Apple Pay en privacy

Gegevens met betrekking tot je kaart en je locatie, en informatie over de instellingen en gebruiks­patronen van het apparaat worden mogelijk naar Apple verstuurd en kunnen mogelijk samen met je rekening­gegevens worden gebruikt om beoordelingen aan je kaart­uitgever of betalings­netwerk te verstrekken voor het configureren van Apple Pay en het voorkomen van transactie­fraude.

Apple Pay is ontworpen om je gegevens te beschermen en om je te laten bepalen wat je deelt.

Privacy Icon

• Wanneer je een kaart aan Apple Pay toevoegt, kunnen gegevens met betrekking tot je kaart en je locatie, en informatie over de instellingen en gebruikspatronen van het apparaat naar Apple worden verstuurd om te bepalen of de kaart in aanmerking komt voor de service.
  • Een deel van deze informatie, gegevens met betrekking tot accounts, en gegevens over gekoppelde apparaten, kan ook worden doorgegeven aan je kaartverstrekker of bank om te bepalen of je kaart in aanmerking komt en om fraude te voorkomen.
  • Wanneer je Apple Pay in apps en online gebruikt, wordt de benodigde informatie om de betaling te verwerken met de app of website gedeeld. Je kaartnummer wordt niet aan de verkoper doorgegeven.
  • Apple Pay-gegevens waaruit je persoonlijke informatie niet kan worden afgeleid, kunnen door Apple worden gebruikt ter verbetering van Apple Pay en andere producten en voorzieningen van Apple.

Met Apple Pay kun je in winkels, in apps en online veilig betalen met je betaalkaart, creditcard en prepaidkaart.

Kaarten toevoegen aan Apple Pay

Als je kaarten, zoals klantenkaarten, creditcards, betaalkaarten en prepaidkaarten aan Apple Pay toevoegt, worden de kaartgegevens die je verstrekt en informatie of bepaalde apparaatinstellingen zijn ingeschakeld mogelijk naar Apple gestuurd om te bepalen of je in aanmerking komt voor de activering van Apple Pay. Ook kan je apparaat gebruikspatronen evalueren (waaronder het percentage van de tijd dat het apparaat in beweging is of, bij benadering, het aantal telefoongesprekken per week) om fraude te voorkomen. Deze informatie wordt door je apparaat geëvalueerd en wordt niet met Apple gedeeld op een manier die aan jou kan worden gekoppeld.

Apple kan ook gegevens doorgeven aan je kaartverstrekker, betaalnetwerk of aanbieders die door je kaartverstrekker zijn geautoriseerd om Apple Pay te activeren, om te bepalen of je kaart in aanmerking komt, om je kaart te configureren voor Apple Pay en om fraude te voorkomen. Gegevens die mogelijk worden verstrekt zijn:

• Het nummer van je creditcard, betaalkaart of prepaidkaart
  • De naam en het factuuradres die zijn geregistreerd voor je Apple ID-, iTunes- of App Store-account
  • Algemene informatie over de activiteit in je Apple ID-, iTunes- en App Store-account (bijvoorbeeld of je al lang transacties in iTunes uitvoert)
  • Informatie over je apparaat en, als je een Apple Watch gebruikt, het daarmee gekoppelde iOS-apparaat (bijvoorbeeld een apparaat-ID, het telefoonnummer en de naam en het model van je apparaat, voor zowel je Apple Watch en gekoppelde iOS-apparaat)
  • Je locatie op het moment dat je je kaart toevoegt (als locatievoorzieningen zijn ingeschakeld)
  • Account- en apparaatgeschiedenis van toegevoegde betaalkaarten
  • Samengevoegde statistieken met betrekking tot de informatie van betaalkaarten die je aan Apple Pay hebt toegevoegd of hebt geprobeerd toe te voegen

Wanneer je een kaart toevoegt aan Apple Pay via een app van derden, zoals een bankierapp, verstuurt de app een rekening- of kaart-ID naar je apparaat. Deze informatie wordt door Apple en je kaartverstrekker gebruikt om de geschiktheid van je kaart te controleren, je kaart met Apple Pay te configureren en fraude te voorkomen. Om je te helpen bij het configureren van kaarten die je nu gebruikt of recentelijk hebt gebruikt op andere apparaten, bewaart Apple een kaartreferentie met je iCloud-account die kan worden gebruikt bij de kaartverstrekker of het betaalnetwerk om de kaart opnieuw toe te voegen na het invoeren van de beveiligingscode. Apple Pay bewaart niet het originele nummer van je creditcard, betaalkaart of prepaidkaart.

Betalen met Apple Pay

Informatie die wordt gedeeld wanneer je een betaling doet
Als je met Apple Pay een betaling begint in een app, online of in 'Apple Messages for Business', wordt je postcode of vergelijk­bare informatie verstrekt aan de app, website of verkoper om heffingen en verzend­kosten te berekenen. Na het autoriseren van de betaling worden andere, door de verkoper aangevraagde, gegevens, zoals een account­nummer dat specifiek is voor je apparaat of verkoper, je bezorg­adres of e‑mail­adres ook verstrekt. Het nummer van je creditcard, betaalkaart of prepaidkaart wordt niet verstrekt wanneer je Apple Pay gebruikt.

Om ervoor te zorgen dat terugkerende of andere door een verkoper geïnitieerde kosten, zoals abonnementen, door jou worden geautoriseerd, wanneer je ervoor kiest om geschikte Apple Pay-betaalmethoden te verstrekken aan deelnemende verkopers voor terugkerende of door een verkoper geïnitieerde kosten, zal je verstrekker en/of betalingsnetwerk een verkoperspecifiek accountnummer goedkeuren en genereren dat voor dergelijke kosten wordt gebruikt. Alleen dat verkoperspecifieke accountnummer kan door een deelnemende verkoper worden gebruikt om transacties te autoriseren zonder dat je een specifieke actie onderneemt. Apple weet welke verkopers zijn gekoppeld aan je verkoperspecifieke accountnummers, maar niet wat je hebt gekocht of hoeveel je ervoor hebt betaald. Je kunt je verkoperspecifieke accountnummers in Wallet beheren door op de kaart te tikken en op de knop 'Meer' te tikken om kaartgegevens te bekijken.

Voor kaarten met bepaalde verbeterde fraude­preventie evalueert je apparaat, wanneer je een transactie online of in-app probeert uit te voeren, informatie over je Apple ID, apparaat en locatie (als je locatie­voorzieningen voor Wallet hebt ingeschakeld) om fraude­preventie­beoordelingen op het apparaat te ontwikkelen. De uitvoer van de fraude­preventie­beoordelingen op het apparaat, maar niet de onderliggende gegevens, wordt naar Apple gestuurd en gecombineerd met informatie die Apple heeft over je apparaat en account om fraudepreventie voor transacties met Apple Pay te ontwikkelen. Deze fraude­preventie­beoordelingen voor transacties kunnen worden gedeeld met je betalings­netwerk, samen met een verzendadres-ID en het IP-adres, indien beschikbaar, om fraude bij de transactie te voorkomen. De verzendadres-ID verschilt per betalingsnetwerk en kan mogelijk worden gebruikt om te bevestigen of verzendadressen voor verschillende transacties waarbij een bepaalde kaart op je apparaat is gebruikt, identiek zijn. Hierbij wordt het onderliggende adres niet bekendgemaakt. Je kunt op elk moment controleren of deze verbeterde fraudepreventie beschikbaar is voor een kaart door in Wallet naar de achterkant van je betaalmethode te gaan. Om te voorkomen dat fraude­preventie­beoordelingen worden gedeeld met je betalings­netwerk, kun je een andere kaart selecteren.

Apps en websites kunnen controleren of je Apple Pay hebt geconfigureerd
Wanneer je een app of website gebruikt die Apple Pay gebruikt in iOS, watchOS of macOS, kan de app of website controleren of je Apple Pay op dat apparaat hebt ingeschakeld. Wanneer je een website bezoekt in Safari op een iOS-apparaat, of op een Mac waaraan geen kaart kan worden toegevoegd, kan de website controleren of je Apple Pay hebt geconfigureerd op een iPhone of Apple Watch die dezelfde iCloud-account gebruikt. Je kunt in Instellingen uitschakelen dat bezochte websites controleren of Apple Pay is ingeschakeld. Ga in iOS in Instellingen naar 'Safari' > 'Geavanceerd' > Controleer op Apple Pay'. Ga in visionOS in Instellingen naar 'Apps' > 'Safari' > 'Geavanceerd' > Controleer op Apple Pay'. Ga op je Mac in Safari naar 'Instellingen' > 'Geavanceerd' en deselecteer 'Sta toe dat websites controleren of Apple Pay en Apple Card worden gebruikt'.

Je betaalmethoden beveiligen

Betaalmethoden in Safari beveiligen
Om je betaalmethoden in het ecosysteem van Apple beter te beveiligen en de voordelen van privacy en beveiliging van Apple Pay ten volle te benutten, zijn je ondersteunde betaalmethoden uit Wallet ook beschikbaar in 'Vul automatisch in' in Safari. Wanneer je online winkelt en 'Vul automatisch in' in Safari gebruikt, kun je voor websites een virtueel kaartnummer configureren om je fysieke kaartnummer te verbergen, als dit wordt ondersteund door je deelnemende kaartnetwerk en kaartverstrekker. Om deze functionaliteit in te schakelen, stuurt Apple beperkte informatie over je betaalmethode naar je netwerk, dat een virtueel kaartnummer genereert dat je kunt gebruiken wanneer je online winkelt en 'Vul automatisch in' in Safari gebruikt. Om je Apple Pay-kaartnummers te beheren, inclusief je virtuele kaartnummers, ga je naar de achterkant van je kaart in Wallet en tik je om kaartgegevens te bekijken. Je kunt mogelijk betaalmethoden die al in 'Vul automatisch in' in Safari staan ook beter beveiligen door met Apple Pay of een virtueel kaartnummer te betalen in plaats van met je fysieke kaartnummer. Om je betaalmethoden te beheren in iOS, ga je in Instellingen naar 'Wallet en Apple Pay' en tik je op 'Gebruik Apple Pay indien beschikbaar'. Om je betaalmethoden te beheren in visionOS, ga je in Instellingen naar 'Apps' > 'Safari' > 'Wallet en Apple Pay' en tik je op 'Gebruik Apple Pay indien beschikbaar'. Wanneer dit is ingeschakeld, wordt er beperkte informatie over je bewaarde kaart in 'Vul automatisch in' in Safari ter verificatie naar je betalingsnetwerk gestuurd. Deze informatie is nodig om te verifiëren dat je kaart in aanmerking komt voor Apple Pay. Als je betalingsnetwerk aangeeft dat je kaart in aanmerking komt, voegt Apple de betaalmethode toe aan Wallet en genereert je netwerk een Apple Pay-kaartnummer voor verbeterde beveiliging wanneer je online winkelt.

Betaalmethoden in Apple ID beveiligen
Om je te helpen bij het beheren van je betaalmethoden in het ecosysteem van Apple, kan Apple controleren of er Apple Pay-betaalmethoden zijn die in aanmerking komen om als geregistreerde betaalmethode te worden toegevoegd aan je Apple ID. Als dit het geval is, worden deze betaalmethoden weergegeven in Instellingen onder '[je naam]' > 'Betaling en verzending' > 'Voeg betaalmethode toe' > 'Betaalmethode'. Wanneer je een transactie uitvoert met je Apple ID, kan Apple ook controleren of er geregistreerde Apple ID-betaal­methoden zijn die in aanmerking komen voor Apple Pay. Als dit het geval is, kan Apple Pay voor die betaalmethode worden ingeschakeld door Apple om je betaalgegevens te beveiligen. Je kunt je Apple ID-betaalmethoden op elk moment wijzigen door in Instellingen naar '[je naam]' > 'Betaling en verzending' te gaan.

Apple verstuurt je betalingsgegevens, maar bewaart deze niet

Om je betaalgegevens op een veilige manier binnen apps, websites en chats met een bedrijf te versturen, worden ze versleuteld naar Apple gestuurd, waar ze kort worden ontsleuteld en opnieuw worden versleuteld met een sleutel die specifiek is voor de verkoper, zodat alleen de verkoper, de ontwikkelaar of de betalingsverwerker je betaalgegevens kunnen ontsleutelen. Als je betaalt op een Mac waaraan geen kaart kan worden toegevoegd, verloopt de communicatie tussen de Mac en het apparaat waarmee de transactie wordt geautoriseerd over een versleuteld kanaal via servers van Apple. Apple bewaart niets van deze informatie op een manier waarop je identiteit kan worden achterhaald.

Apple Pay-bestellingen bijhouden

Om je de optie te geven om bestellingen bij te houden, stuurt een deelnemende verkoper wanneer je een aankoop doet met Apple Pay, je apparaat beperkte bestelinformatie, die je apparaat kan gebruiken om je bestelling bij te houden. En Apple biedt de verkoper een verkoperspecifieke apparaat-ID en een pushtoken die de verkoper kan gebruiken om het apparaat bestelupdates te bieden. Apple faciliteert updates van verkopers, maar slaat geen bestelinformatie op en houdt niet bij hoeveel, hoe vaak of welke verkopers bestelupdates versturen. Gegevens over het bijhouden van bestellingen worden lokaal op je apparaten opgeslagen en wordt op al je apparaten up-to-date gehouden door een versleutelde kopie te synchroniseren waar Apple geen toegang toe heeft. Je kunt je Apple Pay-bestellingen op elk moment beheren door te tikken om je bestellingen te bekijken, te tikken op een specifieke bestelling en vervolgens op 'Beheer bestelling'. Je kunt meldingen over bestellingen ook beheren door naar 'Bestellingen' te gaan, te tikken op de knop 'Meer' en vervolgens op 'Meldingen uit'.

Wanneer je bij je account uitlogt, bewaart je apparaat mogelijk nog een beperkt aantal gegevens over bestellingen waarvoor het apparaat updates ontvangt. Deze gegevens zijn niet zichtbaar voor gebruikers van het apparaat, worden korte tijd bewaard en alleen door je apparaat gebruikt om ervoor te zorgen dat updates niet naar het apparaat worden gestuurd nadat je bent uitgelogd om ongeautoriseerde toegang tot je bestelinformatie te voorkomen.

Accountactiviteit delen met apps van derden

Je kunt je accountgegevens en transactiegeschiedenis voor Apple Card, Savings en Apple Cash delen met deelnemende apps voor persoonlijk financieel beheer die je vertrouwt uit de App Store. Apps moeten vragen om je accountactiviteit voor Apple Card, Savings of Apple Cash uit Apple Pay in Wallet te lezen. Jij bepaalt welke gegevens je deelt met deze apps en je kunt op elk moment wijzigen wat je deelt. Accountactiviteit die je deelt met een app van derden wordt behandeld conform het privacybeleid van die app. Apple ziet en bewaart je accountgegevens of transactiegeschiedenis niet wanneer je je accountactiviteit deelt.

Openbaar­vervoer­kaarten

Als je een openbaarvervoerkaart aan Wallet toevoegt, wordt informatie over de openbaarvervoerkaart aan je iCloud-account gekoppeld. Zolang je openbaarvervoerkaart een positief saldo heeft, blijft de kaart gekoppeld aan je iCloud-account zodat je het saldo kunt terugstorten. Als je meerdere openbaarvervoerkaarten aan Wallet toevoegt, kunnen Apple of zijn partners mogelijk persoonlijke gegevens en accountinformatie tussen kaarten koppelen; zo kunnen gepersonaliseerde vervoerkaarten bijvoorbeeld worden gekoppeld aan niet-gepersonaliseerde vervoerkaarten. In Japan kan samengevoegde informatie, waaruit je identiteit niet valt af te leiden, over het configureren van openbaarvervoerkaarten in Wallet, periodiek worden gedeeld met aanbieders van mobiele apparaten.

Als je een openbaarvervoerkaart gebruikt, heeft een contactloze kaartlezer mogelijk toegang tot informatie zoals recent bezochte stations, transactiegeschiedenis en extra tickets. Deze gegevens zijn toegankelijk voor contactloze kaartlezers in de buurt van het apparaat als de kaart is ingesteld als Express-openbaarvervoerkaart (met deze instelling kun je transacties voltooien zonder Touch ID, Face ID of een toegangscode). Je kunt de instelling voor Express-vervoer op je iOS-apparaat beheren in Instellingen via 'Wallet en Apple Pay' of in de Apple Watch-app door te tikken op 'Wallet en Apple Pay' > 'Express-ov-kaart' en een betaalkaart te kiezen.

Spaarkaarten en cadeaukaarten

Met Apple Pay kun je ook geschikte spaarkaarten en cadeaukaarten gebruiken die worden bewaard in Wallet voor het uitvoeren van contactloze transacties in bepaalde winkels. Als je een spaarkaart of cadeaukaart toevoegt aan Wallet, wordt informatie over je account of kaart (inclusief een ID) opgeslagen op je apparaat en gesynchroniseerd via iCloud. Je kunt iCloud-synchronisatie uitschakelen door in Instellingen naar '[je naam]' > 'iCloud' >'Apps die iCloud gebruiken' > 'Toon alles' te gaan en te tikken om 'Wallet' uit te schakelen.

Nadat je een Apple Gift Card hebt ingewisseld of je Apple ID-saldo hebt verhoogd, wordt je Apple rekeningkaart aan Wallet toegevoegd, zodat je gemakkelijk je nieuwste transacties kunt bekijken en je Apple rekeningsaldo bij Apple Stores kunt gebruiken.

Als je Apple Pay in winkels gebruikt, is het mogelijk dat de betaalterminal als onderdeel van de transactie de identificatie van de spaarkaart of cadeaukaart opvraagt van de bijbehorende spaarkaart of cadeaukaart op je apparaat. Je kunt deze functionaliteit uitschakelen door de kaart in Wallet te selecteren en in de kaartdetails 'Automatische selectie' uit te schakelen. In bepaalde winkels is het mogelijk dat, als de betaalterminal geen spaarkaart-ID van je apparaat ontvangt wanneer je met Apple Pay betaalt, er een melding wordt geactiveerd met de vraag of je je spaarkaart aan Apple Pay wilt toevoegen of je wilt aanmelden voor het spaarprogramma van de verkoper als je nog geen lid bent. Als je je aanmeldt voor het spaarprogramma, kan de verkoper je vragen om gegevens zoals je naam, postcode, e‑mailadres en telefoonnummer te verstrekken. Apple ontvangt weliswaar bericht als je een spaarkaart van een verkoper personaliseert, maar de informatie die je verstrekt wordt rechtstreeks van je apparaat naar de verkoper gestuurd en behandeld conform het privacybeleid van de verkoper.

Studentenkaarten

Als je een ondersteunde studentenkaart toevoegt aan Wallet, kan informatie over je studentenkaart en de inschakeling van bepaalde apparaatinstellingen worden doorgegeven aan Apple. Er kan door Apple ook informatie worden verschaft aan je onderwijsinstelling en aan aanbieders die door je onderwijsinstelling zijn gemachtigd om je studentenkaart te activeren, de geschiktheid ervan te controleren, je kaart te configureren en fraude te voorkomen, waaronder:

• Het nummer van je studentenkaart
  • De naam en het factuuradres die zijn geregistreerd voor je Apple ID-, iTunes- of App Store-account
  • Informatie over je apparaat, en als je een Apple Watch gebruikt, het gekoppelde iOS-apparaat (bijvoorbeeld de apparaat-ID en het model van je apparaat)

Apple ontvangt en bewaart de foto van je studentenkaart en slaat deze op bij je iCloud-account

Wanneer je een studentenkaart gebruikt, hebben contactloze kaartlezers toegang tot het nummer van je kaart als de kaart is ingesteld op de Express-modus (een instelling waarmee je transacties kunt uitvoeren zonder Touch ID, Face ID of toegangscode). Je kunt de Express-modus op je iPhone beheren in Instellingen via 'Wallet en Apple Pay' of in de Apple Watch-app door op 'Wallet en Apple Pay' te tikken.

Overige informatie

Om te bepalen of de kaart in aanmerking komt voor Wallet en Apple Pay-functies, is het mogelijk dat Apple, wanneer je op een kaart tikt in Wallet, controleert of deze in aanmerking komt voor de functie. Hiervoor wordt gekeken naar het land waarin de kaart is uitgegeven en of de uitgevende partij deelneemt aan de functie.

Als je 'Locatievoorzieningen' hebt ingeschakeld, wordt de locatie van je apparaat op het moment dat je daarmee in winkels aankopen doet mogelijk anoniem naar Apple gestuurd en gebruikt om Apple Pay te helpen bij het verbeteren van bedrijfsnamen in de transactiegeschiedenis van de Wallet-kaart; ook kan de locatie worden opgenomen in de samengevoegde gegevens om Apple Kaarten, Apple Pay en Wallet te verbeteren. Je kunt deze locatiegebonden functionaliteit van Apple Pay op ieder moment uitschakelen door op je iOS-apparaat in Instellingen naar 'Privacy en beveiliging' > 'Locatievoorzieningen' > 'Systeem' te gaan en te tikken om 'Identificatie van verkopers voor Apple Pay' uit te schakelen. Ga op je Mac in Systeeminstellingen naar 'Privacy en beveiliging' > 'Privacy' > 'Locatievoorzieningen' en klik je om 'Wallet' uit te schakelen.

Om Apple Pay te verbeteren verzamelt Apple informatie over je gebruik van Apple Pay en bewaart die informatie op een manier waarmee je identiteit niet kan worden achter­haald. Deze informatie bevat de benodigde tijd voor het toevoegen van een kaart of het voltooien van een transactie via Apple Pay. Apple gebruikt deze informatie mogelijk ook om andere Apple producten en voorzieningen te verbeteren, bijvoorbeeld om marketing, fraudepreventie en de beveiliging te verbeteren.

Gebruik van je betaal­kaarten en gebruik ervan in combinatie met Apple Pay blijft onder­hevig aan de voor­waarden van de kaart­houders, gebruikers en verkoop­overeen­komsten en de andere voor­waarden die van toepassing zijn op de functies van Apple Pay. Dergelijke voor­waarden kunnen aanvullende privacy­beleids­bepalingen bevatten. Als Apple fraude vermoedt in verband met het gebruik van Apple Pay, kunnen gegevens over de mogelijk frauduleuze Apple account en transacties worden gedeeld met je kaart­verstrekker of de aanbieder van het betalings­netwerk om fraude te voorkomen.

Apple bewaart persoonlijke gegevens slechts zolang als noodzakelijk om te voldoen aan de doeleinden waarvoor de gegevens zijn verzameld, inclusief zoals beschreven in deze bepaling en in overeenstemming met het privacybeleid van Apple of zoals vereist door wet- en regel­geving. Bij het bepalen van bewaarperioden gaan we eerst zorgvuldig na of het noodzakelijk is om de verzamelde persoonlijke gegevens te bewaren en, indien gegevens moeten worden bewaard, werken we eraan om de persoonlijke gegevens zo kort mogelijk en zoals wettelijk toegestaan te bewaren.

De door Apple verzamelde gegevens worden te allen tijde behandeld conform het privacybeleid van Apple, dat je kunt vinden op www.apple.com/nl/privacy

Publicatiedatum: 5 maart 2024