Mac ABC: Automator

Automator is uw persoonlijke automatiseringsassistent die het u gemakkelijk maakt meer te doen met minder moeite. Met Automator hoeft u slechts te slepen voor het maken en het starten van "automatiseringsrecepten" die eenvoudige of complexe taken voor u uitvoeren, ongeacht het tijdstip of de plaats.

Zo kunt u met Automator veel van uw handelingen op uw computer automatiseren. Maak een adressenbestand van uw familie met de contacten in uw Adresboek en druk dit bestand af. Zoek afbeeldingen van uw favoriete websites en voeg deze toe aan iPhoto. Druk uw documenten af naar uw iPad. Wijzig in een ogenblik de naam van tientallen bestanden in de Finder. Voer zelfs geplande reservekopieën van belangrijke informatie uit. De mogelijkheden zijn eindeloos en Automator doet in luttele seconden wat u mogelijk in enkele uren handmatig doet.

Voorbeeldtakenreeks "Een foto nemen"

Wilde u ooit snel een foto van uzelf nemen om aan een e-mail, bericht of chat toe te voegen? Als voorbeeld van hoe gemakkelijk u Automator kunt gebruiken voor het maken van uw persoonlijke automatiseringstools, vindt u hier een voorbeeldtakenreeks die u kunt maken en installeren als een systeemomvattende voorziening die de ingebouwde camera van uw draagbare Mac of iMac gebruikt om een foto van u te nemen en deze foto aan uw iPhoto-bibliotheek toe te voegen. ("Systeemomvattend" betekent dat u de voorziening kunt openen vanuit het menu van een programma, onder Voorzieningen, zoals weergegeven op het einde van deze stappen.)

Volg deze stappen op uw computer om dezelfde voorziening voor u te maken:

Het symbool van Automator in Launchpad

1. Open Automator vanuit het Launchpad door op het symbool van de Automator-robot "Otto" te klikken. Een venster voor een nieuwe Automator-takenreeks verschijnt.
  2. Via het venster met sjablonen kunt u het type van het Automator-takenreeksdocument kiezen dat u wilt maken

3. In het nieuwe venstermenu met sjablonen (zoals hierboven weergegeven) selecteert u Voorziening als het type van het takenreeksdocument dat u wilt maken. Vervolgens klikt u op de knop Kies. De pagina met sjablonen verdwijnt om een nieuw takenreeksdocument te tonen dat gereed voor bewerking is:

Een venster met een Automator-takenreeks die gereed voor bewerking is

Elementen van het venster met de Automator-takenreeks

Een venster van Automator (zie bovenstaande afbeelding) bevat:

• (1) links de kolom Bibliotheek, gesorteerd op programma of categorie, met een lijst van alle Automator-acties die zijn geïnstalleerd op uw computer
  • (2) in het midden de kolom Actie die de beschikbare acties voor het geselecteerde programma of de geselecteerde categorie toont
  • (3) een zoekveld voor het snel vinden van acties die aan de takenreeks kunnen worden toegevoegd
  • (4) links onder een informatievak met nuttige informatie over een geselecteerde actie
  • (5) rechts in het venster een takenreekspaneel waarnaar u acties sleept om uw "automatiseringsrecept" te maken
  • (6) het venstermenu "Voorziening ontvangt"

Laten we verder gaan met de takenreeks voor het maken van een foto:

1. Voorzieningtakenreeksen zijn vaak ontworpen om te werken met bestanden of tekst, geselecteerd in andere programma's, zoals geselecteerde afbeeldingsbestanden in de Finder. In deze voorbeeldtakenreeks maakt de voorziening een nieuwe foto voor u. U hoeft dus geen andere bestanden als invoer voor de takenreeks te aanvaarden. Stel de voorzieningtakenreeks in om bestaande geselecteerde onderdelen te negeren door boven in het venster geen invoer in het venstermenu Voorziening ontvangt (6) te kiezen (zie bovenstaande afbeelding).
  2. Nu dat de invoerinstellingen voor de voorzieningtakenreeks zijn ingesteld, maken we de takenreeks door acties in de bibliotheek met acties te zoeken en deze toe te voegen aan het takenreeksgebied. We zoeken eerst een Automator-actie voor het maken van een videofoto. In het zoekveld (1) voert u de term videofoto in en alle Automator-acties gerelateerd met die zoekterm verschijnen in de lijst Acties onder het zoekveld (zie hieronder).

3. Een actie slepen naar het takenreeksgebied

4. Volgens de beschrijving links onder in het takenreeksvenster (zie hierboven) is de actie Maak videofoto perfect om snel en automatisch een foto met de ingebouwde camera van de computer te maken. Sleep de titel van de actie uit de lijst Acties (2) naar het takenreeksgebied (3).
  5. Laat de cursor los om het toevoegen van de actie aan de takenreeks te voltooien:

6. Automator-acties tonen hun parameterregelaars in de regelgebonden weergave van de actie

7. Wanneer een actie is toegevoegd aan het takenreeksgebied (zie hierboven), toont het gebied een rechthoekige weergave met regelaars voor het instellen van de parameterwaarden die de actie gebruikt. In de weergave voor de actie Maak videofoto vindt u het aankruisvakje Maak automatisch foto. Dit vakje geeft aan of u wilt dat de gebruiker op een knop klikt om de foto te maken. Selecteer het aankruisvakje (1) om de takenreeks de foto automatisch te laten maken. U hoeft nu nog enkel te lachen.
  8. Met hetzelfde zoek- en toevoegproces dat u gebruikte voor het vinden en toevoegen van de actie Maak videofoto aan de takenreeks zoekt u de term importeer. Vervolgens zoekt en voegt u de actie Importeer bestanden in iPhoto toe aan het einde van de takenreeks:

9. Een tweede actie is toegevoegd aan de takenreeks

Merk op dat de twee acties in de takenreeks (zie hierboven) zijn gekoppeld aan elkaar (1). Dit geeft aan dat de resultaten van de eerste actie, de nieuwe foto genomen door de camera van de computer, worden doorgegeven aan de tweede actie als invoer. Dit is hoe Automator-takenreeksen doorgaans werken: ze geven informatie en onderdelen tussen elke stap (actie) in de takenreeks door.

10. Ten slotte geven we als opruiming aan dat we het originele afbeeldingsbestand van de camera willen verwijderen nadat het is geïmporteerd in iPhoto. Hiervoor selecteren we het aankruisvakje Verwijder bronafbeeldingen na importeren (2) in de actieweergave (zie hierboven).

Zo maakt u snel een eenvoudige takenreeks om een videofoto te maken en aan iPhoto toe te voegen! Nu kunt u de takenreeks bewaren en installeren.

11. Kies Bewaar... in het menu Archief om de voorzieningtakenreeks te bewaren en te installeren. Voer in het venstermenu Een foto nemen in als de naam voor de voorziening en klik op de knop Bewaar. De nieuwe voorzieningtakenreeks wordt automatisch geïnstalleerd als deel van de systeemomvattende voorzieningenarchitectuur en is beschikbaar vanaf het menu Voorzieningen van elk programma. U kunt nu het takenreeksvenster sluiten.

Voorziening gebruiken

Als u uw nieuwe voorziening wilt gebruiken, neemt u plaats voor de computer en selecteert u Een foto nemen in het menu Voorzieningen dat beschikbaar is in elk programma:

Voorziening starten

Uw Mac maakt drie piepgeluiden en maakt dan een foto die automatisch wordt toegevoegd aan uw iPhoto-bibliotheek:

De nieuwe foto wordt aan iPhoto toegevoegd

Met Automator hebt u nu een nuttig hulpmiddel gemaakt om gemakkelijk een foto van uzelf te maken en deze aan uw iPhoto-bibliotheek toe te voegen.

Tip: wilt u meer informatie over Automator? Raadpleeg de ingebouwde Automator Help op uw Mac (in Automator kiest u Automator Help in het menu Help).