App Store en privacy

App Store is ontworpen om je gegevens te beschermen en om je te laten bepalen wat je deelt.

• We verzamelen je persoonlijke gegevens, zodat we je het materiaal kunnen bieden dat je aanschaft, downloadt of wilt bijwerken in de Stores. Hiertoe behoren de App Store en andere online Apple winkels, waaronder de iTunes Store, Apple Books en iTunes U.
  • We gebruiken ook informatie over je account, aankopen en downloads in de Stores om reclame aan je te richten en om ervoor te zorgen dat Apple zoekadvertenties in de App Store en advertenties in Apple News en Aandelen, indien beschikbaar, relevant voor je zijn. Jij bepaalt welke reclame je wilt zien, zoals hieronder wordt beschreven.
  • We gebruiken informatie over je aankopen, downloads en andere activiteiten in de winkels om functies en aanbevelingen op je af te stemmen. Je kunt het gebruik van deze gegevens voor dit doeleinde stopzetten zoals hieronder beschreven.
  • Om fraude op te sporen en te voorkomen, wordt informatie over je gebruik van het apparaat, waaronder het geschatte aantal telefoongesprekken dat je hebt gevoerd of het geschatte aantal e-mails dat je hebt verzonden en ontvangen, gebruikt om een vertrouwensscore voor je apparaat te berekenen wanneer je probeert om iets te kopen. Deze berekening is zo ontworpen dat Apple de werkelijke waarden op je apparaat niet kan achterhalen. De scores worden gedurende een vaste tijdsduur op onze servers bewaard.
  • Om manieren te vinden om de Stores te verbeteren, gebruiken we informatie over je surfgedrag, aankopen, zoekopdrachten en downloads. Deze bestanden worden bewaard met je IP-adres, een unieke willekeurige ID (indien beschikbaar) en Apple ID wanneer je bij de App Store of andere online Apple winkels bent ingelogd.

Het aanbod in de Stores

We gebruiken je persoonlijke gegevens om de voorzieningen en functies in de App Store en andere online Apple winkels aan te bieden. Deze gegevens bevatten bijvoorbeeld je account- en betalingsgegevens, die je in Instellingen kunt terugvinden en wijzigen, en je aankoopgeschiedenis.

Wanneer je een app downloadt uit de App Store of een app op je Apple Watch installeert, worden aanduidingen zoals de hardware-ID en het IP-adres van je apparaat, samen met je Apple ID door Apple gelogd.

De Stores verbeteren

Om je ervaring in de App Store en andere online Apple winkels te verbeteren, wordt informatie over je gebruik van de Stores verzameld, waaronder wanneer je de App Store opent of sluit, naar welk materiaal je zoekt en welk materiaal je bekijkt en downloadt. We verzamelen ook informatie over je apparaat, zoals het type apparaat, de versie van je besturingssysteem en de hoeveelheid vrije ruimte op je apparaat. We kunnen deze gegevens gebruiken om te beoordelen of het gevraagde materiaal kan worden gedownload, om algemene trends in het gebruik van apparaatopslag te begrijpen en om te zien of je apparaat verbinding maakt via wifi of een mobiel netwerk. We kunnen deze gegevens bijvoorbeeld op de volgende manieren gebruiken:

• Aan de hand van je zoekcriteria kunnen wij populaire zoekopdrachten bieden.
  • Als we weten welk materiaal je bekijkt of downloadt, kunnen wij gepersonaliseerde functies aanbieden zoals 'Meer games die je leuk vindt'.

De Stores personaliseren

Informatie over de manier waarop je de App Store gebruikt, wordt door ons benut om je materiaal te laten ontdekken dat voor jou het meest relevant is en om je meldingen te sturen. We kunnen bijvoorbeeld materiaal aanbevelen dat je volgens ons wellicht interessant vindt op basis van het materiaal dat je eerder hebt gezocht, bekeken, gedownload, bijgewerkt of beoordeeld in de App Store. We gebruiken ook je aankoopgeschiedenis, waaronder in-app aankopen, en betalingsmethoden in combinatie met accountgegevens die zijn afgeleid van je Apple ID. Om betere aanbevelingen te kunnen doen, maken we ook gebruik van samengevoegde informatie over geopende, geïnstalleerde en verwijderde apps van gebruikers die toestemming hebben gegeven voor het delen van analysegegevens van apparaten met Apple. Je kunt personalisatiefuncties uitschakelen door in Instellingen 'Persoonlijke aanbevelingen' voor je Apple ID uit te schakelen. Ga in iOS en iPadOS in Instellingen naar '[je naam]' > 'Media en aankopen' en tik om 'Gepersonaliseerde aanbevelingen' uit te schakelen.

Communicatie met jou

Apple gebruikt mogelijk informatie over je account, zoals de Apple producten die je bezit en je abonnementen op diensten van Apple, om je berichten te sturen over de App Store en andere Apple producten, diensten en aanbiedingen die voor jou interessant kunnen zijn. Apple gebruikt mogelijk ook informatie over je activiteiten binnen de App Store om je e-mails en pushmeldingen te sturen over nieuwe functies, inhoud en aanbiedingen die beschikbaar zijn in de App Store. Je kunt je e‑mailvoorkeuren wijzigen en je uitschrijven voor het ontvangen van dergelijke e‑mails door naar appleid.apple.com/nl te gaan. Als je je berichtgevingsvoorkeuren in iOS en iPadOS wilt bijwerken, ga je in Instellingen naar 'Berichtgeving' > 'App Store'.

Reclame

Met Apple zoekadvertenties kunnen appontwikkelaars hun apps gemakkelijk promoten via zoekresultaten in de App Store, zodat klanten apps beter kunnen ontdekken. We gebruiken informatie over je apparaat, account, aankopen, downloads en zoektermen in de App Store om ervoor te zorgen dat advertenties in de App Store relevant zijn. We stellen zogenoemde segmenten samen, groepen personen met overeenkomende kenmerken. We gebruiken deze groepen voor gepersonaliseerd adverteren. Je informatie wordt gebruikt om te bepalen tot welke groepen je behoort en zodoende, welke advertenties je ontvangt. Om je privacy te beschermen, ontvang je alleen gepersonaliseerde advertenties als er meer dan 5000 personen aan de personalisatiecriteria voldoen.

Als je voor meerdere advertenties in aanmerking komt, kunnen we een deel van de bovenstaande informatie en je App Store-bladergedrag gebruiken om te bepalen welke advertentie waarschijnlijk het meest relevant voor je is. Je App Store-bladergedrag omvat informatie zoals de materialen en apps waarop je tikt en die je bekijkt tijdens het bladeren in de App Store. De informatie van meerdere gebruikers wordt samengevoegd zodat je identiteit niet kan worden achterhaald.

We gebruiken bovendien soortgelijke informatie uit de App Store om advertenties in Apple News relevanter te maken, maar op een manier die gekoppeld is aan een aanduiding die specifiek is voor Apple News en die niet aan je Apple ID is gekoppeld.

Als gepersonaliseerde reclame is ingeschakeld, kan het reclameplatform van Apple je gegevens gebruiken om advertenties weer te geven die relevanter voor je zijn. Als je van het reclameplatform van Apple geen advertenties wilt ontvangen die zijn gericht op je interesses, kun je gepersonaliseerde reclame uitschakelen. Als je gepersonaliseerde reclame uitschakelt, kan Apple je informatie niet gebruiken voor gerichte reclame. Het aantal advertenties dat je ontvangt, wordt mogelijk niet verminderd, maar de advertenties zijn mogelijk minder relevant voor je.

Meer informatie over Apple reclame en privacy vind je op https://support.apple.com/HT205223.

Meer informatie over hoe je je kunt afmelden voor gepersonaliseerde reclame in de App Store en in Apple News vind je op https://support.apple.com/HT202074.

Delen met derden

Wij zijn verplicht om bepaalde niet-persoonlijke informatie te verstrekken aan strategische partners die met Apple samenwerken om onze producten en voorzieningen te leveren, onze producten op de markt te brengen en namens Apple advertenties te verkopen die worden weergegeven in de App Store en Apple News en Aandelen. We kunnen bijvoorbeeld niet-persoonlijke informatie over het materiaal dat je hebt gekocht delen met ontwikkelaars van apps zodat zij het rendement van hun creatieve werk kunnen meten, kunnen voldoen aan royalty- en boekhoudkundige vereisten en hun producten en diensten kunnen verbeteren.

We kunnen informatie doorgeven aan ontwikkelaars, zodat ze hun apps kunnen uitvoeren en verbeteren. Ontwikkelaars kunnen toegang krijgen tot gebruiksinformatie van gebruikers die daar toestemming voor hebben gegeven, waardoor ze kunnen kijken naar samengevoegde gegevens van groepen gebruikers met overeenkomende kenmerken of overeenkomend gedrag, zolang de gegevens afkomstig zijn van groepen van minimaal vijf gebruikers. Ontwikkelaars kunnen toegang verkrijgen tot informatie over ontvangstbewijzen voor aankopen en terugbetalingen voor hun producten en voorzieningen in de App Store. Ontvangstbewijzen bevatten geen persoonlijke gegevens; ontwikkelaars kunnen de gegevens wel proberen te koppelen aan persoonlijke gegevens aan de hand van het gebruik en downloaden van hun apps, als je hen deze informatie hebt gegeven.

Als je een abonnement van een externe ontwikkelaar koopt, maken we een abonnee-ID aan die uniek is voor jou, de ontwikkelaar of de uitgever. Je vindt hier meer informatie over abonnee-ID: https://support.apple.com/HT207233.

Bewaarperiode

We bewaren persoonlijke gegevens die gekoppeld zijn aan je aankopen en downloads in de App Store en andere online Apple winkels gedurende perioden die door de toepasselijke wetgeving met betrekking tot financiële rapportage worden vastgesteld en die per land kunnen verschillen. Voor de meeste klanten is een bewaarperiode van ten minste tien jaar vereist. We bewaren ook een record van je aankopen en downloads van materiaal zolang je een account bij ons hebt, zodat je dat materiaal opnieuw kunt downloaden in overeenstemming met onze toepasselijke voorwaarden. We bewaren andere gegevens, zoals surfgedrag en zoekopdrachten, gedurende een kortere periode. De gekozen periode houdt rekening met toepasselijke wettelijke vereisten voor het bewaren van gegevens en specifieke use cases. Bepaalde gegevens, zoals aankopen maar niet je bewaarde kaartgegevens, kunnen echter als bedrijfsrecords worden bewaard, ook nadat je je account hebt gesloten of de App Store niet meer gebruikt.

Fraude en andere kwaadaardige activiteiten voorkomen

We verzamelen ook persoonlijke gegevens om fraude en andere kwaadaardige activiteiten in de App Store en andere online Apple winkels, en in andere apps en voorzieningen van Apple te voorkomen. Deze gegevens bevatten informatie over het apparaat, zoals het type apparaat en de softwareversie, informatie over de locatie (indien beschikbaar), de download- en aankoopgeschiedenis en hoe je de Stores verder gebruikt. Wanneer je een aankoop initieert, gebruikt Apple mogelijk informatie over je historische zakelijke relatie met Apple om het verzoek te verwerken en te bepalen of het product of de dienst moet worden geleverd voordat de betalingspartner toestemming geeft.

Wanneer je iets probeert te kopen, wordt informatie over je gebruik van het apparaat, waaronder het geschatte aantal telefoongesprekken dat je hebt gevoerd of het geschatte aantal e-mails dat je hebt verzonden en ontvangen, gebruikt om een vertrouwensscore voor je apparaat te berekenen. De berekening is zo ontworpen dat Apple de onderliggende waarden op je apparaat niet kan achterhalen. De score wordt gedurende een vaste tijdsduur op onze servers bewaard.

De door Apple verzamelde gegevens worden te allen tijde behandeld conform het privacybeleid van Apple, dat je kunt vinden op http://www.apple.com/nl/privacy

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.