Je iMovie-project delen of exporteren

Stuur je film naar vrienden en familie, exporteer hem om er op andere apparaten naar te kijken of deel hem op social media.

Een iMovie-project delen of exporteren op de iPhone of iPad

Verstuur je film via e-mail of een tekstbericht, exporteer hem om er op een ander apparaat naar te kijken of deel de film op het internet. Als je de film wilt bewerken nadat je deze hebt gedeeld, open je het bewaarde project in iMovie, breng je de wijzigingen aan en deel je de film opnieuw als je klaar bent.

Een film versturen via e-mail of een tekstbericht

Als je film af is, kun je hem naar anderen sturen in een e-mail (met de Mail-app) of in een tekstbericht (met de Berichten-app).

1. Tik in de projectkiezer op de film die je wilt delen. Als je een project nog aan het bewerken bent, tik je op 'Gereed' in de linkerbovenhoek.

2. Tik op de knop 'Deel'knop 'Deel' en vervolgens op 'Berichten' of 'Mail'.

3. Voltooi het bericht of de e-mail en tik op 'Verstuur'.

Als je film te groot is om te versturen, kun je het filmbestand verkleinen. Annuleer het bericht of de e-mail, keer terug naar het deelscherm, tik op 'Opties' en kies dan een lagere resolutie.

Een film exporteren om er op een ander apparaat naar te kijken

Als je de film op een ander Apple apparaat in de buurt wilt bekijken, kun je het bestand overzetten via AirDrop. Je kunt de film ook bewaren in je fotobibliotheek.

1. Tik in de projectkiezer op de film die je wilt delen. Als je een project nog aan het bewerken bent, tik je op 'Gereed' in de linkerbovenhoek.

2. Tik op de knop 'Deel'knop 'Deel' .

3. Om de resolutie of de structuur van de film te wijzigen, tik je op 'Opties'. Nadat je de opties hebt ingesteld, tik je op 'Gereed'.

4. Kies waarnaartoe je de film wilt exporteren:

• Om AirDrop te gebruiken, tik je op 'AirDrop' en vervolgens op de profielfoto van de gebruiker bovenaan het scherm. Je kunt AirDrop ook gebruiken tussen je eigen Apple apparaten.

• Tik op 'Bewaar video' om de film te exporteren naar je fotobibliotheek. Als je iCloud-foto's ingeschakeld hebt, kun je de video openen op alle Apple apparaten die zijn ingelogd bij dezelfde iCloud-account.

• Als je de film wilt bewaren op iCloud Drive, in een map op je apparaat of op een opslagvoorziening van derden die je in de Bestanden-app hebt ingeschakeld, tik je op 'Bewaar in Bestanden', kies je de locatie en tik je op 'Bewaar'.

Een film delen op het internet

Bewaar je film in de fotobibliotheek en upload deze vervolgens naar het internet.

1. Tik in de projectkiezer in iMovie op het project dat je wilt delen en tik vervolgens op de knop 'Deel'knop 'Deel' .

2. Als je de resolutie van de video wilt wijzigen, tik je op 'Opties' onder de filmtitel en kies je een resolutie. 1080p is een goede keuze voor delen op het internet.

• Met lagere resoluties zoals 720p HD krijg je kleinere bestanden, die sneller naar het internet worden geüpload dan films met een hogere resolutie.

3. Tik op 'Bewaar video' om de video te bewaren in de fotobibliotheek op je apparaat.

4. Open een app zoals YouTube of Facebook op je apparaat, of bezoek de website van de service die je wilt gebruiken en upload vervolgens je video.

Een iMovie-project delen of exporteren op de Mac

E-mail je film, voeg de film toe aan je fotobibliotheek of bereid de film voor om te delen op het internet. Als je de film wilt bewerken nadat je deze hebt gedeeld, open je het bewaarde project in iMovie, breng je de wijzigingen aan en deel je de film opnieuw als je klaar bent.

Een film versturen via e-mail

Je kunt je film via e-mail naar anderen versturen met de Mail-app.

1. Selecteer in de projectkiezer het iMovie-project dat je wilt versturen, klik op de knop 'Meer' en kies 'Deel project'. Als je een project aan het bewerken bent, klik je op de knop 'Deel' .

2. Klik op 'E-mail'.

3. Klik op 'Deel'. Als je filmbestand groter is dan het aanbevolen maximum (meestal 10 MB), zie je een waarschuwing op het Deel-scherm.

macos-imovie-10-2-waarschuwing-deel-e-mail

Klik op het venstermenu 'Resolutie' en kies een resolutie waarmee het filmbestand wordt verkleind tot een formaat dat de meeste mailservers ondersteunen.

4. Klik op 'Deel'. Als iMovie klaar is met het exporteren van de film naar e-mail, zie je een melding.

5. Voltooi de e-mail en tik op 'Verstuur'.

Een film toevoegen aan je fotobibliotheek

Als je je film bewaart als bestand, kun je de film toevoegen aan je fotobibliotheek, opslaan op iCloud Drive of bewaren op een andere locatie. Als je de film via e-mail wilt versturen met een andere e-mail-app of een andere voorziening, moet je de film ook bewaren als bestand.

1. Selecteer in de projectkiezer het iMovie-project dat je wilt versturen, klik op de knop 'Meer' en kies 'Deel project'. Als je een project aan het bewerken bent, klik je op de knop 'Deel' .

2. Klik op 'Bestand'.

3. Klik op het venstermenu 'Resolutie' en kies een formaat voor de video. De standaardresolutie is gebaseerd op de inhoud van je film. Als je een lagere resolutie kiest, wordt er een kleiner bestand gegenereerd, dat sneller naar het internet wordt geüpload. Als je een hogere resolutie kiest, wordt er een groter bestand gegenereerd, dat er geweldig uitziet op een Mac of op een HD-tv via een Apple TV.

4. Kies de locatie waar je het videobestand wilt bewaren en klik op 'Bewaar'.

5. Sleep het geëxporteerde filmbestand naar de Foto's-app om de film aan je fotobibliotheek toe te voegen. Als je iCloud-foto's ingeschakeld hebt, kun je de video openen op alle Apple apparaten die zijn ingelogd bij dezelfde iCloud-account.

Een film delen op het internet

iMovie heeft een aantal geoptimaliseerde instellingen voor delen op YouTube en Facebook. Deze speciale instelling werkt ook goed wanneer je deelt op andere websites zoals Vimeo en Twitter.

1. Klik in het geopende iMovie-project op de knop 'Deel'knop 'Deel' .

2. Klik op 'YouTube en Facebook'.

3. Kies de locatie waar je het videobestand wilt bewaren en klik op 'Bewaar'.

4. Ga in een webbrowser naar de website waar je de video wilt delen en upload het videobestand.