Over 4K, HDR, HDR10+ en Dolby Vision op je Apple TV 4K

Lees hier hoe je je Apple TV 4K configureert voor de beste 4K-, HDR-, HDR10+- of Dolby Vision-ervaring.

De Apple TV 4K is ervoor gemaakt om 4K HDR ten volle te benutten, zodat je kunt genieten van tv in de hoogste kwaliteit ooit. Apple TV 4K ondersteunt de volgende 4K-beeldschermstructuren:

• 4K Dolby Vision: Voor 4K-tv's die Dolby Vision HDR ondersteunen om video dynamisch per scène weer te geven met een nog nauwkeuriger kleur-, contrast- en helderheidsbereik dan standaard HDR.

• 4K HDR10+: Voor 4K-tv's die HDR10+ ondersteunen om video dynamisch per scène weer te geven met een nog nauwkeuriger kleur-, contrast- en helderheidsbereik dan standaard HDR.*

• 4K High Dynamic Range (HDR): Voor 4K-tv's die HDR ondersteunen om video weer te geven met een breder en nauwkeuriger kleur-, contrast- en helderheidsbereik dan SDR.

• 4K Standard Dynamic Range (SDR): Voor 4K-tv's die geen HDR, HDR10+ of Dolby Vision ondersteunen om een standaard kleur-, contrast- en helderheidsbereik weer te geven.

* De structuur HDR10+ wordt alleen ondersteund op Apple TV 4K (3e generatie).

Het beste beeld verkrijgen

De Apple TV 4K is ontworpen om een optimale kijkervaring te leveren, gebaseerd op de mogelijkheden van je 4K-tv. In bepaalde situaties kun je problemen ervaren of is het nodig dat je de configuratie handmatig controleert. Deze situaties kunnen het volgende omvatten:

• Tv-beeld is verkleurd, de kleur is te helder of er is geen of slecht beeld.

• Periodieke ruis, sneeuw of vonkjes op het scherm.

• Kan geen HDR of Dolby Vision gebruiken op een ondersteunde tv.

• Audioproblemen, zoals wegvallende audio, ruis of audio/video lopen niet synchroon.

Als je één van deze problemen ervaart, controleer je of de nieuwste versie van tvOS op je Apple TV staat. Volg daarna de onderstaande stappen.

Controleer of je tv HDR10, HDR10+ of Dolby Vision ondersteunt

Om de Apple TV 4K de beeldschermstructuur automatisch te laten instellen op HDR10, HDR10+ of Dolby Vision, moet je tv HDR10, HDR10+ of Dolby Vision kunnen afspelen op 60 Hz (50 Hz in Europa). De Apple TV 4K kan deze structuren afspelen op 30 Hz (25 Hz in Europa), maar dan moet je 'Maak dynamisch bereik passend' inschakelen via 'Instellingen' > 'Video en audio' > 'Maak materiaal passend'. Als je niet zeker weet welke structuren je tv ondersteunt, controleer je de gebruikershandleiding van je tv.

Gebruik de correcte HDMI-ingang en -instellingen

Afhankelijk van je tv moet je misschien een andere HDMI-ingang op je tv gebruiken voor 4K- of HDR-video in hoge kwaliteit. Sommige tv's ondersteunen bijvoorbeeld alleen HDR op HDMI-ingang 2 of HDMI-ingang 3. Controleer de gebruikershandleiding van je tv om te identificeren welke ingangen 4K en HDR ondersteunen.

Naast het gebruiken van de juiste HDMI-ingang moet je misschien HDR10, HDR10+ of Dolby Vision inschakelen in de video- of HDMI-instellingen op je tv. In sommige gevallen verwijst de instelling mogelijk niet rechtstreeks naar HDR10, HDR10+ of Dolby Vision. Voorbeelden zijn 'Ultra', 'Diep' of 'Verbeterde video of kleur'.

Controleer de HDMI-kabel

Als er een probleem is met de HDMI-kabel, kan er een melding op de tv verschijnen waarin staat dat de HDMI-kabel moeite heeft om de verbinding stabiel te houden. Als je Apple TV 4K is aangesloten op een 4K-compatibele tv, kun je een test van 2 minuten uitvoeren om je HDMI-kabelverbinding te controleren. Ga naar 'Instellingen' > 'Video en audio' en selecteer 'Controleer HDMI-verbinding'.

4K-video, vooral HDR10, HDR10+ en Dolby Vision, vereist een HDMI-kabel die compatibel is met deze structuren. Apple raadt HDMI-kabels aan die een Dolby Vision-compatibiliteitsmarkering hebben, omdat deze zijn getest met Apple TV 4K en een breed scala aan tv's. Een voorbeeld is de Belkin Ultra High Speed HDMI-kabel.

Als je nog steeds problemen ondervindt met de verbinding van de HDMI-kabel, controleer je alle verbindingen en kijk je of de HDMI-kabel het label 'Compatible Dolby Vision' heeft.

Controleer de ontvanger of soundbar

Als je een audio/video-ontvanger of soundbar gebruikt, sluit je de Apple TV 4K tijdelijk rechtstreeks aan op je tv. Als het probleem niet optreedt wanneer het apparaat rechtstreeks is aangesloten op de tv, controleer je de mogelijkheden, aansluitingen, instellingen en het volgende:

• Controleer of je ontvanger 4K en hogere video kan afspelen en of je HDMI-ingangen gebruikt die 4K- en HDMI 2.1-signalen ondersteunen.

• Ontvangers die HDR10, HDR10+ of Dolby Vision ondersteunen, vereisen vaak een firmware-update om deze support toe te voegen.

• Controleer de video- en HDMI-instellingen van je ontvanger na de update. Misschien moet je verbeterde HDMI inschakelen in de instellingen.

• Controleer of alle HDMI-kabels die je Apple TV 4K met je tv en ontvanger verbinden, compatibel zijn met 4K- en HDR-video.

Controleer andere HDMI-accessoires

HDMI-switches, HDMI-splitters of andere accessoires die je Apple TV 4K verbinden met je tv, kunnen het HDMI-signaal verstoren. Als het probleem is opgelost nadat je deze hebt verwijderd, vraag je bij de fabrikant na of de tv's 4K- en HDR-video ondersteunen.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.