Sensor- en gebruiksgegevens en privacy

Je kunt ervoor kiezen om sensor- en gebruiksgegevens te delen met onderzoeksstudie-apps en studies op het gebied van gezondheid en welbevinden die aan bepaalde vereisten voldoen. Je kunt de verzameling en het gebruik van je gegevens beheren voor elke studie waaraan je deelneemt, en je kunt op elk gewenst moment stoppen met het delen van gegevens met een studie.

Sensor- en gebruiksgegevens is ontwikkeld om je gegevens te beschermen en om je te laten bepalen wat je deelt.

Je kunt kiezen of je bepaalde informatie over je interactie met sensoren op, of die gekoppeld zijn aan, je iOS- en watchOS-apparaten en je interactie met je apparaten en software wilt delen met onderzoeksstudies. Deze sensor- en gebruiksgegevens bevatten mogelijk informatiebronnen die op geen andere manier beschikbaar zijn voor deze apps.

Sensor- en gebruiksgegevens worden alleen gedeeld met een studie nadat je toestemming hebt gegeven voor het delen van de informatie. Deze informatie is alleen beschikbaar voor onderzoeks­studies waaraan je deelneemt. Apple vereist dat onderzoeksstudie-apps en studies aan bepaalde vereisten moeten voldoen voordat ze toegang tot sensor- en gebruiksgegevens kunnen vragen, waaronder:

• De onderzoeksstudie-app moet primair ontworpen zijn voor het uitvoeren van onderzoek op het gebied van gezondheid en welbevinden.
  • De ontwikkelaar van de onderzoeksstudie-app moet akkoord gaan met bepaalde beperkingen bij het verzamelen, gebruiken en delen van gegevens. Zo mogen de sensor- en gebruiksgegevens waarvoor je toestemming geeft, alleen worden gebruikt voor de onderzoeksstudie waarvoor deze worden verzameld of verwerkt.
  • Elke studie moet worden beoordeeld door een ethische commissie.

Gegevenstypen

Sensorgegevens zijn afkomstig van iOS- en watchOS-sensors als de lichtsensor, de versnellingsmeter en de gyroscoop of andere apparaten die je gebruikt als onderdeel van een onderzoeksstudie. Hiertoe behoren mogelijk metingen en schattingen die zijn afgeleid van iOS- en watchOS-sensoren of andere gekoppelde sensoren. Bijvoorbeeld metingen met hoge betrouwbaarheid over de posities en uitdrukkingen van je gezicht (zoals het ophalen van je wenkbrauwen of samenpersen van je lippen) of kenmerken van je stem (zoals volume, teneur, toonhoogte en intonatie). Deze informatie omvat geen onbewerkte audiogegevens of foto's.

De gebruiksgegevens bevatten informatie over de manier waarop je je iOS- en watchOS-apparaten en -software gebruikt. Dit betreft bijvoorbeeld informatie over het toetsenbordgebruik, het aantal berichten dat je verzendt, het aantal oproepen dat je plaatst en ontvangt, de categorieën apps die je gebruikt, de categorieën websites die je bezoekt, wanneer bepaalde sensor- en gebruiksgebeurtenissen zijn opgenomen en wanneer je je Apple Watch draagt. Onderzoekers kunnen op basis van veelvoorkomende ID's in gegevenscategorieën gebruiks- en sensorgegevens uit verschillende categorieën koppelen voor de studie.

Voor bepaalde sensor- en gebruiksgegevens kan de informatie die beschikbaar wordt gesteld aan de onderzoeksstudie-app gedetailleerder zijn of een hogere resolutie hebben dan de gegevens die beschikbaar worden gesteld aan andere apps. Onderzoeksstudie-apps kunnen over de mogelijkheid beschikken om op de achtergrond te worden uitgevoerd, zodat ze verzamelde gegevens naar de onderzoeksstudie kunnen exporteren.

Delen en opslag van gegevens

Sensor- en gebruiksgegevens worden gegroepeerd in categorieën als 'Beweging', 'Spraak', 'Stappenteller' en 'Berichten', en je bepaalt zelf welke categorieën je deelt met elke onderzoeksstudie waaraan je deelneemt. Tijdens de inschrijving bij een studie vraagt een onderzoeksstudie-app die toegang vraagt tot sensor- en gebruiksgegevens je per categorie of je de gegevens wilt delen. Je kunt de apps en studies waarmee je sensor- en gebruiksgegevens deelt, evenals de categorieën gegevens die je deelt, op elk gewenst moment bekijken door in Instellingen naar 'Privacy en beveiliging' > 'Onderzoekssensor- en gebruiksgegevens' te gaan.

Sensor- en gebruiksgegevens worden met je toestemming verzameld op watchOS- of iOS-apparaten als onderdeel van een onderzoeksstudie. De gegevens worden gedurende ongeveer één dag (of tot zeven dagen voor bepaalde gegevens) op je iOS-apparaat bewaard voordat de gegevens worden gedeeld met een geautoriseerde studie. Gedurende deze periode kun je gegevens verwijderen zodat ze niet gedeeld worden met een studie. Deze sensor- en gebruiksgegevens blijven in totaal zeven dagen op je iOS-apparaten staan. Na zeven dagen worden deze gegevens automatisch en permanent van je iOS-apparaten verwijderd, waarna ze niet worden gedeeld met studies die je later autoriseert.

Je kunt het delen van sensor- en gebruiksgegevens op elk gewenst moment stoppen door in Instellingen naar 'Privacy en beveiliging' > 'Onderzoekssensor- en gebruiksgegevens' te gaan. Als je ervoor kiest om het delen van sensor- en gebruiksgegevens met een onderzoeksstudie te stoppen, worden er in de toekomst geen gegevens meer met de studie gedeeld; de studie behoudt echter toegang tot gegevens die je eerder hebt gedeeld. Sensor- en gebruiksgegevens die al zijn gedeeld, kun je niet verwijderen. Je kunt het delen ook niet ongedaan maken. Als je het delen van gegevens met een onderzoeksstudie stopt of de onderzoeksstudie-app verwijdert, is het mogelijk dat je niet uit de studie wordt teruggetrokken. Als je je geheel uit een studie wilt terugtrekken, volg je de aanwijzingen in de toestemmingsvoorwaarden voor die studie.

Publicatiedatum: 18 september 2023