Schermtijd gebruiken op de Mac

Met Schermtijd kun je het gebruik volgen, apparaatvrije tijd plannen en limieten instellen voor al je apparaten.

Met Schermtijd kun je zien hoeveel tijd jij en je kinderen besteden aan onder andere apps en websites. Maak vervolgens bewuste keuzes over hoe je je apparaten gebruikt en stel desgewenst limieten in.

Om ervoor te zorgen dat je instellingen voor Schermtijd op verschillende apparaten worden gesynchroniseerd, werk je alle apparaten in je 'Delen met gezin'-groep bij naar de nieuwste softwareversie voordat je Schermtijd inschakelt of je instellingen voor Schermtijd wijzigt.

Schermtijd configureren op de Mac

Wanneer je Schermtijd inschakelt, kun je rapporten bekijken die het appgebruik weergeven, hoe vaak je apparaten worden gebruikt en het aantal meldingen dat je ontvangt. Deze rapporten geven je een beter beeld van hoe je je tijd besteedt op je Mac en andere apparaten.

Lees hoe je Schermtijd configureert voor jezelf

Als je Delen met gezin gebruikt, kun je op je eigen Mac, iPhone of iPad waarop je bent ingelogd bij jouw account, op afstand de Schermtijd-instellingen voor je kind beheren en toezicht houden op het apparaatgebruik van het kind.

Lees hoe je Schermtijd configureert voor een kind

Een toegangscode voor schermtijd gebruiken

Stel een toegangscode in, zodat je de enige bent die instellingen voor schermtijd kan aanpassen en meer tijd kan goedkeuren wanneer applimieten zijn bereikt. Als ouder kun je deze functie gebruiken om concrete materiaal-, communicatie- en privacylimieten in te stellen voor je kind.

Lees hoe je op de Mac een toegangscode voor Schermtijd configureert, wijzigt of verwijdert

Als je een toegangscode instelt terwijl je bent ingelogd bij je beheerdersaccount, zie je een waarschuwing waarin wordt uitgelegd dat je dit hoort te doen terwijl je bent ingelogd bij een standaardaccount en dat je FileVault moet inschakelen op je computer. Als je geen standaardaccount hebt ingesteld voor je kind, kun je er een aanmaken en er dan bij inloggen. Je kunt ook een van deze opties kiezen:

• Sta toe dat deze gebruiker deze computer beheert. Als u deze optie selecteert, is de toegangscode van toepassing voor de huidige gebruiker, ook al is deze ook beheerder van deze Mac. Dit wordt niet aanbevolen omdat beheerders bepaalde macOS-bevoegdheden hebben waardoor ze de beperkingen van de toegangscode kunnen omzeilen.

• Sta niet toe dat deze gebruiker deze computer beheert. Als je deze optie selecteert, wordt je gevraagd het wachtwoord van je account in te voeren om de configuratie aan te passen. Je wordt vervolgens door de stappen geleid om een nieuwe beheerdersaccount aan te maken voor gebruik door de ouder. De beheerdersaccount waarbij je op dit moment bent ingelogd, wordt omgezet naar een standaardaccount voor gebruik door het kind.

Gebruik bijhouden

Gebruik de functies Appgebruik, Meldingen en Activeringen in de navigatiekolom voor Schermtijd om te zien hoeveel tijd je apps en websites gebruikt.

Elke functie heeft verschillende weergaven:

• Als je het gebruik voor één van je apparaten wilt bekijken, kies je een apparaat in het menu aan de onderkant van het venster.

• Als je tussen dagen wilt schakelen, klik je in het weekdiagram of gebruik je de pijlknoppen bovenaan het diagram. Als je het totale gebruik per week wilt bekijken, inclusief hoeveel tijd je deze week meer of minder hebt besteed vergeleken met vorige week, selecteer je 'Deze week' in het menu 'Datum' bovenaan het venster.

• Als je het gebruik van een account van een kind wilt zien, selecteer je de naam van het kind in het menu linksboven.

Meer informatie over het bijhouden van app- en apparaatgebruik in Schermtijd

macos-big-sur-screen-time-app-usage-icon

Appgebruik

Bekijk hoeveel tijd je per app hebt besteed. Klik op 'Categorieën' om het gebruik per categorie te bekijken, bijvoorbeeld social networking, productiviteit of amusement. Als je de categorie van een app wilt bekijken, klik je op het informatiesymbool informatiesymbool dat verschijnt wanneer je de aanwijzer boven een app in de lijst houdt. Of klik op het symbool voor de applimietsymbool voor de applimiet om snel een nieuwe applimiet te maken voor die app of categorie.

macos-big-sur-screen-time-notifications-icon

Notifications

Bekijk hoeveel meldingen je van elke app hebt ontvangen. Vergeet niet dat je het apparatenmenu onderaan het venster kunt gebruiken om de ontvangen meldingen op je Mac te scheiden van de ontvangen meldingen op je iPhone of iPad.

macos-big-sur-screen-time-pickups-icon

Activeringen

Bekijk hoe vaak je je iPhone of iPad hebt opgepakt en welke app je het eerst hebt bekeken na het oppakken van het apparaat.

Het gebruik beperken

Gebruik de functies Apparaatvrije tijd, Applimieten, Communicatie, Altijd toegestaan en Materiaal en privacy in de navigatiekolom voor Schermtijd om apparaatvrije tijd te plannen en limieten voor apps en websites in te stellen. Limieten zijn van toepassing op deze Mac en alle andere apparaten die Schermtijd gebruiken en waarop de functie 'Deel op alle apparaten' is ingeschakeld.

Als je limieten wilt instellen voor een account van een kind, selecteer je de naam van het kind in het menu linksboven en configureer je vervolgens elke functie.* Je kunt dit ook op elk apparaat van je kind instellen.

macos-big-sur-screen-time-downtime-icon

Apparaatvrije tijd

Plan perioden waarin je alleen de apps kunt gebruiken die je hebt toegestaan. Een melding voor apparaatvrije tijd verschijnt 5 minuten voordat de apparaatvrije tijd begint. Nadat apparaatvrije tijd is begonnen, toont de app een bericht waarin staat dat je de limiet voor deze app hebt bereikt.

• Klik op 'OK' om de app te sluiten en je te houden aan de ingestelde limiet. Of klik op 'Negeer limiet' en kies vervolgens 'Nog één minuut', 'Herhaal over 15 minuten' of 'Negeer limiet voor vandaag'.

• Als je een toegangscode voor Schermtijd hebt ingesteld, zie je een extra instelling voor 'Apparaatvrije tijd', namelijk 'Blokkeer bij apparaatvrije tijd'. Als deze instelling is geselecteerd en je op 'Vraag om meer tijd' klikt wanneer de apparaatvrije tijd begint, kun je de app voor 15 minuten, een uur of de hele dag goedkeuren door de toegangscode in te voeren. Accounts van kinderen kunnen één keer 'Nog één minuut' of 'Vraag om meer tijd' selecteren om hun verzoek ter goedkeuring naar de account van een ouder te sturen.

macos-big-sur-screen-time-app-limits-icon

Applimieten

Stel in hoelang je apps wilt kunnen gebruiken. Je kunt limieten instellen voor specifieke apps of voor hele categorieën van apps.

Een melding voor een applimiet verschijnt 5 minuten voordat een limiet is bereikt (verlopen). Nadat de limiet is bereikt, toont de app een venster waarin staat dat je de limiet hebt bereikt.

• Klik op 'OK' om de app te sluiten en je te houden aan de ingestelde limiet. Of klik op 'Negeer limiet' en kies vervolgens 'Nog één minuut', 'Herhaal over 15 minuten' of 'Negeer limiet voor vandaag'.

• Als je een toegangscode voor Schermtijd hebt ingesteld, zie je een extra instelling voor 'Applimieten', namelijk 'Blokkeer bij einde van limiet'. Als deze instelling is geselecteerd en je op 'Vraag om meer tijd' klikt als de limiet is bereikt, kun je de app voor 15 minuten, een uur of de hele dag goedkeuren door de toegangscode in te voeren. Accounts van kinderen kunnen één keer 'Nog één minuut' of 'Vraag om meer tijd' selecteren om hun verzoek ter goedkeuring naar de account van een ouder te sturen.

macos-big-sur-screen-time-communication-icon

Communicatielimieten

Hiermee bepaal je met wie je kinderen kunnen communiceren, gedurende de dag en tijdens apparaatvrije tijd. De limieten zijn van toepassing op Telefoon-, FaceTime-, Berichten- en iCloud-contacten. Communicatie met bekende alarmnummers die door je mobiele aanbieder zijn geïdentificeerd, is altijd toegestaan. Om deze functie te kunnen gebruiken, moet je 'Contacten' ingeschakeld hebben in iCloud-voorkeuren.

macos-big-sur-screen-time-always-allowed-icon

Altijd toegestaan

Sta gebruik van bepaalde apps zelfs tijdens apparaatvrije tijd toe, of als een applimiet is ingesteld voor 'Alle apps en categorieën'. Telefoon, Berichten, FaceTime en Kaarten zijn standaard altijd toegestaan, maar dat kun je hier aanpassen.

macos-big-sur-screen-time-content-privacy-icon

Materiaal en privacy

Beperk materiaal, aankopen en downloads of configureer privacy-instellingen. Als je probeert een van de beperkte items te gebruiken, zie je een bericht waarin wordt aangegeven waarom je dat niet kunt doen. Als je bijvoorbeeld een geblokkeerde website bezoekt, staat in het bericht dat deze website is geblokkeerd door een materiaalfilter. Als je een toegangscode voor Schermtijd gebruikt, bevat het bericht de optie 'Sta website toe'. Je kunt dan de toegangscode invoeren om de website goed te keuren.

Schermtijdverzoeken goedkeuren

De navigatiekolom voor Schermtijd bevat een gedeelte 'Verzoeken' wanneer je onbeantwoorde verzoeken hebt van een account van een kind. Vanaf hier kun je alle verzoeken van je kind beheren. Je kunt het verzoek voor 15 minuten, een uur of de hele dag goedkeuren. Of klik op 'Keur niet goed'.

Goedkeuringsverzoeken komen ook binnen in de vorm van meldingen. Je kunt deze meteen vanuit de melding goedkeuren.

* Als je je iPhone hebt gebruikt om een Apple Watch in te stellen voor een gezinslid, heb je een apparaat met iOS 14 of iPadOS 14 of nieuwer nodig om Schermtijd voor die Apple Watch in te stellen of aan te passen.