PCIe-kaarten installeren in de Mac Pro (2019)

Lees hier meer over PCIe-sleuven in de Mac Pro (2019) en hoe u extra kaarten kunt installeren.

Kaartcapaciteit en -grootte

Mac Pro heeft acht PCIe x16-sleuven die geschikt zijn voor veel verschillende typen PCIe-kaarten:

• Sleuf 1: voor kanalen tot x16 (dubbele breedte)
  • Sleuf 2: voor kanalen tot x8 (dubbele breedte)
  • Sleuf 3: voor kanalen tot x16 (dubbele breedte)
  • Sleuf 4: voor kanalen tot x16 (dubbele breedte)
  • Sleuf 5: voor kanalen tot x16 (enkele breedte)
  • Sleuf 6: voor kanalen tot x8 (enkele breedte)
  • Sleuf 7: voor kanalen tot x8 (enkele breedte)
  • Sleuf 8: voor kanalen tot x4 (halve lengte)

Sleuf 8 heeft een grootte van x4.

MPX-modules (Mac Pro Expansion) voor Mac Pro kunnen elk twee sleuven gebruiken: in sleuven 1 en 2, en in sleuven 3 en 4. De Mac Pro wordt geleverd met de Apple I/O-kaart, die vooraf is geïnstalleerd in sleuf 8 en is voorzien van twee Thunderbolt 3-poorten, twee USB-A-poorten en een 3,5-mm koptelefoonaansluiting. Lees over de PCIe-kaarten die u kunt installeren in uw Mac Pro (2019).

Controleren op beschikbare sleuven

Als u de status van elke sleuf wilt bekijken, kiest u Apple-menu  > 'Over deze Mac' en klikt u vervolgens op het tabblad 'PCI-kaarten'.

Bij Mac Pro wordt de bandbreedte standaard automatisch verdeeld over alle kaarten in de twee PCIe-groepen. U kunt Uitbreidingssleufprogramma gebruiken om de groepstoewijzingen handmatig aan te passen.

PCIe-kaarten installeren

Lees hoe u de behuizing van de Mac Pro verwijdert en een PCIe-kaart installeert.

De behuizing verwijderen

1. Schakel de Mac Pro uit.
  2. Laat de computer ongeveer vijf tot tien minuten afkoelen.
  3. Koppel alle kabels, behalve het netsnoer, los van uw computer.
  4. Raak de metalen behuizing aan de buitenkant van Mac Pro aan om statische elektriciteit te ontladen en trek vervolgens de stekker uit het stopcontact.
    U moet zich altijd ontladen van statische elektriciteit voordat u onderdelen aanraakt of onderdelen in een Mac Pro installeert. Om statische elektriciteit te voorkomen, moet u niet door de kamer bewegen totdat u klaar bent met het installeren van de kaarten en de behuizing weer op de computer schuift.
  5. Ontgrendel de behuizing door de hendel aan de bovenkant omhoog te klappen en naar links te draaien.
  6. Til de behuizing recht omhoog en haal deze van de Mac Pro. Leg deze voorzichtig opzij.
    De Mac Pro kan niet worden ingeschakeld wanneer de behuizing is verwijderd.

Een PCIe-kaart installeren

1. Schuif de grendel naar rechts.
  2. Draai met een kruiskopschroevendraaier alle montagebeugels en deksels los van de sleuven waarin u de kaart wilt installeren.
  3. Neem de nieuwe kaart uit de antistatische zak en houd deze bij de hoeken vast. Raak de gouden connectors en de onderdelen op de kaart niet aan.
    Gebruik alleen PCIe-modules die zijn gecertificeerd voor veiligheid (CSA, UL of vergelijkbare normen) en waarbij specifiek wordt aangegeven dat ze voldoen aan de PCIe-specificatie die de standaard voor de industrie is. Als u niet als veilig gecertificeerde modules gebruikt, kunnen de verschillende ingangsvoedingsbronnen mogelijk niet gescheiden worden gehouden, wat kan leiden tot brandgevaar.
  4. Controleer of de kaartpennen overeenkomen met de sleuf bij het plaatsen van de kaart in de PCIe-sleuf.
  5. Schuif de grendel naar links.
  6. Plaats de zijbeugels die u hebt verwijderd weer terug en draai de schroeven vervolgens vast op de beugel.

De behuizing terugplaatsen

1. Plaats de behuizing voorzichtig over de Mac Pro.
  2. Nadat de behuizing juist is geplaatst, kunt u die vergrendelen door de hendel aan de bovenkant naar rechts te draaien en naar beneden te klappen.
    Boven: vergrendelde positie (de punten sluiten op elkaar aan)
    Onder: ontgrendelde positie (de punten sluiten niet op elkaar aan)
  3. Sluit het netsnoer, beeldscherm en andere randapparatuur aan.
  4. Druk op de aan/uit-knop.

Als er voor de PCIe-kaart een besturingsbestand vereist is, leest u hier hoe u besturingsbestanden van andere fabrikanten inschakelt in macOS.

Elke keer dat u een kaart toevoegt aan of verwijdert uit de Mac Pro, wordt de toewijzing van PCIe-kanalen beheerd met de EFI (Extensible Firmware Interface) om zo de bandbreedte optimaal over de kaarten te verdelen. Als u de doorvoer handmatig wilt beheren, kunt u Uitbreidingssleufprogramma gebruiken om de groepstoewijzing voor elke kaart aan te passen.

Als u twee Radeon Pro Vega II MPX-modules installeert, kunt u deze aan elkaar verbinden met de Infinity Fabric Link. Lees hoe u twee Radeon Pro Vega II MPX-modules aan elkaar verbindt.

Besturingsbestanden van andere fabrikanten inschakelen

Voor sommige PCIe-kaarten van andere fabrikanten is een besturingsbestand vereist, voordat ze gebruikt kunnen worden in macOS. Nadat u een besturingsbestand voor een PCIe-kaart van andere fabrikanten hebt geïnstalleerd, herstart u de Mac Pro. Vervolgens schakelt u het besturingsbestand in:

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Beveiliging en privacy'.
  2. Klik op het hangslot  en log in als beheerder.
  3. Klik op de knop 'Sta toe'.
  4. Herstart de Mac.

Uitbreidingssleufprogramma gebruiken

Wanneer u PCIe-kaarten installeert in of verwijdert uit de Mac Pro, worden met de EFI de kaarten in elke sleuf gedetecteerd en wordt er bandbreedte aan de twee groepen toegewezen voor optimale doorvoer. Met Uitbreidingssleufprogramma kunt u de toewijzing van de kaarten bekijken en wijzigen.

Automatische bandbreedteconfiguratie gebruiken

De Mac Pro gebruikt standaard automatische bandbreedteconfiguratie. Hiermee wordt automatisch beheerd hoe de kaarten aan de twee groepen worden toegewezen.

Groepstoewijzingen handmatig aanpassen

Als u de groepstoewijzingen voor uw kaarten handmatig wilt aanpassen, schakelt u automatische bandbreedteconfiguratie uit en kiest u een groep voor elke kaart. U kunt bijvoorbeeld één kaart volledig toewijzen aan groep A.

Elke keer als u wijzigingen aanbrengt in de groepstoewijzing, verschijnt er een melding in Uitbreidingssleufprogramma waarin u wordt gevraagd de wijzigingen te bewaren en de Mac te herstarten om de wijzigingen door te voeren.

Hulp krijgen bij het installeren van PCIe-kaarten

Lees wat u moet doen bij een verkeerd geconfigureerde PCIe-kaart of als de Mac Pro niet meer inschakelt na het installeren van een PCIe-kaart.

Fouten met verkeerd geconfigureerde PCIe-kaarten oplossen

Als uw PCIe-kaarten voor betere prestaties in verschillende sleuven kunnen worden geïnstalleerd, krijgt u melding over een verkeerd geconfigureerde PCIe-kaart nadat uw Mac Pro is opgestart:

Melding in macOS over een verkeerd geconfigureerde PCIe-kaart waarin wordt vermeld dat de PCIe-kaart in sleuf 6 niet in de meest optimale sleuf is geplaatst, met de knoppen 'Sluit' en 'Meer info'.

Klik op 'Meer info'. Hierdoor wordt het tabblad 'PCI-kaarten' geopend in 'Over deze Mac'. Klik vervolgens op 'Uitbreidingssleufprogramma' om aanbevelingen te zien voor het opnieuw configureren van de kaarten.

Als de Mac Pro niet opstart

Als uw Mac Pro niet opstart en het statusindicatielampje tweemaal oranje knippert nadat u een PCIe-kaart hebt geïnstalleerd, is de kaart mogelijk niet compatibel met uw Mac Pro of hebt u misschien te veel 32-bits PCIe-kaarten geïnstalleerd.

Als u onlangs een of meer PCIe-kaarten hebt geïnstalleerd, verwijdert u de kaarten een voor een en probeert u de Mac Pro in te schakelen, elke keer als u een kaart hebt verwijderd.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.