Informatie over de toegankelijkheidsfuncties voor slechtzienden op een iPhone of iPad

Maak kennis met de krachtige functies die Apple in de iPhone en iPad inbouwt om blinde of slechtziende gebruikers te ondersteunen.

Deel van iPhone-scherm met diverse ingebouwde apps.

Hier zijn enkele toegankelijkheidsfuncties die in je apparaat zijn ingebouwd:

VoiceOver

VoiceOver is een schermlezer die beschrijft wat er op je apparaat gebeurt, zodat je kunt navigeren door te luisteren en gebaren te maken. De spreeksnelheid en toonhoogte van VoiceOver kunnen naar wens worden aangepast.

Lees hier hoe je VoiceOver kunt inschakelen en ermee kunt oefenen

Feedback bij typen

Als je 'Feedback bij typen' inschakelt, zal je apparaat de letters en woorden die je invoert uitspreken en automatische correcties en hoofdletterwijzigingen uitspreken. Je kunt ook een vinger op een woord houden om tekstvoorspellingen te beluisteren.

Lees hier hoe je audiofeedback krijgt terwijl je typt

Audiodescripties

Je kunt tijdens het kijken van films op een iPhone of iPad audiodescripties inschakelen om de scènes te laten beschrijven. Je kunt audiodescripties ook standaard laten weergeven. Op die manier hoef je ze niet telkens opnieuw in te schakelen.

Lees hoe je je apparaat configureert om scènes te laten beschrijven

Vergrootglas

Met het vergrootglas kun je je iPhone of iPad veranderen in een vergrootglas, zodat je kunt inzoomen op objecten bij jou in de buurt. Gebruik het vergrootglas om kleine tekst te lezen, kleurfilters toe te passen en de zichtbaarheid te verbeteren en vergrote afbeeldingen te bewaren in je fotobibliotheek.

Lees hoe je je apparaat als een vergrootglas gebruikt

Weergave en tekstgrootte

Je kunt de functies voor 'Weergave en tekstgrootte', zoals 'Keer kleuren om', aanpassen om te wijzigen hoe materiaal op je iPhone of iPad wordt weergegeven. Je kunt ook de lettergrootte, kleurintensiteit en tint aanpassen om het lezen te vergemakkelijken, en je kunt de beeldsnelheid aanpassen op de iPad Pro.

Lees hier hoe je de weergave op je apparaat kunt aanpassen

Zoomen

Je kunt de instellingen voor de zoomfunctie aanpassen om je scherm te vergroten ongeacht waar je mee bezig bent. Je kunt het gehele scherm vergroten ('Zoom hele scherm') of slechts een gedeelte van het scherm vergroten met een aanpasbare lens ('Zoom in venster'). Je kunt de zoomfunctie ook gebruiken in combinatie met VoiceOver.

Lees hoe je inzoomt op het scherm

Verminder beweging

Als je gevoelig bent voor bewegingseffecten of schermbeweging op de iPhone of iPad, kun je 'Verminder beweging' gebruiken om deze effecten uit te schakelen.

Lees hier hoe je 'Verminder beweging' gebruikt