iPod nano (6e generatie en nieuwer): VoiceOver gebruiken

VoiceOver beschrijft hardop wat er op het scherm wordt weergegeven, zodat je de iPod nano (6e generatie) kunt gebruiken zonder dat je deze ziet.

VoiceOver spreekt in de taal die je opgeeft in de toegankelijkheidsinstellingen op de iPod. VoiceOver is wel in veel, maar niet in alle talen beschikbaar.

VoiceOver vertelt over elk element op het scherm wanneer je het selecteert. Wanneer je een element selecteert, wordt het omsloten door een zwarte rechthoek en spreekt VoiceOver de naam uit of beschrijft het item. Deze rechthoek wordt de VoiceOver-cursor genoemd. Als je tekst selecteert, leest VoiceOver deze voor. Als je een besturingselement selecteert (zoals een knop of schakelaar), kan VoiceOver je vertellen wat voor actie het item uitvoert of instructies geven (bijvoorbeeld 'tik dubbel om te openen').

VoiceOver instellen

1. Tik in het beginscherm op Instellingen > Algemeen.

2. Tik op Toegankelijkheid > VoiceOver.

3. Tik op de aan-uitschakelaar om VoiceOver in te schakelen.

VoiceOver changes the gestures used to control iPod
  4. Tik in het dialoogvenster dat wordt weergegeven op 'OK' om je selectie te bevestigen.

Als je gedurende 15 seconden niets doet, verdwijnt het dialoogvenster en wordt VoiceOver uitgeschakeld. Je hoort een melding dat VoiceOver is uitgeschakeld.

Wanneer je VoiceOver inschakelt, gebruik je een andere set gebaren om de iPod nano te bedienen. Als je van gedachten verandert en VoiceOver wilt uitschakelen, tik je dubbel met twee vingers om de schakelaar op 'Uit' te zetten. Als je het instellingenscherm hebt verlaten, moet je VoiceOver-gebaren gebruiken om terug te keren naar de instelling en deze uit te schakelen.

VoiceOver uitschakelen op de iPod nano met VoiceOver-gebaren

Swipe vanuit het beginscherm met twee vingers naar rechts of links totdat je 'Pagina 2 van 2' ziet of hoort op de iPod nano (7e generatie) of 'Instellingen' op de iPod (6e generatie).

Als de symbolen opnieuw zijn geordend of als er meer dan vier beginschermen zijn, hoor je mogelijk iets anders.

1. Swipe met één vinger over het scherm totdat je 'Instellingen' hoort.

2. Tik dubbel om 'Instellingen' te openen.

3. Swipe met je vinger omhoog of omlaag op het scherm totdat je 'Algemeen' ziet of hoort en tik vervolgens dubbel.

4. Swipe met je vinger omhoog of omlaag op het scherm totdat je 'Toegankelijkheid' ziet of hoort en tik vervolgens dubbel.

5. Swipe met je vinger omhoog of omlaag op het scherm totdat je 'VoiceOver' ziet of hoort en tik vervolgens dubbel.

6. Tik dubbel wanneer je 'VoiceOver-schakelaar aan' hoort.

7. Je hoort ‘VoiceOver uit’ om de instelling te bevestigen. Je kunt nu standaardgebaren gebruiken om de iPod nano te bedienen.

Opmerking: Je kunt VoiceOver ook uitschakelen door je iPod opnieuw in te stellen.

VoiceOver-gebaren

Wanneer VoiceOver is ingeschakeld, gebruik je de volgende gebaren om de iPod nano te bedienen.

Om

Doe dit

Lees het scherm vanaf de bovenkant

Swipe omhoog met twee vingers.

Lees het scherm van de huidige selectie

Swipe omlaag met twee vingers.

Onderbreek of hervat spraak

Tik met één vinger op het scherm.

Selecteer het item in de VoiceOver-cursor

Tik met één vinger op het scherm.

Activeer het item in de VoiceOver-cursor

Tik dubbel met één vinger.

Scrol één pagina naar links

Swipe met twee vingers naar rechts.

Scrol één pagina naar rechts

Swipe met twee vingers naar links.

Scrol één scherm omhoog in een lijst of menu

Swipe omlaag met één vinger.

Scrol één scherm omlaag in een lijst of menu

Swipe omhoog met één vinger.

Start of stop de huidige actie

Tik met twee vingers.

Verhoog of verlaag de waarde van een geselecteerd besturingselement

Swipe omhoog of omlaag met één vinger.

Terug naar het beginscherm

Tik dubbel met één vinger en houd vast.

Meer informatie

Zoek aanvullende informatie over VoiceOver.