iBooks Author: aanbevolen procedures voor het gebruik van 3D-modellen

Met iBooks Author kun je COLLADA-bestanden (.dae) toevoegen met behulp van de 3D-widget. Lees de aanbevolen procedures voor het maken van deze bestanden voor gebruik met iBooks Author.

Aantal polygonen

De iPad van de eerste generatie is geoptimaliseerd voor het bekijken van 3D-objecten met minder dan 20.000 licht getextureerde polygonen. iPads van de tweede generatie en nieuwer en OS X Mavericks ondersteunen het bekijken van 3D-objecten in een voltooid boek met maximaal 50.000 licht getextureerde polygonen. Gecompliceerdere objecten kunnen resulteren in een langere laadtijd, langzamer gedrag of een wazig beeld.

Verlichting

Gebruik eenvoudige verlichting met sfeerverlichting, omnidirectioneel licht en gerichte verlichting. Beperk de scène tot drie of vier lampen voor de beste prestaties.

Texturen

Alle texturen die je gebruikt die groter zijn dan 1024 x 1024 pixels, worden verkleind naar 1024 x 1024.

Camera

Zorg ervoor dat je een camera aan je object toevoegt. Dit wordt gebruikt voor de standaardweergave in je iBooks Author-boek.

Een camera kan een perspectiefprojectie of een orthografische projectie gebruiken. Dit zijn manieren om een​3D-scène op een 2D-oppervlak te projecteren.

Bij een perspectiefprojectie lijken objecten dicht bij de camera groter en objecten ver weg van de camera kleiner. In een orthografische projectie lijken objecten even groot, ongeacht hoe ver ze van de camera verwijderd zijn.

Het is het beste om een perspectiefprojectie te gebruiken in COLLADA-bestanden (.dae) die je toevoegt aan iBooks Author, aangezien dit de natuurlijke waarneming van de wereld door het oog nabootst. Orthografische projecties worden zelden gebruikt.

Raadpleeg voor meer informatie de COLLADA Digital Asset Schema-specificatie.

Exporteren

Sommige modelleringsprogramma's zullen betere resultaten bereiken als je de OpenCOLLADA-exportprogramma's gebruikt in plaats van hun eigen exportprogramma's. Deze exportprogramma's zijn beschikbaar op de OpenCOLLADA-downloadpagina.

Voorbeelden

Om te controleren of je 3D-object zich naar verwachting gedraagt, moet je een voorbeeld van je boek bekijken op een iPad of in OS X Mavericks voordat je je boek publiceert of exporteert.

Meer informatie

Raadpleeg voor meer informatie over de COLLADA-indeling het COLLADA Digital Asset & FX Exchange-schema.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.