Power Macintosh G3 en G4: de dvd-ramspeler

In dit artikel wordt een beschrijving gegeven van de Apple dvd-ramspeler voor de Power Macintosh G3 (blauw/wit)en Power Mac G4.

Dvd-ramspeler

In de computer is een dvd-ramspeler geïnstalleerd. Met deze speler kunt u lezen van en schrijven naar dvd-ramschijven, dvd-videodiscs bekijken en muziek beluisteren vanaf cd-romschijven. Bovendien kunt u programmatuur installeren en uitvoeren en met behulp van de cd 'Programmatuurinstallatie' of de cd 'Programmatuurherstel' de computer opstarten om problemen met de programmatuur op te lossen.

Opmerking: voor de Macintosh Server G3 is extra apparatuur en programmatuur vereist om dvd-videodiscs te bekijken. Raadpleeg een door Apple erkende service provider voor meer informatie.

Een schijf of houder plaatsen

1. Druk op de Open-knop op de speler om deze te openen.

2. Als u een schijf plaatst, schuift u deze tussen de zijkanten van de lade van de speler en schuift u de schijf vervolgens voorzichtig naar binnen totdat de speler wordt gesloten.

Belangrijk: Raak het oppervlak van de schijf niet aan. Wanneer u dit wel doet, kunnen gegevensfouten optreden of kunnen de gegevens mogelijk niet goed worden gelezen.

Als u een houder plaatst, schuift u deze tussen de zijkanten van de lade van de speler en schuift u de houder vervolgens voorzichtig naar binnen totdat de speler wordt gesloten.

Na enkele seconden verschijnt het symbool van de schijf op het bureaublad. Als u een audio-cd hebt geplaatst, begint het afspelen van de muziek mogelijk automatisch. (Raadpleeg het gedeelte "De dvd-ramspeler gebruiken" voor meer informatie over audio-cd's.)

Opmerking: Houd de speler gesloten om te voorkomen dat stof in de speler terechtkomt. Zorg dat er geen stof of vet op de schijf of houder terechtkomt.

Een schijf of houder verwijderen

Als het symbool van de schijf op het bureaublad wordt weergegeven, kunt u de speler niet openen met de Open-knop. Om een schijf of houder uit de speler te verwijderen, gaat u als volgt te werk:

1. Sluit alle programma's die bestanden op de schijf gebruiken.

2. Sleep het symbool van de schijf in de Finder naar de prullenmand. De schijf of houder wordt automatisch uit de speler verwijderd.

3. Haal de schijf of houder uit de lade. Belangrijk: raak het oppervlak van de schijf niet aan.

4. Duw de lade voorzichtig naar binnen om de speler te sluiten. Laat geen schijf of houder in de speler zitten als u de computer uitzet. Dit kan de prestaties nadelig beïnvloeden.

Belangrijk: Verplaats de computer niet als er een schijf of houder in de speler is geplaatst. De speler kan hierdoor worden beschadigd.

Als de hierboven beschreven methode niet werkt, kunt u de volgende oplossing proberen:

• Start de computer opnieuw op en druk onmiddellijk op de Open-knop op de speler.
  • Trek de lade voorzichtig naar buiten, verwijder de schijf of houder en duw de lade voorzichtig naar binnen om de speler te sluiten.
  • Verwijder de schijf of houder handmatig.

Om dit te doen, gaat u als volgt te werk:

Opmerking: sleep, indien mogelijk, het symbool van de schijf naar de prullenmand voordat u deze procedure uitvoert.

1. Zet, indien mogelijk, de computer uit.

2. Trek het klepje van de speler voorzichtig naar beneden.

3. Zoek het gaatje naast de Open-knop onder de lade van de speler.

4. Steek voorzichtig het uiteinde van een rechtgebogen paperclip in dit gaatje.

5. Duw stevig totdat de lade van de speler wordt geopend. Verwijder vervolgens de paperclip.

6. Trek de lade voorzichtig naar buiten en verwijder de schijf of houder.

7. Zet de computer aan en duw de lade voorzichtig naar binnen om de speler te sluiten.

De dvd-ramspeler gebruiken

Dvd-ramschijven gebruiken

Dvd-ramschijven worden in een houder geleverd. In sommige gevallen kunt u de schijf uit de houder verwijderen, bijvoorbeeld om de schijf af te spelen in een dvd-romspeler. In andere gevallen kunt u de schijf niet uit de houder verwijderen en dient u de gehele houder in de speler te plaatsen.

Raadpleeg de documentatie bij de schijf als u een dvd-ramschijf van 2,6 MB uit de houder moet verwijderen.

Belangrijk: Raak het oppervlak van de schijf niet aan. Als u dat wel doet, kunnen gegevensfouten optreden of kunnen de gegevens mogelijk niet goed worden gelezen.

Opmerking: u kunt alleen schrijven naar een dvd-ramschijf die in een houder is geplaatst.

Dvd-videodiscs bekijken

Opmerking: voor de Macintosh Server G3 is extra apparatuur en programmatuur vereist om dvd-videodiscs te bekijken. Raadpleeg een erkende Apple service provider voor meer informatie.

U kunt dvd-videodiscs met het programma Apple dvd-speler op de computer bekijken. Raadpleeg het Help-menu als de Apple dvd-speler is gestart voor hulp bij dit programma.

U kunt de inhoud van een dvd-videodisc op het beeldscherm bekijken. Veel dvd-videodiscs beschikken over een ingebouwde beveiliging tegen kopiëren om te voorkomen dat films geheel of gedeeltelijk op de computer of op een videorecorder kunnen worden vastgelegd.

Cd-rom- en dvd-romschijven gebruiken

U kunt cd-rom- en dvd-romschijven afspelen in de dvd-ramspeler. Raadpleeg Mac OS Help voor meer informatie.

Audio-cd's beluisteren

U kunt standaard-audio-cd's beluisteren met het programma AppleCD Audiospeler.

Raadpleeg het Help-menu als de AppleCD Audiospeler is gestart voor hulp bij dit programma.

U kunt het afspelen van audio-cd's ook regelen met de optie 'Automatisch afspelen' in het regelpaneel 'QuickTime-instellingen' of met behulp van de regelbalkmodule 'Speel'. Raadpleeg Mac OS Help voor meer informatie.

Waarschuwing: de dvd-ramspeler beschikt over een ingebouwde koptelefoonpoort dichtbij de speler.

Sluit niets aan op deze poort. Als u dat wel doet, kan de behuizing van de computer beschadigd raken.

Ondersteunde cd- en dvd-schijfmodi

Met de dvd-ramspeler kunt u lezen van en schrijven naar de volgende typen dvd-schijven (in houder):

• Dvd-ram Type 1-houder (schijf kan niet worden verwijderd) en Type 2-houder (verwijderbare schijf), beide enkelzijdig, 2,6 GB
  • Dvd-ram Type 1-houder (schijf kan niet worden verwijderd), dubbelzijdig, 5,2 GB
  • Dvd-ram Type 1- en Type 2-houder (uitsluitend Power Mac G4 (Gigabit Ethernet)), enkelzijdig, 4,7 GB
  • Dvd-ram Type 1- en Type 2-houder (uitsluitend Power Mac G4 (Gigabit Ethernet)), dubbelzijdig, 9,4 GB

Met de speler kunt u de volgende typen dvd-schijven lezen:

• Dvd-ram, enkelzijdig, 2,6 GB
  • Dvd-r (3,95 GB), geschreven met de "disc-at-once"-schrijfmethode
  • Dvd-rom (enkel- of dubbellaags, enkel- of dubbelzijdig)

Met de speler kunt u de volgende typen cd-schijven lezen:

• Cd-rom (modi 1 en 2)
  • Audio-cd(cd-da)
  • Cd-r
  • Cd-rw
  • Cd-rom XA (modus 2, vorm 1 en 2)
  • Cd-i (modus 2, vorm 1 en 2
  • Cd-i Bridge
  • Cd-i Ready
  • Photo-cd (enkel- en meervoudige sessies)
  • Video-cd (White Book-standaard)
  • Cd-extra (Blue Book-standaard)

De speler, houders en schijven beschermen en gebruiken

De speler beschermen

• Plaats de computer zodanig dat de lade van de dvd-speler bij het opengaan nergens tegenaan kan stoten.
  • Sluit de speler als u deze niet gebruikt. Wanneer u dit niet doet, kan er stof op de lens komen, wat tot gevolg kan hebben dat gegevens niet goed kunnen worden gelezen.
  • Plaats geen voorwerpen, zoals bekers, op de speler als deze is geopend.
  • Gebruik geen kracht om de speler te openen of te sluiten.
  • Raak de lens niet met uw vingers aan.
  • Reinig de lens niet met een papieren doekje of ander materiaal met een schurend oppervlak. Voor het reinigen van de lens dient u een speciale lensreiniger te gebruiken die verkrijgbaar is bij een door Apple erkende service provider.
  • Houd de computer uit de buurt van vochtige plaatsen, zoals wasbakken, badkuipen of douchecabines. Pas op dat u niet morst als u koffie of iets anders drinkt terwijl u met de computer werkt.
  • Bescherm de computer tegen vochtige of natte weersomstandigheden. Zorg dat het niet kan inregenen wanneer de computer bij een raam is geplaatst.

Houders en schijven beschermen

• Houd schijven die niet in een houder zijn geplaatst, vast bij de rand of bij de rand en de opening in het midden. Raak de gegevenskant van de schijf (de kant zonder opdruk) niet aan.
  • Reinig schijven die niet in een houder zijn geplaatst door met een zachte, vochtige doek in rechte lijn van binnen naar buiten over de glanzende zijde te vegen. Gebruik geen schoonmaakmiddelen.

Opmerking:

raadpleeg de elektronische documentatie bij de computer voor meer informatie over het beschermen van schijven.

• Als u problemen hebt met schijven of met de speler zelf, is de schijf mogelijk vies. Als u een schijf gebruikt die niet in een houder is geplaatst of die u uit de houder kunt verwijderen, maakt u de schijf schoon volgens de instructies in het gedeelte "Houders en schijven beschermen".
  • Er kan echter ook een probleem met de speler zelf zijn opgetreden. Raadpleeg de informatie bij de computer over service en ondersteuning door Apple.

Specificaties van de dvd-ramspeler

• Interface
  • Eén interne ATA-connector

Schijfsnelheid

• Dvd-ram: 1x ZCLV (zone constant linear velocity)
  • Dvd-rom: 2x CLV (constant linear velocity)
  • Dvd-r: 2x CLV
  • Cd-rom, cd-r, cd-rw: maximaal 20x CAV (constant angle velocity)
  • Cd-da lezen: maximaal 20x CAV
  • Cd-da afspelen: maximaal 10x CAV

Ondersteunde schijfdiameter

• 12 cm

Gegevenscapaciteit

Dvd-ram

• 2,6 GB, enkelzijdig, enkellaags
  • 5,2 GB, dubbelzijdig, enkellaags

Dvd-rom

• 4,7 GB, enkelzijdig, enkellaags
  • 8,5 GB, enkelzijdig, dubbellaags
  • 9,4 GB, dubbelzijdig, enkellaags
  • 17 GB, dubbelzijdig, dubbellaags

Dcd-r:

• 3,95 GB, enkelzijdig, enkellaags

Cd-rom

• 656 MB, modus 1
  • 748 MB, modus 2

Audio-cd

• 74 minuten en 42 seconden speeltijd

Laser

Laserdiode dvd-ram en dvd-rom

• Type: halfgeleider GaAs-laser
  • Golflengte: 640-666 nm (standaard 660 nm)
  • Uitgangsvermogen
    • Laservermogen: 52 mW
    • Vermogen uit objectieflens: 1,0 mW voor het lezen van een cd), 17,68 mW (maximum voor het schrijven van cd's)
  • Straaldivergentie
    • Horizontaal: 7,5°-10,5° (standaard 9°)
    • Verticaal: 17,5°-26,5° (standaard 22°)

Cd-rom, cd-r, cd-rw en cd-da

• Type: halfgeleider GaAs-laser, PIN-diode, hybride type
  • Golflengte: 775-815 nm (standaard 790 nm)
  • Uitgangsvermogen
    • Laservermogen: 0,3 mW
    • Vermogen uit objectieflens: standaard 0,18 mW, maximaal 2 mW
  • Straaldivergentie
    • Horizontaal: standaard 6° (optisch standaardmodel)
    • Verticaal: standaard 6° (optisch standaardmodel)