De Finder gebruiken om je iPhone, iPad of iPod touch te synchroniseren met je Mac

Een van de manieren om je apparaat te synchroniseren met je Mac, is met behulp van de Finder.

Als je Mac macOS Catalina of nieuwer gebruikt, kun je de Finder op de Mac gebruiken om materiaal op je Mac en je iPhone, iPad of iPod touch te synchroniseren. Dit gaat ongeveer op dezelfde manier als synchroniseren via iTunes in eerdere versies van macOS.

Materiaal dat je kunt synchroniseren, is onder andere muziek, films, tv-programma's, podcasts, audioboeken, boeken, foto's, contacten en agenda's.

In plaats van de Finder kun je ook iCloud Foto's, Apple Music en soortgelijke voorzieningen gebruiken om materiaal van je Mac in de cloud te bewaren, waar het beschikbaar is voor al je apparaten, ook als ze niet bij je Mac in de buurt zijn. Om Berichten, Mail en Notities up-to-date te houden op verschillende apparaten, kun je iCloud configureren voor Berichten, Mail en Notities.

Materiaal synchroniseren of verwijderen met de Finder

1. Sluit de iPhone, iPad of iPod touch met een USB-kabel aan op de Mac.

2. Klik op de Mac op het Finder-symbool in het dock om een venster te openen in de Finder.

3. Selecteer je apparaat in de lijst in de navigatiekolom van het venster. Zie je je apparaat niet?

macos-ventura-finder-johns-iphone-synchroniseer-muziek-geselecteerd-genres
  4. Gebruik de rij knoppen in het rechterdeel van het venster onder de naam van je apparaat om het type materiaal te selecteren dat je wilt synchroniseren, bijvoorbeeld 'Muziek' of 'Foto's'. Schakel vervolgens het selectievakje 'Synchroniseer [...]' in voor dat materiaal. In het afgebeelde voorbeeld schakelt 'Synchroniseer muziek naar iPhone' muzieksynchronisatie in. Nadat je synchronisatie hebt ingeschakeld, worden er meer synchronisatieopties weergegeven.

5. Klik op de knop 'Pas toe' rechtsonder in het venster. Als het synchroniseren niet automatisch start, klik je op de knop 'Synchroniseer'. Je wordt dan mogelijk gevraagd om je computer te machtigen.

Synchroniseren via wifi in plaats van USB

Als je apparaat via USB met de Mac verbonden is, kun je de Mac zo configureren dat deze voortaan synchroniseert via wifi.

1. Selecteer je apparaat in de navigatiekolom van het Finder-venster en klik vervolgens op 'Algemeen' in het rechterdeel van het venster.

2. Scrol naar beneden en selecteer 'Toon deze [apparaat] bij verbinding met wifi'.

3. Klik op 'Pas toe'.

Je kunt je apparaat nu loskoppelen van de Mac. Als je Mac en je apparaat zich in hetzelfde wifinetwerk bevinden, verschijnt je apparaat in de Finder-navigatiekolom en synchroniseert het automatisch via wifi wanneer het is aangesloten op een voedingsbron.

Hulp nodig?

• Als je een bericht ziet dat je apparaat wordt gesynchroniseerd met een andere bibliotheek, is je apparaat eerder verbonden geweest met een andere computer. Een apparaat kan maar met één Apple Music- of Apple TV-bibliotheek tegelijk worden gesynchroniseerd. Als je in dat bericht klikt op 'Wis en synchroniseer', wordt al het materiaal van het geselecteerde type op je apparaat gewist en vervangen door materiaal van deze Mac.

• Als je een foutcode ziet tijdens het synchroniseren, kun je hier meer informatie vinden over iTunes- of Finder-foutcodes.