OS X Server: problemen met een schijfloze NetBoot oplossen

In dit artikel staan stappen die u kunt zetten als uw schijfloze NetBoot-server niet werkt zoals verwacht.

OS X Server (Lion en hoger)

Volg deze stappen bij OS X Lion of nieuwer als uw client-computers niet op kunnen starten vanaf een schijfloze NetBoot-schijfkopie, of als de schijfkopie van de client lokaal is opgeslagen in plaats van op de server.

Instellingen controleren

Controleer of de instellingen juist zijn ingesteld in het programma Server:

1. Klik op de knop ‘Wijzig opslaginstellingen’ op het tabblad Instellingen. Zorg ervoor dat ‘Clientgegevens’ is ingeschakeld voor minstens één volume.

2. Dubbelklik op een NetBoot-schijfkopie in de lijst met Schijfkopieën. Zorg ervoor dat de optie ‘Maak deze schijfkopie beschikbaar voor schijfloos opstarten’ is ingeschakeld voor minstens één schijfkopie.

SACL’s (Service Access Control Lists) controleren

Voeg de NetBoot-gebruikers toe aan de SACL van bestandsdeling:

1. Schakel de optie ‘Toon systeemaccounts’ in het menu Weergave in het programma Server in.

2. Selecteer Gebruikers in de lijst aan de linkerkant van het scherm.

3. Selecteer de NetBoot-gebruikers (standaard NetBoot100 - NetBoot149) en gebruik vervolgens het actiemenu (tandwiel) om de optie ‘Wijzig toegang tot voorzieningen’ te selecteren.

4. Klik op het aankruisvak naast Bestandsdeling om het in de schakelen. Klik op OK om de wijzigingen te bewaren.

Resultaat van activering controleren

Bij opstarten vanaf een schijfloze NetBoot-schijfkopie kunt u de opdracht mount gebruiken om te controleren of de schaduwschijfkopie is bewaard op de server of op een lokale schijf.

Het volgende resultaat is een voorbeeld van een geslaagde schijfloze NetBoot in OS X Mountain Lion en nieuwer:

//netboot103@192.168.1.8/NetBootClients1 on /private/var/netboot (afpfs, nobrowse)

Het volgende resultaat is een voorbeeld van een geslaagde schijfloze NetBoot in OS X Lion en ouder:

afp_4xUL9i1euMC70wEzPj1lSG9w-1.2c000002 on /private/var/netboot (afpfs, nobrowse)

Het volgende resultaat is een voorbeeld van een niet geslaagde schijfloze NetBoot (het schaduwbestand is bewaard op de client).

/dev/disk0s2 on /private/var/netboot

NetBoot-voorziening opnieuw instellen

Als het probleem niet wordt opgelost met de vorige stappen, kunt u de NetBoot-service opnieuw instellen.

1. Stop de voorziening NetInstall in Server.

2. Schakel in de lijst met Schijfkopieën de optie ‘Maak deze schijfkopie beschikbaar voor schijfloos opstarten’ uit voor de schijfloze schijfkopie en bewaar de wijzigingen. Doe dit bij elke schijfloze NetBoot-schijfkopie.

3. Klik op de knop ‘Wijzig opslaginstellingen’ op het tabblad Instellingen. Wijzig de optie Bewaarde gegevens voor elk volume naar ‘Alleen schijfkopieën’.

4. Verwijder de NetBootClientsX-thuismap voor elk volume in de Finder (bijvoorbeeld: /Bibliotheek/NetBoot/NetBootClients0).

5. Klik in de app Server op de knop ‘Wijzig opslaginstellingen’ op het tabblad Instellingen. Zorg ervoor dat ‘Clientgegevens’ is ingeschakeld voor minstens één volume en bewaar de wijzigingen.

6. Schakel op het tabblad Schijfkopieën de optie ‘Maak deze schijfkopie beschikbaar voor schijfloos opstarten’ in voor de schijfloze schijfkopie(ën) en bewaar de wijzigingen.

7. Start de voorziening NetInstall.