iTunes Store en privacy

App Store, iTunes Store, de Store in Apple Books, Video's en iTunes U zijn ontworpen om je gegevens te beschermen en om je te laten bepalen wat je deelt.

• We verzamelen je persoonlijke gegevens, zodat we je het materiaal kunnen bieden dat je aanschaft, downloadt of wilt bijwerken.
  • We gebruiken ook informatie over je account, aankopen en downloads in de Stores om reclame aan je te richten en om ervoor te zorgen dat zoekadvertenties in de App Store en advertenties in Apple News, indien beschikbaar, relevant voor je zijn. Jij bepaalt welke reclame je wilt zien, zoals hieronder wordt beschreven.
  • We gebruiken informatie over je aankopen, downloads en andere activiteiten in de Stores om functies en aanbevelingen op je af te stemmen. Je kunt het gebruik van deze gegevens voor dit doeleinde stopzetten zoals hieronder beschreven.
  • Om fraude op te sporen en te voorkomen, wordt informatie over je gebruik van het apparaat, waaronder het geschatte aantal telefoongesprekken dat je hebt gevoerd of het geschatte aantal e-mails dat je hebt verzonden en ontvangen, gebruikt om een vertrouwensscore voor je apparaat te berekenen wanneer je probeert om iets te kopen. Deze berekening is zo ontworpen dat Apple de werkelijke waarden op je apparaat niet kan achterhalen. De scores worden gedurende een vaste tijdsduur op onze servers bewaard.
  • Om manieren te vinden om onze Stores te verbeteren, gebruiken we informatie over je surfgedrag, aankopen, zoekopdrachten en downloads. Deze bestanden worden bewaard met je IP-adres, een unieke willekeurige ID (indien beschikbaar) en Apple ID wanneer je bij een Store bent ingelogd.

Het aanbod in de Stores

We gebruiken je persoonlijke gegevens om de voorzieningen en functies in de Stores aan te bieden. Deze gegevens bevatten bijvoorbeeld je account- en betalingsgegevens, die je in Instellingen kunt terugvinden en wijzigen, en je aankoopgeschiedenis.

Wanneer je iets downloadt uit een Store of een app op je Apple Watch installeert, worden aanduidingen zoals de hardware-ID en het IP-adres van je apparaat, samen met je Apple ID door Apple gelogd.

Om je afspeelpositie in de app Video's te onthouden, bewaren en synchroniseren we die positie op alle iOS-apparaten waarop je bent ingelogd.

De Stores verbeteren

Om je ervaring in de Stores te verbeteren, wordt informatie over je gebruik van de Stores verzameld, waaronder wanneer je een Store opent of sluit, naar welk materiaal je zoekt en welk materiaal je bekijkt en downloadt. We verzamelen ook informatie over je apparaat, zoals het type apparaat, de versie van je besturingssysteem en de hoeveelheid vrije ruimte op je apparaat. We kunnen deze gegevens gebruiken om te beoordelen of het gevraagde materiaal kan worden gedownload, om algemene trends in het gebruik van apparaatopslag te begrijpen en om te zien of je apparaat verbinding maakt via wifi of een mobiel netwerk. We kunnen deze gegevens gebruiken om je ervaring in de Stores op de volgende manieren te verbeteren:

• Aan de hand van de zoekgegevens van gebruikers kunnen wij populaire zoekopdrachten bieden
  • Als we weten welk materiaal je hebt bekeken of gedownload, kunnen wij gepersonaliseerde functies aanbieden zoals 'Meer games die je leuk vindt'
  • Door kennis over de beschikbare ruimte op je apparaat konden wij een functie ontwerpen waarmee je films op je iPhone kunt kopen zonder deze direct te downloaden

Als 'Populair vlakbij' is ingeschakeld in locatievoorzieningen, stuurt je iPhone bovendien periodiek locaties waar en wanneer je apps hebt gekocht of gebruikt in een anonieme en gecodeerde vorm naar Apple ter verbetering van een crowd-sourced database die kan worden gebruikt om je geografisch relevante apps en andere producten en voorzieningen van Apple aan te bieden.

De Stores personaliseren

Informatie over de manier waarop je de Stores gebruikt, wordt door ons benut om je het materiaal te laten ontdekken dat voor jou het meest relevant is. We kunnen bijvoorbeeld materiaal aanbevelen dat je volgens ons wellicht interessant vindt op basis van het materiaal dat je eerder hebt gezocht, bekeken, gedownload, bijgewerkt of beoordeeld in de Stores. We gebruiken ook je aankoopgeschiedenis en betalingsmethoden in combinatie met accountgegevens die zijn afgeleid van je Apple ID. Om betere aanbevelingen te kunnen doen, maken we ook gebruik van samengevoegde informatie over geopende, geïnstalleerde en verwijderde apps van gebruikers die toestemming hebben gegeven voor het delen van analysegegevens van apparaten met Apple Personalisatiefuncties kunnen worden uitgeschakeld door in Instellingen naar 'iTunes Store en App Store' te gaan en 'Persoonlijke aanbevelingen' voor je Apple ID uit te schakelen.

Reclame

Met zoekadvertenties kunnen appontwikkelaars hun apps gemakkelijk promoten via zoekresultaten in de App Store, zodat klanten apps beter kunnen ontdekken. We gebruiken informatie over je apparaat, account, aankopen, downloads en zoektermen in de App Store om ervoor te zorgen dat advertenties in de Stores relevant zijn. We stellen zogenoemde segmenten samen of groepen personen met overeenkomende kenmerken. We gebruiken deze groepen voor gepersonaliseerd adverteren. Je informatie wordt gebruikt om te bepalen tot welke groepen je behoort en zodoende, welke advertenties je ontvangt. Om je privacy te waarborgen, wordt je informatie gebruikt om je in groepen te plaatsen van minimaal 5.000 personen. Als je geen op jouw interesses toegespitste advertenties wilt ontvangen via het Apple advertentieplatform, kun je ervoor kiezen reclametracking te beperken. Je Apple ID wordt dan afgemeld voor dergelijke advertenties, ongeacht welk apparaat je gebruikt.

We gebruiken bovendien soortgelijke informatie uit de Stores om advertenties in Apple News relevanter te maken, maar op een manier die gekoppeld is aan een aanduiding die specifiek is voor Apple News en die niet aan je Apple ID is gekoppeld.

Meer info over reclame en privacy in zoekadvertenties en News: https://support.apple.com/nl-nl/HT205223

Meer info over hoe je advertenties op basis van interesses kunt uitschakelen in de App Store en in Apple News: https://support.apple.com/nl-nl/HT202074

Als je ervoor kiest om reclametracking te beperken, ontvang je nog steeds advertenties op basis van de zoektermen die je invoert.

Delen met derden

Wij zijn verplicht om sommige onpersoonlijke gegevens over je aankopen van materiaal te verstrekken aan strategische partners, zoals appontwikkelaars en/of eigenaren van materiaal, zodat zij het rendement van hun creatieve werk kunnen meten, kunnen voldoen aan royalty- en boekhoudkundige vereisten en hun producten en diensten kunnen verbeteren.

We kunnen informatie doorgeven aan ontwikkelaars, zodat ze hun apps kunnen uitvoeren en verbeteren. Ontwikkelaars kunnen toegang krijgen tot gebruiksinformatie van gebruikers die daar toestemming voor hebben gegeven, waardoor ze kunnen kijken naar samengevoegde gegevens van groepen gebruikers met overeenkomende kenmerken of overeenkomend gedrag, zolang de gegevens afkomstig zijn van groepen van minimaal vijf gebruikers. Ontwikkelaars kunnen toegang verkrijgen tot informatie over ontvangstbewijzen voor aankopen van hun producten en voorzieningen in de Stores. Ontvangstbewijzen bevatten geen persoonlijke gegevens; ontwikkelaars kunnen de gegevens wel proberen te koppelen aan persoonlijke gegevens aan de hand van het gebruik en downloaden van hun apps, als je hen deze informatie hebt gegeven.

Als je een abonnement van een externe ontwikkelaar koopt, maken we een abonnee-ID aan die uniek is voor jou, de ontwikkelaar of de uitgever. Je vindt hier meer informatie over abonnee-ID: https://support.apple.com/nl-nl/HT207233

Dataretentie

We bewaren persoonlijke gegevens die gekoppeld zijn aan je aankopen en downloads in onze Stores gedurende perioden die door de toepasselijke wetgeving met betrekking tot financiële rapportage worden vastgesteld en die per land kunnen verschillen. Voor de meeste klanten is een retentieperiode van ten minste tien jaar vereist. We bewaren ook een record van je aankopen en downloads van materiaal zolang je een account bij ons hebt, zodat je dat materiaal opnieuw kunt downloaden in overeenstemming met onze toepasselijke voorwaarden. We bewaren andere gegevens, zoals surfgedrag en zoekopdrachten, gedurende een kortere periode. De gekozen periode houdt rekening met toepasselijke wettelijke vereisten voor het bewaren van gegevens en specifieke use cases. Bepaalde gegevens, zoals aankopen, maar niet je bewaarde kaartgegevens, kunnen echter als bedrijfsrecords worden bewaard, ook nadat je je account hebt gesloten of de Stores niet meer gebruikt.

Fraude en andere kwaadaardige activiteiten

We verzamelen ook persoonlijke gegevens om fraude en andere kwaadaardige activiteiten in de Stores en andere apps en voorzieningen van Apple te voorkomen. Deze gegevens bevatten informatie over het apparaat, zoals het type apparaat en de softwareversie, informatie over de locatie (indien beschikbaar), download- en aankoopgeschiedenis en hoe je de Stores verder gebruikt.

Wanneer je iets probeert te kopen, wordt informatie over je gebruik van het apparaat, waaronder het geschatte aantal telefoongesprekken dat je hebt gevoerd of het geschatte aantal e-mails dat je hebt verzonden en ontvangen, gebruikt om een vertrouwensscore voor je apparaat te berekenen. De berekening is zo ontworpen dat Apple de onderliggende waarden op je apparaat niet kan achterhalen. De score wordt gedurende een vaste tijdsduur op onze servers bewaard.

Apple verzamelt en gebruikt informatie te allen tijde conform het privacybeleid, dat je kunt vinden op www.apple.com/nl/privacy

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.