Sjablonen en thema's aanmaken en gebruiken in Pages, Numbers en Keynote

Als u een document, spreadsheet of presentatie aanmaakt die u later opnieuw wilt gebruiken als basis voor een nieuw bestand, kunt u deze bewaren als sjabloon of thema. U hebt er dan op al uw apparaten gemakkelijk toegang toe vanuit de sjabloonkiezer of de themakiezer. Ook kunt u de sjabloon of het thema delen met anderen.

Aan de slag

Sjablonen en thema's gebruiken op de iPhone en iPad

Maak in Pages of Numbers een sjabloon of in Keynote een thema aan. Als u een sjabloon aan de sjabloonkiezer of een thema aan de themakiezer toevoegt, is dat bestand zichtbaar op alle apparaten waarop u met dezelfde Apple ID bent ingelogd bij iCloud en waarop iCloud Drive voor Pages, Numbers en Keynote wordt gebruikt.*

Een sjabloon of thema aanmaken

1. Open een bestaand document dat u als basis voor een sjabloon of thema wilt gebruiken of maak een nieuw document aan.
  2. Pas de sjabloon of het thema aan uw wensen aan. U kunt tekst, afbeeldingen en objecten toevoegen en opmaken. Ook kunt u plaatsaanduidingen voor media instellen, zodat u afbeeldingen gemakkelijk kunt vervangen zonder dat dit invloed heeft op de opmaak van het document.
  3. Om de sjabloon of het thema te bewaren, tikt u op de knop 'Meer' , tikt u op 'Exporteer', tikt u op '[appnaam]-sjabloon' of '[appnaam]-thema' en tikt u vervolgens op 'Voeg toe aan sjabloonkiezer' of 'Voeg toe aan themakiezer'.

Nadat u de sjabloon of het thema hebt bewaard, is het bestand zichtbaar in het gedeelte 'Mijn sjablonen' van de sjabloonkiezer in Pages of Numbers, of in het gedeelte 'Mijn thema's' van de themakiezer in Keynote.

Een sjabloon of thema delen

1. Open de sjabloonkiezer of de themakiezer en tik op 'Mijn sjablonen' of 'Mijn thema's'.
  2. Houd uw vinger op de sjabloon of het thema, til uw vinger op en tik vervolgens op 'Deel' in het menu dat verschijnt.
  3. Kies een optie om de sjabloon of het thema te delen.

Een plaatsaanduiding voor media instellen

Plaatsaanduidingen gebruikt u om in uw sjabloon of thema gedeelten te definiëren waar u snel een afbeelding of film kunt invoegen.

1. Voeg een afbeelding toe aan uw document.
  2. Tik op de afbeelding.
  3. Tik op de knop 'Opmaak' , tik op 'Afbeelding' en tik vervolgens op 'Stel in als plaatsaanduiding'.

De naam van een sjabloon of thema wijzigen

1. Open de sjabloonkiezer of de themakiezer en tik op 'Mijn sjablonen' of 'Mijn thema's'.
  2. Houd uw vinger op de sjabloon of het thema, til uw vinger op en tik vervolgens op 'Wijzig naam' in het menu dat verschijnt.
  3. Voer een naam in en tik vervolgens op 'Gereed'.

Een sjabloon of thema verwijderen

Als u een sjabloon of thema verwijdert, wordt het bestand verwijderd van al uw andere apparaten waarop iCloud Drive wordt gebruikt voor Pages, Numbers en Keynote.

1. Open de sjabloonkiezer of de themakiezer en tik op 'Mijn sjablonen' of 'Mijn thema's'.
  2. Houd uw vinger op de sjabloon of het thema, til uw vinger op en tik vervolgens op 'Verwijder' in het menu dat verschijnt.
  3. Tik op 'Verwijder' om te dit bevestigen.

Sjablonen of thema's gebruiken op de Mac

Maak in Pages of Numbers een sjabloon of in Keynote een thema aan. Als u een sjabloon aan de sjabloonkiezer of een thema aan de themakiezer toevoegt, is dat bestand zichtbaar op alle apparaten waarop u met dezelfde Apple ID bent ingelogd bij iCloud en waarop iCloud Drive voor Pages, Numbers en Keynote wordt gebruikt.*

Een sjabloon of thema aanmaken

1. Open een bestaand document dat u als basis voor een sjabloon of thema wilt gebruiken of maak een nieuw document aan.
  2. Pas de sjabloon of het thema aan uw wensen aan. U kunt tekst, afbeeldingen en objecten toevoegen en opmaken. Ook kunt u plaatsaanduidingen voor tekst en media instellen, zodat u tekst en afbeeldingen gemakkelijk kunt vervangen zonder dat dit invloed heeft op de opmaak van het document.
  3. Nadat u de sjabloon of het thema aan uw wensen hebt aangepast, kiest u 'Archief' > 'Bewaar als sjabloon' of 'Bewaar thema' en kiest u vervolgens 'Voeg toe aan sjabloonkiezer' of 'Voeg toe aan themakiezer'.

Nadat u de sjabloon of het thema hebt bewaard, is het bestand zichtbaar in het gedeelte 'Mijn sjablonen' van de sjabloonkiezer in Pages of Numbers, of in het gedeelte 'Mijn thema's' van de themakiezer in Keynote.

Een sjabloon of thema delen

1. Open de sjabloonkiezer of de themakiezer, klik op 'Mijn sjablonen' of 'Mijn thema's' en open vervolgens de sjabloon die of het thema dat u wilt delen.
  2. Kies 'Archief' > 'Bewaar als sjabloon' of 'Bewaar thema' en klik vervolgens op 'Bewaar'.
  3. Kies waar u de sjabloon of het thema wilt bewaren en klik op 'Bewaar'.
  4. Navigeer in de Finder naar de plaats waar u de sjabloon of het thema hebt bewaard.
  5. Control-klik op de sjabloon of het thema, kies 'Deel' en kies vervolgens 'Mail' of een andere optie om de sjabloon of het thema te delen.

Plaatsaanduidingen voor tekst en media instellen

Plaatsaanduidingen gebruikt u om in uw sjabloon of thema gedeelten te definiëren waar u snel tekst, een afbeelding of een film kunt invoegen.

1. Voer tekst in of voeg een afbeelding of film in.
  2. Selecteer de tekst, afbeelding of film.
  3. Kies 'Opmaak' > 'Geavanceerd' en kies vervolgens 'Stel in als plaatsaanduiding voor tekst' of 'Stel in als plaatsaanduiding voor media'. In Keynote kunt u plaatsaanduidingen voor tekst alleen instellen wanneer u basisdia's aan het wijzigen bent.

De naam van een sjabloon of thema wijzigen

1. Open de sjabloonkiezer of de themakiezer en klik op 'Mijn sjablonen' of 'Mijn thema's'.
  2. Control-klik op de sjabloon of het thema, klik op 'Wijzig naam' en voer een nieuwe naam in.
  3. Druk op de Return-toets om de nieuwe naam te bewaren.

Een sjabloon of thema verwijderen

Als u een sjabloon of thema verwijdert, wordt het bestand verwijderd van al uw andere apparaten waarop iCloud Drive wordt gebruikt voor Pages, Numbers en Keynote.

1. Open de sjabloonkiezer of de themakiezer en klik op 'Mijn sjablonen' of 'Mijn thema's'.
  2. Control-klik op de sjabloon of het thema en klik vervolgens op 'Verwijder'.
  3. Klik op 'Verwijder' om dit te bevestigen.

* Sjablonen en thema's die u aanmaakt, worden weergegeven in de apps Pages, Numbers en Keynote op uw apparaten, maar niet op iCloud.com.