Bidirectionele Arabische en Hebreeuwse tekst gebruiken in Pages, Numbers en Keynote

Lees hier hoe u documenten aanmaakt en wijzigt met tekst die van rechts naar links wordt gelezen.

Wanneer u een bidirectionele taal gebruikt, is de standaardschrijfrichting voor tekst, tekstvakken en tabellen van rechts naar links. Wanneer u voor het eerst tekst invoert in een document, wordt de schrijfrichting bepaald door de toetsenbordtaal die is ingesteld.

Een toetsenbord toevoegen

U kunt bidirectionele talen, zoals Arabisch en Hebreeuws, gebruiken in Pages, Numbers en Keynote. Om bidirectionele talen te gebruiken, moet u de toetsenbordinstellingen wijzigen.

Op een Mac:

1. Kies het Apple-menu () > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Toetsenbord'.
  2. Klik op 'Invoerbronnen'.
  3. Klik op de knop 'Voeg toe'
  4. Selecteer een taal en een toetsenbord.
  5. Klik op 'Voeg toe'.

Op een iPhone, iPad of iPod touch:

1. Ga naar 'Instellingen'.
  2. Tik op 'Algemeen'.
  3. Tik op 'Toetsenbord'.
  4. Tik op 'Toetsenborden'.
  5. Tik op 'Voeg toetsenbord toe' en selecteer uw taal.

Voeg uw voorkeurstaal toe

Als uw taal niet in uw lijst met voorkeurstalen staat, kunt u deze op al uw apparaten toevoegen.

Op een Mac:

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Taal en regio'.
  2. Klik onder 'Voorkeurstalen' op de knop 'Voeg toe'
  3. Selecteer een taal en een toetsenbord.
  4. Klik op 'Voeg toe'.

Op een iPhone, iPad of iPod touch:

1. Ga naar 'Instellingen'.
  2. Tik op 'Algemeen'.
  3. Tik op 'Taal en regio'.
  4. Tik op 'Andere talen' en selecteer uw taal.

Als u wilt bevestigen dat u de taalinstellingen hebt gewijzigd, zorg er dan voor dat de weergegeven voorkeurstalen onder 'Taal en regio' juist zijn.

Een document aanmaken

Nadat u een bidirectionele taal hebt toegevoegd, kiest u een sjabloon om uw document aan te maken.

• Op een Mac: kies 'Bestand' > 'Nieuw' en selecteer een sjabloon. Selecteer een bidirectionele taal in de rechterbenedenhoek en klik op 'Kies'.
  • Op een iPhone of iPad: tik op de knop 'Nieuw document' , selecteer een bidirectionele taal in de knoppenbalk en tik op een sjabloon.
  • Online op iCloud.com: klik op de knop 'Nieuw document' , selecteer een bidirectionele taal, selecteer een sjabloon en klik op 'Kies'.

De taal van een bestaand document instellen

Wanneer u een nieuw document aanmaakt, wordt hiervoor dezelfde taal gebruikt als op uw apparaat. Lees hoe u de taal op uw Mac wijzigt en de taal op uw iPhone, iPad of iPod touch wijzigt

Als u de taal van een bestaand document wilt wijzigen, voert u de volgende stappen voor uw apparaat uit.

Op een Mac:

1. Kies 'Archief' > 'Geavanceerd' > 'Taal en regio'.
  2. Selecteer een taal.
  3. Klik op 'OK'.

Op een iPhone of iPad:

1. Tik op de knop 'Meer'  en dan op 'Taal en regio'.
  2. Tik op 'Taal' en kies een taal.
  3. Tik op 'Regio' en kies een regio.
  4. Tik op 'Gereed'.

Werken met bidirectionele tekst en tabellen

U kunt in hetzelfde document tekst gebruiken die van rechts naar links en van links naar rechts wordt gelezen. Lees hoe u de richting van een tabel omkeert, de schrijfrichting wijzigt en meer.

De schrijfrichting wijzigen

• Op een Mac of online op iCloud.com: klik op de knop 'Opmaak' opmaakknop en klik vervolgens op de knop 'Rechts naar links' knop 'Rechts naar links'
  • Op een iPhone of iPad: tik op de knop 'Opmaak'  en klik vervolgens op de knop 'Rechts naar links' knop 'Rechts naar links'.

De richting van een tabel omkeren

• Op een Mac of online op iCloud.com: klik op een tabel, klik op de knop 'Opmaak' opmaakknop en klik vervolgens op de knoppen 'Keer tabelrichting om' 'Keer tabelrichting om' of 'Keer tabelrichting om'.
  • Op een iPhone, of iPad: tik op een tabel, tik vervolgens op de knop 'Opmaak', scrol omlaag en tik op 'Keer tabelrichting om'.

De richting van een werkblad omkeren

De richting omkeren van alle tabellen op een werkblad in een Numbers-document:

1. Tik of klik op een werkblad.
  2. Tik of klik op 'Keer werkbladrichting om'.

Tegenover elkaar liggende pagina's gebruiken

Als u een Pages-document instelt als een paginacombinatie van twee pagina's en een bidirectionele taal selecteert, worden de pagina's van rechts naar links weergegeven.

Als u naast elkaar liggende pagina's in een nieuw document wilt gebruiken, selecteert u een boeksjabloon in de sjabloonkiezer. Als u naast elkaar liggende pagina's in een bestaand document wilt gebruiken, voert u de stappen voor uw apparaat uit:

• Op een Mac: klik op de knoppen 'Documentopties'  in de rechterbovenhoek en selecteer vervolgens 'Naast elkaar liggende pagina's'.
  • Op een iPhone of iPad: tik op de knop 'Meer' , tik op 'Documentontwerp', tik op de knop 'Documentinfo'  en scrol vervolgens omlaag en schakel 'Naast elkaar liggende pagina's' in.

Met bidirectionele tekst werken in diagrammen

Als u een bidirectionele taal instelt, worden de geschreven tekst, geformatteerde getallen, datums, en labels in de diagrammen van rechts naar links weergegeven.