Geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud inschakelen

Geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud biedt ons hoogste beveiligingsniveau voor cloudgegevens en beschermt de meeste van je iCloud-gegevens met behulp van end-to-end-encryptie.

Over geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud

Geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud is een optionele instelling met het hoogste niveau van gegevensbeveiliging voor de cloud dat Apple te bieden heeft. Als je ervoor kiest om geavanceerde gegevensbescherming in te schakelen, wordt het merendeel van je iCloud-gegevens, inclusief iCloud-reservekopie, foto's, notities en meer, beschermd met end-to-end-encryptie. Niemand anders heeft toegang tot je end-to-end versleutelde gegevens, zelfs Apple niet, en deze gegevens blijven veilig, zelfs bij een datalek in de cloud. Voordat je geavanceerde gegevensbescherming inschakelt, kun je lezen over hoe je gegevens worden beschermd met standaard gegevensbescherming en als je geavanceerde gegevensbescherming inschakelt.

Voordat je geavanceerde gegevensbescherming inschakelt, zie je instructies voor de configuratie van ten minste één alternatieve herstelmethode: een herstelcontact of een herstelcode. Als geavanceerde gegevensbescherming is ingeschakeld, beschikt Apple niet over de encryptiesleutels die nodig zijn om je te helpen bij het herstellen van je end-to-end versleutelde gegevens. Als je ooit de toegang tot je account kwijtraakt, moet je een van de accountherstelmethoden gebruiken (de toegangscode of het wachtwoord van je apparaat, je herstelcontact of de herstelcode) om je iCloud-gegevens te herstellen.

Je toegangscode of wachtwoord van je apparaat is de toegangscode op je iPhone of iPad, of het inlogwachtwoord op je Mac die je hebt geconfigureerd om je apparaat te beschermen en twee-factor-authenticatie in te schakelen. Hiermee kun je ook het wachtwoord van je Apple ID opnieuw instellen en je end-to-end versleutelde gegevens herstellen als je de toegang tot je account kwijtraakt.

Een herstelcontact is iemand uit je vriendenkring of familie die je vertrouwt en die een eigen Apple apparaat kan gebruiken om je te helpen weer toegang te krijgen tot je account en gegevens. Deze persoon heeft geen toegang tot je account en kan je alleen een code geven om je te helpen je account te herstellen. Meer informatie over herstelcontacten.

Een herstelcode is een geheime code van 28 tekens die je samen met een vertrouwd telefoonnummer en een Apple apparaat kunt gebruiken om je account en gegevens te herstellen. Meer informatie over herstelcodes.

Opmerking: je accountherstelmethoden worden nooit gedeeld met of bekend bij Apple.

Vereisten

Om geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud in te schakelen, heb je het volgende nodig:

• Een Apple ID met twee-factor-authenticatie.

• Een toegangscode die of wachtwoord dat je hebt geconfigureerd op je apparaat.

• Ten minste één accountherstelcontact of herstelcode. Als je er nog geen hebt, zie je instructies om er een te configureren wanneer je geavanceerde gegevensbescherming inschakelt.

• Bijgewerkte software op alle apparaten waarop je bent ingelogd met je Apple ID:

• iPhone met iOS 16.2 of nieuwer

• iPad met iPadOS 16.2 of nieuwer

• Mac met macOS 13.1 of nieuwer

• Apple Watch met watchOS 9.2 of nieuwer

• Apple TV met tvOS 16.2 of nieuwer

• HomePod met softwareversie 16.0 of nieuwer

• Windows-computer met iCloud voor Windows 14.1 of nieuwer

Beheerde Apple ID's en kinderaccounts komen niet in aanmerking voor geavanceerde gegevensbescherming.

Geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud inschakelen

Je kunt geavanceerde gegevensbescherming inschakelen op een iPhone met iOS 16.2, een iPad met iPadOS 16.2 of een Mac met macOS 13.1. Als je geavanceerde gegevensbescherming op één apparaat inschakelt, wordt deze functie ingeschakeld voor je hele account en al je compatibele apparaten.

Op een iPhone of iPad

1. Open de Instellingen-app.

2. Tik op je naam en vervolgens op 'iCloud'.

3. Scrol omlaag, tik op 'Geavanceerde gegevensbescherming' en tik vervolgens op 'Schakel geavanceerde gegevensbescherming in'.

4. Volg de instructies op het scherm om je herstelmethoden te bekijken en geavanceerde gegevensbescherming in te schakelen.

Op een Mac

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen'.

2. Klik op je naam en klik vervolgens op 'iCloud'.

3. Klik op 'Geavanceerde gegevensbescherming' en klik vervolgens op 'Schakel in'.

4. Volg de instructies op het scherm om je herstelmethoden te bekijken en geavanceerde gegevensbescherming in te schakelen.

Als je geavanceerde gegevensbescherming gedurende een bepaalde periode niet kunt inschakelen, bieden de instructies op het scherm mogelijk meer informatie.

Als een van je apparaten het inschakelen van geavanceerde gegevensbescherming verhindert, kun je ervoor kiezen om dat apparaat uit de lijst met apparaten van je Apple ID te verwijderen en het opnieuw te proberen. Als geavanceerde gegevensbescherming is ingeschakeld voor je account, kun je alleen met je Apple ID inloggen op apparaten die voldoen aan de hierboven vermelde softwarevereisten.

Webtoegang tot je gegevens op iCloud.com

Als je geavanceerde gegevensbescherming inschakelt, wordt de toegang tot je iCloud-gegevens op internet op iCloud.com uitgeschakeld om ervoor te zorgen dat je gegevens alleen beschikbaar zijn op je vertrouwde apparaten. Als je webtoegang weer inschakelt, kun je een van je vertrouwde apparaten gebruiken om tijdelijke toegang tot je gegevens op internet goed te keuren. Lees hoe je toegang krijgt tot je iCloud-gegevens op internet.

Delen en samenwerken

Geavanceerde gegevensbescherming is ontworpen om end-to-end-encryptie voor gedeelde inhoud te behouden, zolang alle deelnemers geavanceerde gegevensbescherming hebben ingeschakeld. Dit beschermingsniveau wordt ondersteund door de meeste deelfuncties van iCloud, waaronder de gedeelde iCloud-fotobibliotheek, gedeelde mappen in iCloud Drive en gedeelde notities.

iWork-samenwerking, de functie Gedeelde albums in Foto's en het delen van inhoud met 'iedereen met een link' bieden geen ondersteuning voor geavanceerde gegevensbescherming. Dit betekent dat de gedeelde inhoud niet end-to-end versleuteld is, zelfs niet als geavanceerde gegevensbescherming is ingeschakeld. Deze voorzieningen zijn beveiligd met standaard gegevensbescherming.

Geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud uitschakelen

Je kunt geavanceerde gegevensbescherming op elk moment uitschakelen. Je apparaat uploadt de vereiste encryptiesleutels veilig naar de servers van Apple en je account gebruikt weer standaard gegevensbescherming.

• iPhone of iPad: tik in 'Instellingen' op je naam en tik vervolgens op 'iCloud'. Scrol vervolgens omlaag en schakel 'Geavanceerde gegevensbescherming' uit.

• Mac: klik in 'Systeeminstellingen' op je naam en klik vervolgens op 'iCloud'. Klik vervolgens op 'Geavanceerde gegevensbescherming' en klik op 'Schakel uit'.