De Geluid-app op een Apple Watch gebruiken

Met de Geluid-app kun je geluidsmeldingen inschakelen die je waarschuwen wanneer je Apple Watch geluidsniveaus in de omgeving detecteert die schadelijk kunnen zijn voor je gehoor.

Hoe geluidsmeldingen werken

Op de Apple Watch worden gedurende de dag regelmatig geluidsniveaus gemeten terwijl je je Watch draagt. Hoewel hiervoor de microfoon wordt gebruikt, worden er geen geluiden opgenomen of bewaard. Als het gemiddelde geluidsniveau gedurende drie minuten een ingestelde decibeldrempel bereikt of overtreft, krijg je een waarschuwing.

Deze meldingen zijn enkel beschikbaar met watchOS 6 op Apple Watch Series 4 of nieuwer.

Geluidsmeldingen inschakelen

1. Open de Watch-app op je iPhone.

2. Tik op de tab 'Mijn Watch' en tik op 'Geluid'.

3. Tik op 'Geluidsdrempel' en kies een decibelniveau.

Je kunt ook meldingen rechtstreeks aanpassen vanaf je Apple Watch. Ga naar 'Instellingen' > 'Geluid'.

Geluidsmeldingen uitschakelen

1. Open de Watch-app op je iPhone.

2. Tik op de tab 'Mijn Watch' en tik op 'Geluid'.

3. Tik op 'Geluidsdrempel' en tik op 'Uit'.

Je kunt ook meldingen rechtstreeks aanpassen vanaf je Apple Watch. Ga naar 'Instellingen' > 'Geluid'.

Geluidsniveaus in de omgeving meten

Nadat je de Geluid-app hebt geconfigureerd, kun je de app openen om geluidsniveaus in je omgeving te meten of een geluidscomplicatie toe te voegen aan de wijzerplaat van je Watch om zo deze informatie in één oogopslag te kunnen bekijken.

Je kunt ook geluidsniveaus in de omgeving, het geluidsniveau van een koptelefoon en geluidsmeldingen controleren in de categorie Gehoor van de Gezondheid-app op je iPhone. Meer informatie over het configureren en gebruiken van de Gezondheid-app.

Om geluidsmetingen volledig uit te schakelen, schakel je 'Geluidsmetingen (omgeving)' uit.

Wat je moet weten

• Geluidsniveaus worden gemeten in A-gewogen decibels.

• Langdurige blootstelling aan geluiden onder de 80 decibel zou je gehoor niet moeten beschadigen. Geluiden die op dit niveau worden gemeten, worden als 'OK' aangeduid in de app.

• Herhaalde, langdurige blootstellingen aan geluiden boven de 80 decibel kunnen tot permanente gehoorbeschadiging leiden. Overweeg dan om geluidsbescherming te gebruiken of om naar een rustigere omgeving te gaan. Geluiden die op dit niveau worden gemeten, worden als 'Luid' aangeduid in de app.

• 80 decibel: ongeveer 5 uur en 30 minuten per dag op dit niveau kan leiden tot tijdelijk gehoorverlies. De wekelijkse limiet voor dit niveau is 40 uur.

• 85 decibel: ongeveer 1 uur en 45 minuten per dag op dit niveau kan leiden tot tijdelijk gehoorverlies. De wekelijkse limiet voor dit niveau is ongeveer 12 uur en 30 minuten.

• 90 decibel: ongeveer 30 minuten per dag op dit niveau kan leiden tot tijdelijk gehoorverlies. De wekelijkse limiet voor dit niveau is 4 uur.

• 95 decibel: slechts 10 minuten per dag op dit niveau kan leiden tot tijdelijk gehoorverlies. De wekelijkse limiet voor dit niveau is ongeveer 1 uur en 15 minuten.

• 100 decibel: slechts enkele minuten per dag op dit niveau kan leiden tot tijdelijk gehoorverlies. De wekelijkse limiet voor dit niveau is ongeveer 20 minuten.

• Water en wind kunnen de nauwkeurigheid van de geluidsniveaus beïnvloeden. Overweeg om de watervergrendeling te gebruiken bij activiteiten in het water.

• Metingen worden opgeschort wanneer de Apple Watch zich in de watervergrendeling bevindt of terwijl de microfoon of luidspreker gebruikt worden.

Meer informatie

Safe listening devices and systems: a WHO-ITU standard (Standaard volgens de Wereldgezondheidsorganisatie en de Internationale Telecommunicatie-unie voor het veilig luisteren naar apparaten en systemen)

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.