (2)

• Flexkabel van achtergrondverlichting toetsenbord (3)

• Flexkabel van toetsenbord (4)

• Flexkabel van luidspreker rechts (5)

• Flexkabel van ventilator rechts (6)

• Flexkabel van ventilator links (7)

5. Gebruik een zwart staafje om de vergrendelingshendels van de volgende zeven flexkabels omhoog te klappen:

• Flexkabel van microfoon (1)

• Flexkabel van luidspreker links (2)

• Flexkabel van achtergrondverlichting toetsenbord (3)

• Flexkabel van toetsenbord (4)

• Flexkabel van luidspreker rechts (5)

• Flexkabel van ventilator rechts (6)

• Flexkabel van ventilator links (7)

• Belangrijk: koppel de flexkabels nog niet los.

6. Open het ESD-veilige pincet en steek één pootje onder de flexkabel van de ventilator rechts. Schuif de punt van het pincet voorzichtig onder de flexkabel om de plakstrip tussen de flexkabel en het moederbord los te maken. Herhaal deze stap om de plakstrip op de linkerflexkabel van de ventilator los te maken.

•  Voorzichtig:

• Houd het pincet evenwijdig aan het oppervlak van moederbord om schade te voorkomen.

• Raak geen van de kleine componenten op het moederbord of de flexkabels van de ventilator aan.

7. Gebruik het zwarte staafje om de uiteinden van de volgende zeven flexkabels uit de connectors te schuiven:

• Flexkabel van microfoon (1)

• Flexkabel van luidspreker links (2)

• Flexkabel van achtergrondverlichting toetsenbord (3)

• Flexkabel van toetsenbord (4)

• Flexkabel van luidspreker rechts (5)

• Flexkabel van ventilator rechts (6)

• Flexkabel van ventilator links (7)

8. Gebruik een ESD-veilig pincet om de vier schroefafdekplaatjes van polyesterfolie los te maken van de schroeven in het midden van het moederbord.

• Belangrijk: Gebruik de schroefafdekplaatjes niet opnieuw. Nieuwe schroefafdekplaatjes worden meegeleverd met vervangende onderdelen, maar kunnen ook afzonderlijk worden besteld.

9. Gebruik het zwarte staafje of een ESD-veilig pincet om alle lijmresten van het moederbord te verwijderen.

10. Gebruik de verstelbare momentschroevendraaier van 0,3-1,2 Nm met het Torx T6-bitje om de volgende drie schroeven in de aangegeven volgorde uit het moederbord te verwijderen:

• Twee T6-schroeven (923-07035) (1)

• Eén T6-schroef (923-07036) (2)

11. Gebruik de verstelbare momentschroevendraaier van 10-34 Ncm met het Torx T5-bitje om de volgende vijf T5-schroeven in de aangegeven volgorde uit het moederbord te verwijderen:

• Eén T5-schroef (923-08675) (1)

• Twee T5-schroeven (923-07037) (2)

• Twee T5-schroeven (923-08687) (3)

12. Gebruik de verstelbare momentschroevendraaier van 10-34 Ncm met het Torx T5-bitje om zes T5-schroeven uit het moederbord te verwijderen:

• Twee T5-schroeven (923-08675) (1)

• Vier T5-schroeven (923-07039) (2)

13. Vouw de afschermingen van de ventilatorkanalen en flexkabels terug. Gebruik Kapton-tape om ze vast te zetten, zoals aangegeven in de afbeelding.

• Belangrijk: Alleen de afschermingen van de ventilatorkanalen en flexkabels van de ventilator worden weergegeven met teruggevouwen tape. Zorg er echter voor dat je alle flexkabels van het moederbord hebt afgeplakt om ruimte te bieden tijdens het verwijderen.

14. Gebruik een zwart staafje om het moederbord aan de rand iets op te tillen, zoals in de afbeelding.

15. Til het moederbord voorzichtig op zoals aangegeven in de afbeelding (1). Schuif het moederbord vervolgens uit de bovenbehuizing (2). Gebruik een zwart staafje om de trackpadflexkabel en BMU-flexkabel terug te klappen terwijl je het moederbord verwijdert.

•  Voorzichtig: beschadig de flexkabel van de Touch ID -kaart niet wanneer je het moederbord verwijdert.

• Belangrijk: laat het koelelement op het moederbord zitten.

Montage

Belangrijk

Als je het bestaande moederbord gaat terugplaatsen, ga je verder met montagestap 11. Als je een nieuw moederbord installeert, ga je naar montagestap 1.

Voorzichtig

Als je een vervangend moederbord installeert, moet je de verpakking en verstevigde stukken bewaren. Deze moet je namelijk overbrengen naar het bestaande moederbord voordat je dit terugstuurt naar Apple Service om beschadiging tijdens de verzending te voorkomen.

1. Volg de verwijder- en montagestappen om een vervangende Touch ID -kaart te installeren.

2. Gebruik de kruiskopschroevendraaier nr. 00 om de zes kruiskopschroeven in de bovenste verstevigde stukken op het vervangende moederbord los te draaien.

3. Til de bovenste verstevigde stukken van het vervangende moederbord en bewaar ze.

4. Til het vervangende moederbord van de onderste verstevigde stukken en leg het aan de kant.

5. Plaats de onderste verstevigde stukken op het bestaande moederbord, zoals weergegeven. Houd de schroefgaten in de onderste verstevigde stukken precies boven de schroefgaten in het bestaande moederbord. Houd de onderste verstevigde stukken op hun plaats en draai het moederbord om.

• Opmerking: de onderste verstevigde stukken zijn als volgt gemarkeerd:

• BL (linksonder)

• BR (rechtsonder)

6. Plaats de bovenste verstevigde stukken op het bestaande moederbord. Houd de schroefgaten in de bovenste verstevigde stukken precies boven de schroefgaten in het bestaande moederbord.

• Opmerking: de bovenste verstevigde stukken zijn als volgt gemarkeerd:

• TL (linksboven)

• TR (rechtsboven)

• Belangrijk: de dopschroeven in de bovenste verstevigde stukken duw je door de schroefgaten van het moederbord in de schroefgaten in de onderste verstevigde stukken.

7. Gebruik een kruiskopschroevendraaier nr. 00 om de zes kruiskopschroeven in de vier verstevigde stukken vast te draaien.

8. Leg het bestaande moederbord in de ESD-veilige verpakking van het nieuwe moederbord.

9. Leg het verpakte moederbord in de voorgevormde schuimbuffer.

10. Sluit de doos en verzegel deze. Verstuur de doos naar Apple Service.

11. Zorg dat de afschermingen van de ventilatorkanalen en flexkabels van de ventilatoren zijn omgevouwen en met Kapton-tape zijn vastgemaakt aan de bovenbehuizing.

12. Pak het moederbord aan de randen vast. Kantel de rand van het moederbord omlaag om het in de bovenbehuizing te plaatsen (1). Laat het moederbord vervolgens in de bovenbehuizing zakken (2). Leid de flexkabel van de Touch ID -kaart door de opening tussen de koelmodule en het moederbord (3).

•  Voorzichtig:

• Beschadig de flexkabel van de Touch ID -kaart niet wanneer je het moederbord verwijdert.

• Zorg dat er geen flexkabels vast komen te zitten onder het moederbord.

13. Verwijder voorzichtig de Kapton-tape van de afdekkingen van de thermische kanalen en flexkabels.

14. Laat het Torx T6-bitje in de verstelbare momentschroevendraaier van 0,3-1,2 Ncm zitten. Stel de schroevendraaier in op 0,4 Nm. Gebruik vervolgens de verstelbare momentschroevendraaier met het Torx T6-bitje om de drie T6-schroeven in de aangegeven volgorde weer terug te plaatsen:

• Twee T6-schroeven (923-07035) (1)

• Eén T6-schroef (923-07036) (2)

15. Laat het Torx T5-bitje in de verstelbare momentschroevendraaier van 10-34 Ncm zitten. Stel de schroevendraaier in op 20,5 Ncm. Gebruik vervolgens de verstelbare momentschroevendraaier met het Torx T5-bitje om de volgende vijf T5-schroeven in de aangegeven volgorde weer terug te plaatsen:

• Eén T5-schroef (923-08675) (1)

• Twee T5-schroeven (923-07037) (2)

• Twee T5-schroeven (923-08687) (3)

16. Laat het Torx T5-bitje in de verstelbare momentschroevendraaier van 10-34 Ncm zitten. Stel de schroevendraaier in op 17,5 Ncm. Gebruik vervolgens de verstelbare momentschroevendraaier met het Torx T5-bitje om twee T5-schroeven (923-08675) terug te plaatsen.

17. Laat het Torx T5-bitje in de verstelbare momentschroevendraaier van 10-34 Ncm zitten. Stel de schroevendraaier in op een draaimoment van 28 Ncm. Gebruik vervolgens de verstelbare momentschroevendraaier met het Torx T5-bitje om vier T5-schroeven (923-07039) terug te plaatsen.

18. Verwijder de nieuwe afdekplaatjes van polyesterfolie van de plakstrip. Plaats de schroefafdekplaatjes over elk van de vier schroeven.

19. Druk op de schroefafdekplaatjes om ze aan de schroeven te bevestigen.

20. Druk de uiteinden van de volgende tien flexkabels op de connectors op het moederbord:

• Flexkabel van MagSafe 3-kaart (1)

• Flexkabels van USB-C-kaarten links (2, 3)

• Flexkabel van geluidskaart (4)

• Flexkabel van USB-C-kaart rechts (5)

• Flexkabel van  -kaart (6)

• Flexibele voedingskabel van achtergrondverlichting van beeldscherm (7)

• Flexkabel van FaceTime HD-camera (8)

• eDP-flexkabel (9)

• Flexkabel van hoeksensor van klep (10)

21. Schuif de uiteinden van de volgende zeven flexkabels in de connectors:

• Flexkabel van microfoon (1)

• Flexkabel van luidspreker links (2)

• Flexkabel van achtergrondverlichting toetsenbord (3)

• Flexkabel van toetsenbord (4)

• Flexkabel van luidspreker rechts (5)

• Flexkabel van ventilator rechts (6)

• Flexkabel van ventilator links (7)

22. Gebruik het platte uiteinde van het zwarte staafje om de vergrendelingshendels omlaag te klappen. Druk vervolgens de lipjes van polyesterfolie op de uiteinden van de zeven flexkabels (1-7).

23. Plaats de volgende acht afdekplaatjes op de connectors op het moederbord:

• Afdekplaatje van de connector van de MagSafe 3-kaart (1)

• Afdekplaatje van connectors van USB-C-kaarten links (2)

• Afdekplaatje van de connector van de geluidskaart (3)

• Afdekplaatje van de connector van USB-C-kaart rechts (4)

• Afdekplaatje van de connector van de  -kaart (5)

• Afdekplaatje van de beeldschermconnector (6)

• Afdekplaatje van de beeldschermconnector (7)

• Afdekplaatje van connector van hoeksensor van klep (8)

24. Gebruik de blauwe momentschroevendraaier met het 3IP-bitje om de volgende 17 schroeven terug te plaatsen in de acht afdekplaatjes:

• Twee 3IP-schroeven (923-06959) in het afdekplaatje van de MagSafe 3-connector (1)

• Drie 3IP-schroeven (923-06854) in het afdekplaatje van de connector van de USB-C-kaarten links (2)

• Twee 3IP-schroeven (923-06854) in het afdekplaatje van de connector van de geluidskaart (3)

• Twee 3IP-schroeven (923-06854) in het afdekplaatje van de connector van de USB-C-kaart rechts (4)

• Twee 3IP-schroeven (923-07034) in het afdekplaatje van de connector van de Touch ID -kaart (5)

• Twee 3IP-schroeven (923-06854) in het afdekplaatje van de beeldschermconnector (6)

• Twee 3IP-schroeven (923-06854) in het afdekplaatje van de beeldschermconnector (7)

• Twee 3IP-schroeven (923-06854) in het afdekplaatje van de connector van de hoeksensor van de klep (8)

Plaats de volgende onderdelen terug om de montage te voltooien:

Voorzichtig

Nadat je alle stappen voor verwijdering en montage hebt voltooid, lees je hoe je het proces voor Systeemconfiguratie kunt starten.