Als een app verbinding wil maken met apparaten in je lokale netwerk

Meer informatie over lokale netwerkprivacyregelaars op iPhone en iPad.

In iOS 14 of nieuwer en iPadOS 14 of nieuwer moet elke app die contact wil maken met apparaten binnen jouw netwerk, bij de eerste poging toestemming vragen om je lokale netwerk te mogen doorzoeken.

De app-ontwikkelaar kan het bericht aanpassen om uit te leggen waarom de app toegang wil. Een game kan bijvoorbeeld willen zoeken naar andere spelers in hetzelfde netwerk en er verbinding mee maken. Of misschien is een streaming-app op zoek naar een verbonden beeldscherm.

Apps die toegang hebben tot je lokale netwerk, kunnen informatie verzamelen over apparaten in de buurt om te bepalen met welke netwerken jij verbinding maakt en wanneer. Deze informatie kan worden gebruikt om een profiel van jou aan te leggen.

• Tik op 'Sta toe' om de app toegang te geven tot je lokale netwerk.

• Als je geen toegang wilt verlenen, of als het je niet duidelijk is waarom de app toegang nodig heeft, tik je op 'Sta niet toe'. De app kan alsnog gebruikmaken van internet of communiceren met het lokale netwerk met behulp van een systeemservice, zoals AirPrint, AirPlay, AirDrop of HomeKit.

Een app vraagt toestemming om apparaten in je lokale netwerk te mogen zoeken en er verbinding mee te maken.

Je kunt op elk moment de toegang van een app tot het lokale netwerk toestaan of intrekken. Hiervoor ga je in Instellingen naar 'Privacy en beveiliging'* > 'Lokaal netwerk'. Hier vind je een lijst van alle apps die om toegang hebben gevraagd.

Als je je afvraagt waarom een app toegang wil tot je lokale netwerk of hoe die toegang wordt gebruikt, kun je ook contact opnemen met de app-ontwikkelaar voor meer informatie.

* In eerdere versies van iOS en iPadOS heet deze instelling 'Privacy'.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.