Over het Liquid Retina XDR-display van de iPad Pro

Lees hoe u optimaal geniet van het Liquid Retina XDR-display van uw iPad Pro 12,9-inch (5e en 6e generatie).

No alt supplied for Image

Het Liquid Retina XDR-display van de iPad Pro is door Apple zelf ontworpen om aan onze uitzonderlijk hoge normen te voldoen. Dit scherm ondersteunt Extreme Dynamic Range (XDR) voor een hoog contrast en hoge helderheid. De weergavetechnologieën ProMotion en True Tone zorgen voor een responsieve en natuurlijke kijkervaring. Dankzij de zeer lage reflectiviteit kunt u gefocust blijven op de inhoud, zelfs in omstandigheden met veel omgevingslicht. Een breed kleurengamma zorgt voor rijke en levendige kleuren. Elk scherm wordt zorgvuldig gekalibreerd in de fabriek en in combinatie met het kleurbeheer van iPadOS biedt het Liquid Retina XDR-display een optimale kijkervaring.

Hoog dynamisch bereik

Het Liquid Retina XDR-display is ideaal voor HDR-content (High Dynamic Range). Video's zijn verbluffend en foto's levendiger dan ooit, met nog meer levensechte details. Met dit scherm worden zeer lichte delen net zo goed weergegeven als de subtiele details in de donkerste delen van een afbeelding van HDR-videoformaten zoals Dolby Vision, HDR10 en HLG.

Weergavetechnologie

Het 12,9-inch Liquid Retina XDR-display heeft een IPS LCD-scherm dat een resolutie van 2732 bij 2048 pixels ondersteunt, voor een totaal van 5,6 miljoen pixels met 264 pixels per inch. Om XDR mogelijk te maken, was een geheel nieuwe schermarchitectuur vereist voor iPad Pro. Het compleet nieuwe 2D mini-led-achtergrondverlichtingssysteem met individueel instelbare lokale dimzones was de beste keuze voor het leveren van de extreem hoge helderheid en contrastverhouding op volledig scherm en kleurnauwkeurigheid buiten de as, waar creatieve professionals afhankelijk van zijn voor hun workflows.

Het Liquid Retina XDR-display ondersteunt tot 1000 nits helderheid op een volledig scherm. Het scherm ondersteunt ook tot 1600 nits voor zeer lichte delen die maximaal 40 procent van het schermgebied bedekken wanneer de rest van dat beeld zwart is of bij een helderheid tot 600 nits.

In tegenstelling tot het vorige ontwerp, waarbij licht werd uitgestraald van de ene rand van het scherm en dit vervolgens gelijkmatig over de hele achterkant werd verdeeld, gebruikt het Liquid Retina XDR-display meer dan 10.000 speciaal ontworpen mini-led's die gelijkmatig over de hele achterkant van het scherm zijn verspreid, waardoor een hogere led-dichtheid wordt bereikt dan door enig ander vergelijkbaar scherm. Deze mini-led's zijn gegroepeerd in een reeks van meer dan 2500 individueel aangestuurde lokale dimzones. Dit levert ongelooflijk diepe zwarttinten op naast heldere beeldgebieden, waardoor een contrastverhouding van 1000000:1 mogelijk is.

Het Liquid Retina XDR-display neemt een aantal nadelen weg van typische lokale dimsystemen, waarbij de extreme helderheid van led's een licht blooming-effect kan veroorzaken omdat de led-zones groter zijn dan de pixelgrootte van het LCD-scherm. Dit scherm is ontworpen om een haarscherp beeld te leveren dankzij de ongelooflijk kleine, op maat gemaakte mini-leds, de toonaangevende dichtheid van de mini-leds, het grote aantal individueel regelbare lokale dimzones en de aangepaste optische folie die het licht vormgeven met behoud van het beeld, uitzonderlijke helderheid en contrast.

Daarnaast worden er aangepaste algoritmen uitgevoerd door de geavanceerde display-engine van de M1-chip, die op pixelniveau werkt om de lagen met mini-leds- en het LCD van het scherm afzonderlijk te besturen, als twee verschillende schermen. Deze door Apple ontwikkelde algoritmen coördineren de lagen met mini-leds en het LCD bij transities om een optimale visuele ervaring te bieden. Transitiekarakteristieken van lokale dimzones, zoals een lichte vervaging of kleurverandering tijdens het scrollen tegen een zwarte achtergrond, zijn normaal gedrag.

Het Liquid Retina XDR-display levert een brede kleurweergave (P3). Het kleurengamma dat wordt geboden door de primaire P3-kleuren is groter dan sRGB en biedt rijkere en meer verzadigde kleuren, vooral bij bepaalde rode, gele en groene tinten. Het resultaat mag er dan ook zijn: rijke en levendige kleuren die ook in de wereld van de digitale film worden gebruikt. Elk Liquid Retina XDR-display wordt ook af fabriek gekalibreerd voor kleur, helderheid, gamma en witpunt voor een consistente visuele ervaring.

ProMotion-technologie zorgt ervoor dat de vernieuwingsfrequentie van het scherm automatisch wordt aangepast tot 120 Hz (tweemaal de snelheid van typische LCD-schermen) aan de optimale snelheid voor de inhoud. Het resultaat is zeer soepel scrollen en een ongelooflijke respons op het scherm, of je nu je vinger of Apple Pencil gebruikt. True Tone-technologie past de witbalans op het scherm op subtiele wijze aan de kleurtemperatuur van het licht om je heen aan, zodat afbeeldingen op het scherm er net zo natuurlijk uitzien als op een afgedrukte pagina. Het afdekglas van het Liquid Retina XDR-display heeft een asreflectie van 1,8 procent dankzij een speciaal ontwikkelde antireflecterende coating. Het resultaat is dat iPad Pro toonaangevende reflectiviteit biedt voor een comfortabelere kijkervaring binnen en buiten.

Het maximale uit het Liquid Retina XDR-display halen

Er zijn nog andere mogelijkheden om optimaal van uw Liquid Retina XDR-display te genieten:

• Werk uw iPad bij naar de nieuwste versie van iPadOS. Zodra een nieuwe update beschikbaar is, ziet u een prompt om de update uit te voeren. U kunt ook controleren of er nieuwe updates zijn in 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Software-update'.

• Gebruik 'Pas automatisch aan' om de helderheid van uw beeldscherm automatisch aan te passen aan het omgevingslicht. Deze instelling is standaard ingeschakeld. U controleert dit als volgt in: ga naar 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'Weergave en tekstgrootte', scrol omlaag en kijk of 'Pas automatisch aan' is ingeschakeld.

• Stel in dat het beeldscherm van uw iPad automatisch wordt uitgeschakeld als u het niet gebruikt. We raden u aan een kortere tijd in te stellen. U kunt deze instelling aanpassen via 'Instellingen' > 'Scherm en helderheid' > 'Automatisch slot'.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.