Apple ID en privacy

Apple ID is ontworpen om je gegevens te beschermen en om je te laten bepalen wat je deelt.

• Wanneer je met je Apple ID inlogt, schakel je voorzieningen, zoals iCloud, de App Store, iMessage en Zoek mijn iPhone in op deze iPhone.
  • Sommige gegevens, waaronder je contacten, agenda’s, foto’s, documenten, gezondheid, activiteit en andere appgegevens, worden naar Apple verstuurd om te worden bewaard en om er een reservekopie van te maken.
  • Daarnaast wordt je apparaat aan je Apple ID gekoppeld om je beter van dienst te kunnen zijn met service en ondersteuning.

Je Apple ID en alle voorzieningen van Apple zijn volledig ontworpen om je privacy te beschermen. We werken er hard aan om alleen die gegevens te verzamelen die we nodig hebben om je ervaring te verbeteren. Als we gegevens verzamelen, vinden we het belangrijk dat je weet wat we verzamelen en waarom, zodat je een bewuste keuze kunt maken.

Een Apple ID is de persoonlijke account die je gebruikt voor voorzieningen van Apple, zoals iCloud, de App Store, de iTunes Store, iMessage en FaceTime, en voor toegang tot je materiaal op al je apparaten en het web. Apple ID bevat de gegevens die je gebruikt om in te loggen, evenals de contactgegevens, betalingsgegevens en beveiligingsgegevens (zoals vertrouwde telefoonnummers of beveiligingsvragen) die je gebruikt in voorzieningen van Apple. De naam, het serienummer en andere hardware-ID's van je apparaat worden ook bewaard voor service- en ondersteuningsdoeleinden. Je kunt je Apple ID-gegevens bewerken en een lijst van je apparaten bekijken op je Apple ID-accountpagina (https://appleid.apple.com/nl).

Wanneer je inlogt met je Apple ID, schakel je voorzieningen zoals iCloud, de iTunes Store, de App Store, iMessage, FaceTime en Zoek mijn iPhone op deze iPhone in. Je Apple ID-accountgegevens worden bij elke voorziening gebruikt, en bepaalde gegevens van je apparaat, waaronder je contacten, agenda's, foto's, documenten, gezondheid, activiteit, Safari-tabbladen en gegevens uit andere apps, worden naar Apple verstuurd om te worden bewaard en om er een reservekopie van te maken.

iCloud en privacy

Inloggen bij iCloud

Wanneer je iCloud gebruikt, worden bepaalde gegevens die je op je apparaat bewaart automatisch naar Apple verstuurd en daar opgeslagen. Hierdoor heb je automatisch toegang tot je gegevens op al je apparaten of computers waarop iCloud is ingeschakeld ("Apparaten"). Deze gegevens kunnen bestaan uit:

• Contacten
  • Agenda's
  • Herinneringen
  • Bladwijzers
  • Safari-tabbladen
  • Gezondheidsgegevens
  • Woninggegevens
  • Notities
  • Foto's
  • Documenten
  • Wallet-gegevens
  • Sleutelhanger en wachtwoorden
  • Apparaat- en accountinstellingen
  • Gegevens uit externe apps die gebruikmaken van iCloud

iCloud-reservekopie is ook ingeschakeld om ervoor te zorgen dat je een recente reservekopie hebt van de gegevens op je apparaat voor het geval je je apparaat moet vervangen of een reservekopie erop moet terugzetten.

Via Instellingen op je apparaat kun je op elk gewenst moment bepalen welke iCloud-functies zijn ingeschakeld en welke gegevens naar iCloud worden verstuurd.

iCloud-gegevensbeveiliging

iCloud beveiligt je informatie door deze te coderen tijdens de overdracht ervan, deze in een gecodeerde structuur in iCloud te bewaren en veilige tokens voor identiteitscontrole te gebruiken. Voor bepaalde informatie gebruikt Apple eind-tot-eindcodering. Dit betekent dat jij de enige bent die toegang heeft tot deze informatie en alleen op apparaten waarop je bij iCloud bent ingelogd. Niemand anders, zelfs Apple niet, heeft toegang tot informatie die met eind-tot-eindcodering is beveiligd. Ga voor meer informatie over iCloud-gegevensbeveiliging naar https://support.apple.com/nl-nl/HT202303.

In sommige gevallen kunnen je iCloud-gegevens worden bewaard via servers van derden. Apple verstrekt coderingssleutels echter nooit aan derden.

iCloud-sleutelhanger

iCloud-sleutelhanger houdt gebruikersnamen en wachtwoorden van Safari-websites, creditcardgegevens en wifinetwerkgegevens up-to-date en zorgt ervoor dat deze beschikbaar zijn op al je apparaten. iCloud-sleutelhanger kan ook de accountinformatie bewaren die je gebruikt voor Mail, Contacten, Agenda, Berichten, Facebook, Twitter, LinkedIn en andere internetaccounts en voegt deze informatie automatisch toe aan al je apparaten.

iCloud-sleutelhanger maakt gebruik van eind-tot-eindcodering en is zo ontworpen dat alleen jij toegang hebt tot deze informatie en alleen op apparaten waarop je bij iCloud bent ingelogd. Niemand anders, zelfs Apple niet, heeft toegang tot je iCloud-sleutelhangergegevens. Je kunt er op elk gewenst moment voor kiezen om iCloud-sleutelhanger uit te schakelen in je iCloud-instellingen.

iCloud-reservekopie

Wanneer je gebruikmaakt van iCloud-reservekopie, kunnen de volgende gegevens, afhankelijk van je instellingen, deel uitmaken van je reservekopie: foto's, video's, berichten (iMessage, sms en mms), gegevens uit de app Gezondheid en gegevens uit andere apps, locatie-instellingen (zoals locatiegebonden herinneringen die je hebt ingesteld), Visual Voicemail, apparaatinstellingen, apparaatkenmerken en andere gegevens van je iOS-apparaat.

Je kunt iCloud-reservekopieën van appgegevens van bepaalde apps uitschakelen door naar Instellingen te gaan, op je Apple ID > 'iCloud' > 'Beheer opslag' > 'Reservekopie' te tikken, je huidige iOS-apparaat te selecteren in het gedeelte 'Reservekopieën' en de schakelaar uit te zetten voor de app(s) waarvoor je het maken van een reservekopie wilt uitschakelen.

Je kunt iCloud-reservekopie helemaal uitschakelen via iCloud-instellingen en iTunes gebruiken om een reservekopie van je iOS-apparaat te maken op je computer. Om je reservekopiegegevens volledig uit iCloud te verwijderen, kun je je afzonderlijke reservekopieën verwijderen voordat je iCloud-reservekopie uitschakelt. Anders worden de reservekopiegegevens maximaal 180 dagen bewaard.

Gegevens delen met iCloud

Als je iCloud gebruikt om bestanden publiekelijk of privé te delen in Notities, Pages, Numbers, Keynote en bepaalde apps van derden, bewaart Apple het gedeelde bestand en heeft Apple hiertoe toegang. Je voor- en achternaam die aan je account en de bestandsnaam zijn gekoppeld, zijn beschikbaar voor iedereen die toegang heeft tot de koppeling die wordt gebruikt om het bestand te delen, ongeacht of je het bestand publiekelijk of privé deelt. De identiteit van degenen met wie je bestanden privé deelt, is niet beschikbaar voor anderen die de uitnodiging voor het privé gedeelde bestand niet hebben ontvangen of geaccepteerd.

iCloud en apps

Sommige apps gebruiken iCloud voor het bewaren van gegevens en materiaal dat je aan de app verstrekt, zodat je toegang hebt tot deze gegevens op alle apparaten waarop iCloud is ingeschakeld. De app kan ervoor kiezen om een deel van je gegevens of al je gegevens in iCloud te bewaren. Apps van derden kunnen toestemming vragen om 'Zoek me op' te gebruiken, zodat andere gebruikers van die app je voor- en achternaam kunnen zien wanneer ze zoeken op Apple ID.

Je kunt voorkomen dat een app gegevens bewaart in iCloud door de app uit te schakelen in iCloud-instellingen onder 'Apps die iCloud gebruiken'.

Zoek mijn iPhone

Wanneer je inlogt op je apparaat en iCloud inschakelt, worden bepaalde functies van Zoek mijn iPhone automatisch ingeschakeld. Het gaat hierbij om de volgende functies: een geluid afspelen, op afstand vergrendelen en een bericht weergeven, en op afstand wissen. Als je bovendien locatievoorzieningen inschakelt, kun je met Zoek mijn iPhone je apparaat weergeven op een kaart of zien waar een ondersteund accessoire voor het laatst verbonden was. Als je ervoor kiest om de functie 'Stuur laatste locatie' in te schakelen, wordt de laatst bekende locatie van je apparaat automatisch naar Apple verstuurd en door Apple bewaard telkens wanneer de batterijlading van je apparaat tot een kritisch niveau is gedaald.

Wanneer je Zoek mijn iPhone inschakelt op je iPhone, wordt deze functie ook automatisch ingeschakeld op een ermee gekoppelde Apple Watch. Je kunt Zoek mijn iPhone ook op een Apple Watch inschakelen, waardoor de functie op je gekoppelde iPhone wordt ingeschakeld.

Als je Zoek mijn iPhone gebruikt, wordt de locatie van je apparaat, evenals informatie over je apparaat en je account naar Apple verstuurd en door Apple bewaard, zodat Apple je de voorziening kan bieden. De locatie van je apparaat wordt alleen naar Apple verstuurd als je de locatie van een apparaat of accessoire specifiek opvraagt. Apple bewaart informatie over de locatie maximaal 24 uur en maakt deze toegankelijk voor jou. Daarna wordt de informatie verwijderd.

Je kunt Zoek mijn iPhone uitschakelen op je apparaat door Instellingen te openen, op 'Apple ID' > 'iCloud' > 'Zoek mijn iPhone' te tikken en de schakelaar voor Zoek mijn iPhone uit te zetten.

Zoek mijn vrienden en Deel mijn locatie

Als je locatievoorzieningen hebt ingeschakeld, kun je via Zoek mijn vrienden en Deel mijn locatie de huidige locatie van je apparaat delen met door jou gekozen personen. Wanneer je gebruikmaakt van deze functies, wordt je locatie alleen naar Apple verstuurd als een vriend er specifiek om heeft gevraagd en wordt de informatie 2 uur bewaard, waarna deze wordt verwijderd.

Zoek mijn vrienden en Deel mijn locatie worden alleen ingeschakeld als jij ervoor kiest om je locatie met iemand anders te delen.

Voorzieningen van Apple waarbij iCloud is vereist

Om gebruik te maken van voorzieningen van Apple zoals Apple Pay, Activiteit-deling, Woning, Handoff, Universal Clipboard en de automatische ontgrendelingsfunctie met de Apple Watch, moet je bij iCloud op je apparaat zijn ingelogd. Je hoeft echter niet alle iCloud-functies te gebruiken. In iCloud-instellingen op je apparaat kun je iCloud-functies uitschakelen die je niet wilt gebruiken.

Uitloggen bij iCloud

Als je geen gebruik meer wilt maken van iCloud op je iOS-apparaat en elke ermee gekoppelde Apple Watch, kun je uitloggen bij iCloud door naar Instellingen te gaan, op je Apple ID te tikken en op de knop 'Log uit' te tikken. Als je iCloud niet meer op je Mac wilt gebruiken, ga je in Systeemvoorkeuren naar het iCloud-paneel en log je uit bij iCloud. Je Apple ID-wachtwoord is mogelijk vereist.

Delen met gezin

Via 'Delen met gezin' kun je materiaal, locatiegegevens en informatie over schermgebruik delen met gezinsleden. Gezinsleden hebben dan toegang tot je aankopen en kunnen je aankoopgeschiedenis bekijken. Als je het delen van aankopen inschakelt, ontvangt het gezinshoofd ook ontvangstbewijzen voor aankopen in de App Store, in Apple Books en in iTunes. Om aankopen te verbergen, schakel je 'Deel mijn aankopen' uit in de instellingen voor 'Delen met gezin'. Als je ervoor kiest om je locatie te delen met je gezin, kunnen alle gezinsleden met wie je je locatie deelt, de locatie van al je apparaten zien, tenzij je ervoor kiest om de 'Zoek mijn iPhone' in 'Locatievoorzieningen' > 'Systeem' op je apparaat niet in te schakelen. Als je 'Schermtijd' inschakelt in 'Delen met gezin', kun je bepaalde informatie over het schermgebruik van je gezin bekijken en desgewenst limieten instellen. Alleen gezinsleden die daarvoor toestemming hebben kunnen informatie bekijken over het schermgebruik van elkaar.

iMessage en FaceTime

Wanneer je met je Apple ID inlogt op je iPhone, word je automatisch ingelogd bij iMessage en FaceTime. Je Apple ID of telefoonnummers worden weergegeven aan personen met wie je contact opneemt en personen kunnen je bereiken via je Apple ID en e-mailadressen of telefoonnummers in je account.  Voor meer informatie over het privacybeleid van iMessage en FaceTime tik je in Instellingen op 'Berichten' > 'iMessage en FaceTime en Privacy'.

iTunes Store, App Store en Apple Music

Wanneer je met je Apple ID inlogt op je iPhone, word je automatisch ingelogd bij de iTunes Store, de App Store en bij Apple Music, zodat je snel en gemakkelijk aankopen kunt doen of aan de slag kunt gaan met Apple Music. Aankopen die je doet worden in onze systemen vastgelegd, zodat je ze op elk gewenst moment opnieuw kunt downloaden. Als je gebruikmaakt van Apple Music, kan je luistergeschiedenis worden behouden en gebruikt om je betere aanbevelingen te bieden in 'Voor jou'. Je kunt ervoor kiezen om je luistergeschiedenis niet te delen via de Apple Music-instellingen.

Als iTunes Match beschikbaar is in jouw regio en je iTunes Match gebruikt, wordt informatie over de media in je iTunes-bibliotheek verzameld in iCloud, en wordt je media vergeleken met nummers in de iTunes Store of worden nummers die niet zijn gevonden, geüpload naar iCloud, waarna deze nummers toegankelijk zijn op daarvoor geschikte apparaten.

Ga voor meer informatie over de iTunes Store, de App Store en Apple Music naar 'Info over Stores en privacy'.

Game Center

Wanneer je met je Apple ID inlogt op je iPhone, word je automatisch ingelogd bij Game Center. Met Game Center heb je toegang tot game-gerelateerde activiteiten, inclusief maar niet beperkt tot deelname aan ranglijsten, multiplayergames en het bijhouden van achievements.

Wanneer je gebruikmaakt van Game Center, kunnen je bijnaam en bijbehorende gegevens in Game Center zichtbaar zijn voor andere gebruikers. Wanneer je games speelt waarin de multiplayerfunctionaliteit wordt ondersteund, kunnen andere gebruikers die toegang hebben tot het Game Center via dezelfde game op hetzelfde wifinetwerk, hetzelfde lokale netwerk of binnen Bluetooth-bereik zien dat je in de buurt bent (tenzij je deze functie uitschakelt) en kunnen ze ook je bijnaam zien. Alleen gebruikers aan wie je een vriendverzoek verstuurt en van wie je een vriendverzoek ontvangt, kunnen je echte naam zien; je bijnaam is alleen zichtbaar voor gebruikers aan wie je geen vriendverzoek hebt verstuurd.

Gebruiksgegevens

We verzamelen ook gegevens over je gebruik van iCloud om deze voorziening te kunnen aanbieden en verbeteren. Om problemen van klanten te kunnen oplossen, kunnen sommige van deze gegevens aan de Apple ID van de klant worden gekoppeld. We kunnen je IP-adres gebruiken om te bepalen vanuit welke plaats of welk land je de voorziening gebruikt, maar we bewaren deze informatie niet.

De door Apple ontvangen gegevens worden te allen tijde behandeld conform het privacybeleid van Apple, dat je kunt vinden op www.apple.com/nl/privacy

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.