Wachtwoorden en privacy

Bewaar je wacht­woorden op een veilige manier en ontvang een melding wanneer je wacht­woorden zwak zijn, worden hergebruikt of gezien zijn in een data­lek.

Je apparaat kan je opgeslagen accountgegevens, zoals je wachtwoorden, passkeys, eenmalige wachtwoorden en bijbehorende gebruikersnamen of e‑mailadressen, veilig bewaren. Wanneer je wordt gevraagd om je accountgegevens in te voeren, zoals in een app of op een website, kan je apparaat je automatisch helpen bij het invoeren van je gegevens. Je accountgegevens staan versleuteld op je apparaat en kunnen niet door Apple worden bekeken.

Mogelijk stelt je apparaat voor dat je actie onderneemt om de sterkte van je wachtwoorden te verbeteren. Je apparaat kan je bijvoorbeeld laten weten dat een bewaard wachtwoord zwak is, voor meerdere accounts wordt gebruikt of een veelgebruikt wachtwoord is. Deze suggesties zijn uitsluitend gebaseerd op verwerking op je apparaat.

Je apparaat kan je ook informeren over wacht­woorden die mogelijk deel uitmaken van een data­lek. Voor deze functie worden sterke crypto­grafische tech­nieken gebruikt om regel­matig afleidingen van je wacht­woorden te vergelijken met een lijst met gelekte wacht­woorden. Dit gebeurt op een veilige en vertrouwelijke manier waarbij je accounts of wacht­woorden niet met Apple worden gedeeld. Apple stuurt je apparaat een lijst met veel­gebruikte wacht­woorden die in data­lekken zijn gezien. Voor je wacht­woorden die niet in deze lijst staan, stuurt je apparaat informatie die is berekend op basis van je wacht­woorden naar Apple om te controleren of de wacht­woorden mogelijk gezien zijn in een data­lek. Je ontvangt een waar­schuwing als je wacht­woorden mogelijk gezien zijn in een data­lek. Je echte wacht­woorden worden nooit gedeeld met Apple en Apple bewaart de informatie die is berekend op basis van je wacht­woorden niet. Je kunt deze functie op elk gewenst moment uitschakelen door in Instellingen naar 'Wachtwoorden' > 'Beveiligingsadvies' te gaan.

Als je 'iCloud-wachtwoorden en -sleutelhanger' hebt ingeschakeld, kun je wachtwoorden, passkeys, eenmalige wachtwoorden en bijbehorende informatie delen met anderen, waaronder groepen. Iedereen met wie je een vermelding deelt, kan de vermelding wijzigen of verwijderen. Verwijderde vermeldingen kunnen gedurende 30 dagen worden teruggezet door in Instellingen naar 'Wachtwoorden' > 'Recent verwijderd' te gaan, tenzij de vermeldingen eerder zijn verwijderd. Wanneer iemand deelneemt aan een groep, heeft deze persoon toegang tot alle vermeldingen die zijn gedeeld met de groep. Wanneer iemand een groep verlaat, behoudt deze persoon alle vermeldingen die met de groep zijn gedeeld, maar gaat de toegang tot vermeldingen die zijn gedeeld door anderen in die groep verloren. Het delen van vermeldingen is versleuteld met end-to-end-encryptie en Apple kan de vermeldingen die je deelt, niet bekijken.

Op je apparaat wordt mogelijk een symbool naast een vermelding weergegeven. Als de vermelding te maken heeft met een website, is het mogelijk dat het symbool van die site wordt opgehaald door het symbool te downloaden via twee afzon­derlijke door­giften die door verschillende enti­teiten worden beheerd. De eerste weet je IP-adres, maar niet het symbool dat door je apparaat wordt gedownload. De tweede weet het symbool dat je downloadt, maar niet je IP-adres, en geeft in plaats daarvan een algemene identiteit aan de bestemming. Op deze manier heeft geen enkele entiteit de gegevens waarmee de identiteit van zowel jou als de symbolen die je downloadt kan worden achter­haald.

De door Apple verzamelde gegevens worden te allen tijde behandeld conform het privacybeleid van Apple, dat je kunt vinden op www.apple.com/nl/privacy

Publicatiedatum: 18 september 2023