Power Mac G4: de cd-/dvd-lade openen

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u de cd-/dvd-lade van de Power Mac G4 (QuickSilver), de Power Mac G4 (QuickSilver 2002) en de Power Mac G4 (twee eenheden aan voorzijde) kunt openen.

Opmerking: controleer voordat u de onderstaande stappen uitvoert of de computer, het Apple Pro Keyboard en de Apple Pro Mouse worden voorzien van stroom.

Mac OS 9.2

· Druk op de cd-/dvd-verwijdertoets op het Apple Pro Keyboard.
    · Druk tegelijkertijd op de Option- en de cd-/dvd-verwijdertoets op het Apple Pro Keyboard als u de tweede optische-schijfeenheid van de Power Mac G4 (twee eenheden aan voorzijde) wilt openen.
    · Open het verwijderprogramma dat u aantreft in de map 'Eject Extras'. De map 'Eject Extras' vindt u in de map 'Apple Extras' op de cd.
    · Klik op de verwijderknop in iTunes (zie Afbeelding 1).
    · Houd de muisknop ingedrukt als u het opstartgeluid van de computer hoort.
    · Start op met Mac OS X en voeg een verwijderknop toe aan de knoppenbalk.

Afbeelding 1 Verwijderknop in iTunes (rood omcirkeld)

Mac OS X

· Kies in 'Finder' 'Pas knoppenbalk aan' uit het Weergave-menu. Sleep de knop 'Verwijder' uit het venster naar de knoppenbalk en klik op 'Gereed'. Selecteer de schijf die u wilt verwijderen in het Finder-venster en klik vervolgens op de knop 'Verwijder' in de knoppenbalk.
    · Druk op de cd-/dvd-verwijdertoets op het Apple Pro Keyboard.
    · Druk tegelijkertijd op de Option- en de cd-/dvd-verwijdertoets op het Apple Pro Keyboard als u de tweede optische-schijfeenheid van de Power Mac G4 (twee eenheden aan voorzijde) wilt openen.
    · Als u een toetsenbord hebt zonder cd-/dvd-verwijdertoets, drukt u op F12 (onder Mac OS X 10.1 en hoger). Opmerking: U moet de F12-toets even ingedrukt houden. Hierdoor wordt voorkomen dat de lade per ongeluk opengaat.
    · Klik op de verwijderknop in iTunes (weergegeven in Afbeelding 1).
    · Houd de muisknop ingedrukt als u het opstartgeluid van de computer hoort.
    · Start op met Mac OS 9.2 en volg de instructies in het gedeelte hierboven.

De computer reageert niet

· Start de computer opnieuw op en houd de muisknop ingedrukt als u het opstartgeluid hoort.
    · Start de computer opnieuw op, houd de Option-toets ingedrukt en open de lade met behulp van opstartbeheer. Kies een ander besturingssysteem en verwijder de cd op een van de bovenstaande manieren.
    · Steek een paperclip in de opening om schijven handmatig te verwijderen. Deze bevindt zich rechts- of linksonder op de eenheid (afhankelijk van het model), onder de rand. Door een paperclip in dit gaatje te steken, ontgrendelt u de eenheid. Buig de paperclip vervolgens om en haak hem onder de lade van de eenheid. Nu moet u de lade kunnen uittrekken.
    · Druk tijdens het opstarten de toetscombinatie Command-Option-O-F in en houd die ingedrukt, zodat u in Open Firmware komt. Type "eject cd" in kleine letters en druk vervolgens op de Return-toets.