Pages '09: Een nieuw document maken

Als je een nieuw Pages-document wilt maken, kies je de sjabloon voor tekstverwerking of paginalay-out met de juiste opmaak- en lay-outkenmerken.

Een nieuw Pages-document aanmaken:

1. Open Pages door op het bijbehorende symbool in het Dock te klikken of door te dubbelklikken op het bijbehorende symbool in de Finder.

2. Selecteer in het venster Sjabloonkiezer een sjablooncategorie in de linkerkolom om gerelateerde sjablonen voor tekstverwerking of paginalay-out weer te geven en selecteer vervolgens de sjabloon die het beste past bij het document dat je wilt maken.

• Scan de paginatypen die beschikbaar zijn in veel van de Pages-sjablonen door de aanwijzer van rechts naar links te bewegen over een sjabloonsymbool in de sjabloonkiezer. Je kunt de grootte van de sjabloonsymbolen wijzigen door de schuifregelaar onder in het venster Sjabloonkiezer aan te passen.

• Als je in een document wilt beginnen zonder plaatsaanduidingen voor tekst of media, selecteer je 'Leeg' onder 'Paginalay-out' of 'Tekstverwerking'.

• In een document met een lege paginalay-out wordt tekst toegevoegd door een tekstvak in te voegen en vervolgens in het tekstvak te typen. Begin met typen om tekst toe te voegen aan een blanco tekstverwerkingsdocument.

3. Klik op 'Kies'. Er wordt een nieuw document geopend op het scherm.

Als je de sjabloonkiezer niet ziet wanneer je Pages voor het eerst opent, kun je deze laten verschijnen door een voorkeur in te stellen in Pages-voorkeuren. Kies Pages > Preferences, klik op Algemeen en selecteer 'Voor nieuwe codumenten: Toon sjabloonkiezer'.

Je kunt Pages ook zo instellen dat een leeg document of de gewenste documentsjabloon automatisch wordt geopend telkens wanneer je de app opent. Kies Pages > Voorkeuren, klik op Algemeen, selecteer 'Voor nieuwe codumenten: Toon sjabloonkiezer:' en klik op 'Kies'. Selecteer een sjabloon en klik op Kies.