Valdetectie gebruiken met Apple Watch

Als Apple Watch een harde val detecteert, kan het apparaat je verbinden met de hulpdiensten als dat nodig mocht zijn.

Zo werkt het

Als de Apple Watch SE, Apple Watch Series 4 of nieuwer of Apple Watch Ultra of nieuwer een harde val detecteert terwijl je de Watch draagt, tikt het apparaat je op de pols, laat het een alarmsignaal klinken en geeft het een waarschuwing weer. Je kunt ervoor kiezen om contact op te nemen met de hulpdiensten door op de Digital Crown te drukken of om de melding te sluiten door op 'Sluit' in de linkerbovenhoek of op 'Alles goed' te tikken.

watchos-10-series-8-fall-detection-notification

Als de Apple Watch detecteert dat jij je beweegt, zal het apparaat wachten tot je op de waarschuwing reageert en zal het niet automatisch de hulpdiensten bellen. Als je Watch detecteert dat je ongeveer een minuut lang niet hebt bewogen, wordt de oproep automatisch geplaatst.1

Wanneer de oproep is beëindigd, stuurt je Watch een bericht naar je SOS-contactpersonen met je locatie, om hen te laten weten dat Apple Watch een harde val heeft gedetecteerd en de hulpdiensten heeft gebeld. Je Watch vindt je SOS-contactpersonen voor noodgevallen via je medische ID.

Als je niet beweegt en er meerdere alarmnummers zijn in je land of regio, selecteert de Apple Watch automatisch één alarmnummer om te bellen.

Als je een of iPhone 14 of nieuwer (alle modellen) hebt, kunnen valdetectiemeldingen aan hulpdiensten worden doorgegeven door 'SOS-noodmelding via satelliet' wanneer je je buiten bereik van mobiele netwerken en wifi bevindt, maar op een plek waar wel 'SOS-noodmelding via satelliet' beschikbaar is. Lees meer over SOS-noodmelding via satelliet.

Een oproep plaatsen

Om de hulpdiensten te bellen, verschuif je de schuifbalk 'Noodoproep' in de waarschuwing.

Een gesprek stoppen dat je per ongeluk bent begonnen

Als de oproep is gedaan, maar je geen hulpdiensten nodig hebt, moet je niet ophangen. Wacht tot een centralist opneemt en leg dan uit dat je geen hulp nodig hebt. Als je de hulpdiensten belt, kun je de oproep beëindigen wanneer het gesprek is afgelopen.

Wat er gebeurt als de Apple Watch detecteert dat je ongeveer een minuut lang geen beweging hebt gemaakt

Als de Apple Watch detecteert dat je ongeveer een minuut lang geen beweging hebt gemaakt, begint de aftelperiode van 30 seconden, terwijl je op je pols wordt getikt en er een alarmsignaal klinkt. Het alarmsignaal klinkt steeds harder, zodat jij of iemand in de omgeving het alarm kan horen. Als je de hulpdiensten niet wilt bellen, tik je op 'Annuleer'. Als de aftelperiode voorbij is, neemt je Apple Watch automatisch contact op met de hulpdiensten en je SOS-contactpersonen.

Wanneer de verbinding tot stand komt, speelt je Apple Watch een audiobericht af dat de hulpdiensten informeert dat je Apple Watch een harde val heeft gedetecteerd. Vervolgens wordt je huidige locatie doorgegeven in de vorm van breedte- en lengtecoördinaten.2 Als je eerder de instelling 'Deel tijdens noodoproep' hebt ingeschakeld onder je medische ID, wordt ook je medische ID automatisch met de hulpdiensten gedeeld. De eerste keer dat het bericht wordt afgespeeld, staat het geluid op zijn hardst. Het volume wordt daarna verlaagd, zodat jij, of iemand in de buurt, met de eerstehulpverleners kan spreken. Het bericht blijft afspelen totdat je op 'Stop opgenomen bericht' tikt of de oproep wordt beëindigd.

Draagdetectie moet zijn ingeschakeld om je Watch de hulpdiensten automatisch te laten bellen: open de Instellingen-app op je Apple Watch, tik op 'Toegangscode' en controleer of 'Draagdetectie' is ingeschakeld.

Wanneer vallen worden vastgelegd

Vallen worden automatisch vastgelegd in de Gezondheid-app, tenzij je antwoordt dat je niet bent gevallen wanneer je Apple Watch je hierom vraagt. Als je je valgeschiedenis wilt bekijken, open je de Gezondheid-app op je iPhone en tik je op het tabblad 'Gegevens'. Tik op 'Andere gegevens' en tik vervolgens op 'Aantal keer gevallen'.

Valdetectie in- of uitschakelen

1. Open de Watch-app op de iPhone en tik op het tabblad 'Mijn Watch'.

2. Tik op 'SOS-noodmelding'.

3. Valdetectie in- of uitschakelen. Als 'Valdetectie' is ingeschakeld, kun je 'Altijd ingeschakeld' of 'Ingeschakeld bij work-outs' selecteren.

ios-16-iphone-13-pro-watch-emergency-sos

Als je bij de configuratie van je Apple Watch je leeftijd hebt opgegeven, of als je dat hebt gedaan in de Gezondheid-app, en je 55 jaar of ouder bent, wordt deze functie automatisch ingeschakeld. Controleer of je leeftijd correct wordt weergegeven in je medische ID en gezondheidsprofiel. Valdetectie is alleen beschikbaar voor personen van 18 jaar of ouder.

De Apple Watch kan niet elke val detecteren. Intensieve activiteit kan door de Watch voor een val worden aangezien, waarna valdetectie wordt geactiveerd.

Je medische ID configureren en SOS-contactpersonen toevoegen

1. Open Instellingen op je iPhone en tik vervolgens op 'Gezondheid' > 'Medische ID'.

2. Tik op 'Wijzig'.

3. Vul je geboortedatum en andere gezondheidsgegevens in.

ios-16-iphone-13-pro-settings-health-medical-id
  4. Je voegt een SOS-contactpersoon toe door te tikken op de knop 'Voeg toe'knop 'Voeg toe' onder 'SOS-contactpersonen'. Tik op een contact en geef vervolgens je relatie tot die persoon aan.

5. Om een SOS-contactpersoon te verwijderen, tik je op de knop 'Verwijder'knop 'Verwijder' naast de contactpersoon en tik je vervolgens op 'Verwijder'.

6. Om je medische ID vanaf het toegangsscherm beschikbaar te maken, schakel je 'Toon bij vergrendeling' in. In noodsituaties wordt dan informatie gegeven aan mensen die te hulp schieten. Schakel 'Deel tijdens noodoproep' in om je medische ID met hulpdiensten te delen. Als je hulpdiensten belt of sms't met je iPhone of Apple Watch, wordt je medische ID automatisch met de hulpdiensten gedeeld.

7. Tik op 'Gereed'.

Je kunt de hulpdiensten niet instellen als SOS-contactpersoon.

Andere noodfuncties configureren

1. In bepaalde regio's kan het lokale noodoproepsysteem na totstandkoming van de verbinding vragen om handmatige invoer, zoals "Druk op 1 voor...". In die zeldzame gevallen kan de menuoptie niet automatisch worden geselecteerd en kan de noodoproep dus niet worden voltooid. Wel worden je SOS-contactpersonen gewaarschuwd.

2. Alleen beschikbaar in Canada en de Verenigde Staten. Als je de hulpdiensten belt of sms't, worden je locatie en versleutelde informatie in je medische ID naar Apple gestuurd. Je locatie wordt gebruikt om te bepalen of de Enhanced Emergency Data-voorziening (informatie voor noodhulpdiensten) in je regio wordt ondersteund. In dat geval stuurt Apple je informatie door aan een partner om met hulpdiensten te delen. Apple kan de informatie in je medische ID niet lezen. Als je onder 'Instellingen' > 'Privacy' > 'Locatievoorzieningen' > 'Systeem' de optie 'Noodoproepen en SOS-noodmelding' uitschakelt, kan deze controle niet worden uitgevoerd en wordt de informatie in je medische ID niet gedeeld. Sms'en met hulpdiensten is niet in alle landen of regio's beschikbaar.