Hoe iOS, iPadOS en macOS het draadloze netwerk kiezen waarmee automatisch verbinding wordt gemaakt

Wanneer je hebt ingesteld dat je automatisch verbinding wilt maken met netwerken, beginnen macOS Ventura, iOS en iPadOS met de voorkeursnetwerken, gevolgd door de privénetwerken en tot slot de openbare netwerken.

Wanneer je iOS- of iPadOS-apparaat of je Mac met macOS Ventura of nieuwer SSID's (Service Set Identifiers) evalueert om te bepalen met welk netwerk automatisch verbinding moet worden gemaakt, worden netwerken in deze volgorde geprobeerd:

1. Het voorkeursnetwerk

• Bekende netwerken krijgen een score op basis van jouw handelingen. Als je handmatig overschakelt naar een netwerk, wordt de score daarvan verhoogd. Als je handmatig de verbinding met een netwerk verbreekt, wordt de score daarvan verlaagd. Het netwerk met de hoogste score is het voorkeursnetwerk.

2. Een privénetwerk

• Privénetwerken zijn netwerken in woningen en kantoren. Dit kan ook de persoonlijke hotspot op je iOS- of iPadOS-apparaat of je Mac met macOS Ventura of nieuwer zijn. macOS Ventura, iOS of iPadOS maakt opnieuw verbinding met bekende netwerken op volgorde van het laatste gebruik.

3. Een openbaar netwerk

• Openbare netwerken zijn bedoeld voor algemene toegang op openbare plaatsen, zoals een hotel, luchthaven of café. Enkele andere voorbeelden zijn Hotspot 2.0, Passpoint, EAP-SIM of wifiverbindingen van aanbieders van mobiele telefonie en internet.

Als macOS Ventura, iOS of iPadOS meerdere privénetwerken of openbare netwerken vindt, geeft macOS Ventura, iOS of iPadOS prioriteit aan netwerken op basis van de volgende criteria, in deze volgorde:

1. Configuratiemethode (iOS 16.4, iPadOS 16.4 en macOS Ventura 13.3 of nieuwer): privénetwerken die zijn geconfigureerd met een MDM-profiel (Mobile Device Management) hebben de voorkeur boven netwerken waarmee handmatig verbinding wordt gemaakt.

2. Hoogste ondersteunde wifistandaard: Wi-Fi 6-netwerken hebben bijvoorbeeld de voorkeur boven Wi-Fi 5-netwerken.

3. Frequentieband: 6 GHz, dan 5 GHz, dan 5 GHz (DFS) en ten slotte 2,4 GHz.

4. Beveiliging: WPA Enterprise, dan WPA Personal en dan WEP.

5. Signaalsterkte: meer informatie over RSSI en draadloze roaming voor ondernemingen.

Er wordt niet automatisch verbinding gemaakt met onbeveiligde of open netwerken, tenzij er al verbinding is gemaakt met dat netwerk in de afgelopen twee weken.

Automatisch verbinding maken na een herstart

Nadat een iOS- of iPadOS-apparaat is herstart, zijn de inloggegevens voor wifinetwerken pas beschikbaar nadat het apparaat is ontgrendeld. iOS en iPadOS maken pas automatisch verbinding met een netwerk in de buurt nadat het apparaat is ontgrendeld.