Mac OS X: een thuismap terughalen

Het kan voorvallen dat u per ongeluk de functie Archiveer en installeer uitvoert zonder gebruikers te behouden. Of u hebt bijvoorbeeld bestanden nodig uit de thuismap van een gebruiker waarvan u de account hebt verwijderd. Of mogelijk wilt u de verwijdering van de gebruiker geheel ongedaan maken. Hieronder wordt beschreven hoe u onderdelen in een thuismap kunt terughalen.

Opmerking: deze instructies zijn van toepassing op Mac OS X 10.2 tot 10.5 en werken niet als u een gebruiker met de functie "Verwijder onmiddellijk" hebt verwijderd (In dat geval kunt u mogelijk een hulpprogramma voor bestandsherstel van een andere fabrikant gebruiken om de thuismap terug te halen, mits er weinig schijfactiviteit is geweest nadat u deze hebt verwijderd. De thuismap heeft dezelfde naam als de korte naam van de verwijderde gebruikersaccount.)

Gebruikersaccounts herstellen na Archiveer en installeer

Als u vergeet om de optie Behoud gebruikers en netwerkinstellingen te selecteren voordat u de functie Archiveer en installeer uitvoert, is alles nog niet verloren. Raadpleeg Informatie over het terughalen van bestanden uit een vorige thuismap na Archiveer en installeer om uw thuismap (of die van een andere gebruiker) terug te halen.

Verwijderde gebruikersaccounts of gebruikersbestanden van dezelfde computer herstellen

1. Als u alleen bepaalde bestanden van een verwijderde gebruiker wilt herstellen, gaat u naar stap 5. Als u een verwijderde gebruikersaccount geheel wilt terughalen, kiest u Systeemvoorkeuren in het menu Apple.
  2. Klik op Accounts.
  3. Maak een nieuwe beheerdersaccount aan (selecteer het vakje "Sta toe dat gebruiker deze computer beheert"). U kunt desgewenst dezelfde korte naam gebruiken als die van de vorige gebruikersaccount. Deze account zal de vorige vervangen.

Opmerking: als u niet wilt dat deze account langdurig beheertoegang heeft, maakt u de selectie van het vakje "Sta toe dat gebruiker deze computer beheert" ongedaan nadat de overige stappen zijn voltooid.

4. Log uit bij uw account en log vervolgens in bij de nieuwe gebruikersaccount.
  5. Ga naar /Gebruikers/Verwijderde gebruikers en dubbelklik vervolgens op het bestand verwijderde_gebruiker.dmg (waarbij verwijderde_gebruiker de naam is van de verwijderde account) om de schijfkopie op het bureaublad te activeren.

Opmerking: als de thuismap met FileVault was beveiligd, moet u het wachtwoord van de vorige gebruikersaccount invoeren om door te gaan. Zorg er altijd voor dat FileVault is uitgeschakeld voordat u een gebruiker verwijdert om deze situatie te vermijden.

6. Als u slechts bepaalde onderdelen wilt, sleept u de desbetreffende bestanden naar uw bureaublad om ze te kopiëren. Als u de verwijderde account geheel wilt terughalen, kopieert u alles vanaf de schijfkopie naar dezelfde locaties in de thuismap (van de nieuwe gebruiker).