Ergonomie

Ontdek hoe je je omgeving indeelt en je apparaten veilig gebruikt.

Blijf in beweging

Denk eraan dat je regelmatig je houding aanpast zodat je een comfortabele houding blijft houden, waar je ook bent. Controleer het volgende:

• Houd je hoofd en nek in het midden en in een neutrale positie. Mogelijk moet je je apparaat hoger zetten zodat je niet te veel naar beneden hoeft te kijken.

• Probeer niet te draaien. Als je naar beneden moet kijken om te kunnen zien wat je doet, probeer je regelmatig van houding te wisselen.

• Zorg ervoor dat je schouders ontspannen blijven en dat je ze niet omhoog beweegt.

• Controleer de houding van je (onder)rug om een neutrale houding te behouden.

• Als je een koptelefoon gebruikt, pas je deze aan zodat die comfortabel zit.

No alt supplied for Image

Neem pauze

Denk eraan dat je gedurende de dag af en toe rondloopt, je uitrekt en ongeveer om het uur een andere taak uitvoert. Je kunt ook een herinnering instellen zodat je het niet vergeet.

Je kunt een paar dingen doen:

• Ga elk uur ten minste twee minuten staan

• Richt je ogen elke 20 minuten ongeveer 20 seconden op een punt 6 meter verderop om je ogen weer scherp te stellen. Je kunt je ogen ook ontspannen door naar een voorwerp in de verte te kijken of je ogen even te sluiten.

• Wissel van hand of pak je apparaat anders vast.

No alt supplied for Image

Zorg voor comfort

Als je je werkruimte indeelt, controleer je de verlichting, het geluidsniveau en de afstemming van je lichaam. Volg de onderstaande tips om alles zo aan te passen dat het geschikt is voor jou.

Hoofd en nek

No alt supplied for Image

Pas de hoogte van je scherm aan

Zet je scherm hoger of lager, zodat het gedeelte waarnaar je kijkt op de hoogte van je wenkbrauwen of iets daaronder staat. Als je scherm te laag staat, gebruik je een standaard om het hoger te zetten.

Pas de afstand naar je scherm aan

Zet je scherm op een goede afstand van je ogen, ongeveer 50-75 cm. Pas de hoek van het scherm naar wens aan.

Zet je scherm in het midden

Als je één apparaat of scherm gebruikt, zet je dit in het midden voor je lichaam. Als je meerdere schermen gebruikt en een bepaald scherm het meeste gebruikt, zet je dit scherm in het midden. Als je de schermen allemaal gelijkmatig gebruikt, zet je ze allemaal in het midden.

Rug en benen

No alt supplied for Image

Controleer je zitting

Probeer je heupen en knieën op gelijke hoogte te houden en je dijen parallel aan de grond. Je rug en dijen moeten een hoek tussen 90°-110° hebben. Ga niet te lang op het randje van je stoel zitten. Dit kan belastend zijn voor je rug. Zet je voeten op de grond of een voetensteun om de druk op de achterkant van je dijen te verlichten.

Ga volledig naar achteren in de stoel zitten om je rug te ondersteunen. Zorg ervoor dat je in een comfortabele, neutrale houding zit en ga niet hangen. Als je je onderrug bol maakt of deze niet goed ondersteunt, is dit vermoeiend en belastend voor je spieren.

Pas je staande houding aan

Als je staat, moet je ondersteunende schoenen dragen en je knieën lichtjes buigen zodat ze niet op slot staan. Houd je voeten evenredig aan je schouders zodat je gewicht gelijkmatig wordt verdeeld.

Armen

No alt supplied for Image

Ondersteun je onderarmen

Zoek een neutrale houding met je onderarmen parallel aan je werkoppervlak en houd je handen en polsen recht. Laat je onderarmen indien mogelijk op een armleuning of een oppervlak in de nabijheid rusten. Pas de hoogte van je stoel, werkoppervlak of voetensteun aan om een comfortabele, neutrale houding aan te nemen.

Ontspan je schouders en armen

Laat je armen op natuurlijke wijze rusten en houd je ellebogen dicht tegen je zij. Ontspan je schouders zodat je armen goed kunnen bewegen.

Oren

No alt supplied for Image

Denk aan het volume

Let op je omgeving. Zet het geluid niet te hard zodat je geluiden in je omgeving kunt horen. Controleer het volumeniveau van je koptelefoon of luidspreker en kies een geschikt niveau of stel een limiet in.

Houd de tijd bij

Houd bij hoelang je op hoog volume naar audio luistert. Verlaag het volume wanneer dit kan.

Je instellingen optimaliseren

Met toegankelijkheidsinstellingen kun je het afspelen van audio aanpassen. Lees meer over toegankelijkheidsfuncties.

Ogen

No alt supplied for Image

Je ogen scherpstellen

Geef je ogen even pauze door elke 20 minuten ongeveer 20 seconden ergens anders naar te kijken, 6 meter verderop. Je kunt ook naar een voorwerp in de verte kijken of je ogen even sluiten.

Helderheid van het beeldscherm aanpassen

Je kunt je ogen meer rust geven door de helderheid van je scherm te wijzigen zodat dit overeenkomt met de verlichting om je heen. Je zou bijvoorbeeld 's avonds de helderheid kunnen verlagen en 's ochtends kunnen verhogen.

Schittering verminderen

Als je de schittering op je scherm wilt verminderen, pas je de stand van het scherm aan. Als je nog steeds schittering ziet, pas je de verlichting om je heen aan met bijvoorbeeld gordijnen, zonnewering of verschillende soorten lampen.

Bovenstaande informatie is alleen bedoeld ter informatie en is geen medisch advies. Vraag altijd advies bij een arts of andere gekwalificeerde deskundige als je vragen hebt over een medische aandoening.