macOS High Sierra

Fraude voorkomen door gecodeerde websites te gebruiken

Wanneer je naar een gecodeerde webpagina gaat, bijvoorbeeld om online te betalen, wordt gecontroleerd of het certificaat van de website legitiem is. Als dat niet het geval is, verschijnt er een waarschuwing in Safari.

De gegevens die je met een gecodeerde website uitwisselt, zijn alleen zichtbaar voor jou en de website. Het is belangrijk om gecodeerde websites te gebruiken, om te voorkomen dat iemand je vertrouwelijke gegevens kan achterhalen.

Je kunt ook een waarschuwing krijgen bij gevaarlijke websites die als misleidend, frauduleus of schadelijk bekend staan. Als je een dergelijke waarschuwing ontvangt, wordt je aangeraden de website niet te bezoeken.

Misleidende websites kunnen ervoor zorgen dat je gevaarlijke software installeert die je computer beschadigt, je ongewild naar andere websites doorstuurt of je persoonlijke gegevens (zoals je gebruikersnamen en wachtwoorden) steelt. Veel van deze websites doen zich voor als legitieme bedrijven of overheidsinstellingen, zoals je bank, je e-mailprovider of de Belastingdienst.

Open Safari

Bepalen of een website gecodeerd is

• Controleer of er een coderingssymbool in het slimme zoekveld wordt weergegeven. Een coderingssymbool geeft aan dat de website gebruikmaakt van het HTTPS-protocol, een digitaal identiteitscertificaat heeft en gegevens codeert. Om het certificaat van de website te bekijken, klik je op het symbool.

• Een grijs symbool geeft een standaardcertificaat aan.

Het coderingssymbool (het hangslot) voor een site met een standaardcertificaat.
    • Een groen symbool geeft een certificaat voor uitgebreide controle aan en laat de naam van de eigenaar van het certificaat zien.

Het coderingssymbool (het hangslot) voor een site met een certificaat voor uitgebreide controle.

Als een website geen beveiligingssymbool heeft, ga je terug naar de inlogpagina en kijk je of je een koppeling kunt kiezen voor een gecodeerde versie van de website (bijvoorbeeld 'Gebruik onze beveiligde site'). Als een dergelijke koppeling beschikbaar is, gebruik je die koppeling, zelfs als je niet van plan bent om persoonlijke gegevens te bekijken of in te voeren.

Reageren op een certificaatwaarschuwing

• Klik op 'Toon certificaat' en controleer de inhoud van het certificaat.

Als in het certificaat wordt aangegeven dat het certificaat niet vertrouwd is of is ondertekend door een niet-vertrouwde verstrekker, of als de naam en de organisatie niet overeenkomen met de gegevens van de eigenaar van de website, klik je op 'Annuleer'.

Als je de website opent, controleer je of het juiste adres wordt weergegeven in de knoppenbalk van Safari. Soms verschilt het adres van een frauduleuze website slechts een of twee letters van het adres van een vertrouwde website. Het certificaat wordt op je computer bewaard. Je kunt de vertrouwensinstellingen van het certificaat later wijzigen met het programma Sleutelhangertoegang.

• Neem contact op met de eigenaar of beheerder van de website en vraag waarom er een certificaatwaarschuwing voor de website wordt weergegeven. Een reden kan zijn dat de website alleen binnen je organisatie toegankelijk is en daarom een zelfondertekend certificaat heeft (een certificaat dat niet door een certificaatautoriteit is verstrekt). Het is aan jou om te bepalen of je de website toch vertrouwt en de website wilt bezoeken of juist niet.

Reageren op een waarschuwing over een frauduleuze website

• Als in Safari een waarschuwing over een frauduleuze, misleidende of mogelijk schadelijke website wordt weergegeven, moet je deze site niet openen.