FaceTime gebruiken op een Mac

Met FaceTime kunt u eenvoudig een video- of audiogesprek voeren. U hebt alleen een breedbandinternetverbinding en een ingebouwde of aangesloten microfoon en camera nodig.

Afbeelding van een actief FaceTime-groepsgesprek

Een FaceTime-gesprek voeren

1. Open de app FaceTime.
  2. Klik op de knop 'Nieuwe FaceTime' . Als u deze knop niet ziet in uw versie van FaceTime, slaat u deze stap over.
  3. Voer de naam, het e-mailadres of het telefoonnummer in van de persoon die u wilt bellen. In macOS Mojave of hoger kunt u meerdere personen invoeren (maximaal 32 personen) om een FaceTime-groepsgesprek te starten.
  4. Klik op de knop 'FaceTime' om een videogesprek te starten of klik op de pijl van de knop knop pijl omlaag en kies 'FaceTime-audio'. Als u deze knop niet ziet, klikt u in plaats daarvan op de knop 'Video' of 'Audio'.
    Een FaceTime-gesprek met een groep mensen starten: knop 'FaceTime' omcirkeld
  5. Als u een groep belt, ziet u voor elke persoon de groep een tegel. Op de tegel staat 'Wachten', totdat de persoon antwoordt. Als u geen tegels ziet, klikt u op de FaceTime-knop  in de navigatiekolom om het gesprek te starten.
  6. Als u het gesprek wilt verlaten, klikt u op de knop 'Stop' . Als u een groepsgesprek verlaat, blijft het gesprek actief voor alle anderen in de groep, totdat ze ervoor kiezen om te vertrekken.

Tijdens een FaceTime-groepsgesprek werken de videotegels als volgt:

• De meest actieve sprekers worden weergegeven in livevideotegels. Andere deelnemers worden weergegeven in een rij tegels daaronder. In deze weergave bewegen de tegels en wordt de tegel van de spreker automatisch groter. U kunt deze beweging voorkomen in macOS Catalina of hoger: kies in de FaceTime-menubalk de opties 'FaceTime' > 'Instellingen' (of 'Voorkeuren') en schakel vervolgens 'Spreker' uit.
  • Vanaf macOS Monterey kunt u alle tegels in een uniform raster weergeven wanneer het gesprek ten minste vier deelnemers heeft: klik op de knop 'Raster' die rechtsonder in het venster wordt weergegeven. In deze weergave wordt de tegel van de spreker automatisch gemarkeerd.
  • Klik op een tegel om de naam van die persoon weer te geven. Klik er dubbel op om de tegel groter te maken.
  • Er wordt een uitroepteken  weergegeven bij een tegel als de internetverbinding niet snel genoeg is om de video van die persoon weer te geven.

Iemand toevoegen aan een FaceTime-gesprek

Iedereen in het gesprek die de FaceTime-app gebruikt, kan andere personen toevoegen aan het gesprek.

1. Klik tijdens een actief gesprek op de navigatiekolomknop  in de FaceTime-app en klik vervolgens op de knop Voeg toe'  in de navigatiekolom.
  2. Voer de naam, het e-mailadres of telefoonnummer van de nieuwe persoon in en klik vervolgens op 'Voeg toe'.
  3. Klik op de belknop naast hun naam in de navigatiekolom om die persoon te bellen.

Als er een FaceTime-link is aangemaakt voor het gesprek, kan iedereen met de link deze delen met alle andere personen die ze willen laten deelnemen aan het gesprek.

Met FaceTime-links kunt u gemakkelijker vooruit plannen voor een FaceTime-gesprek, omdat u een link naar alle deelnemers kunt sturen voordat het gesprek begint. Met FaceTime-links kunt u ook vrienden met Android- en Windows-apparaten uitnodigen om deel te nemen aan het gesprek. Zij kunnen de link gebruiken om deel te nemen vanuit hun browser wanneer ze de nieuwste versie van Chrome of Edge gebruiken.

Een FaceTime-link aanmaken en delen

Vereist macOS Monterey of hoger

1. Open de FaceTime-app op een Mac met macOS Monterey of hoger.
  2. Klik op 'Maak link aan'  om een deelmenu te openen. U kunt vervolgens de link kopiëren of een van de andere deelopties kiezen.
  3. Nadat de link is aangemaakt, wordt deze weergegeven in de navigatiekolom van het FaceTime-venster, zoals hieronder te zien is.
  4. Wanneer u klaar bent om het gesprek te starten, klikt u dubbel op 'FaceTime-link' in de navigatiekolom of klikt u op de knop 'FaceTime'  ernaast. Klik vervolgens op 'Neem deel'.
  5. Wanneer anderen de FaceTime-link openen en op 'Neem deel' klikken, moeten ze worden toegelaten tot het gesprek.
    • Als u ze wilt laten deelnemen aan het gesprek, klikt u op het vinkje  bij hun naam.
    • U wijst een verzoek om deelname aan het gesprek af door te klikken op de knop 'Weiger'  bij hun naam.
    • Als u ze uit het gesprek wilt verwijderen wanneer ze al deelnemen, klikt u binnen 30 seconden op de knop 'Verwijder' .

Als u een FaceTime-link wilt verwijderen, klikt u op de knop 'Info'  naast de link in de navigatiekolom en klikt u vervolgens op 'Verwijder link'. Wanneer u een link verwijdert, ontvangt u geen melding meer wanneer iemand de link gebruikt. Personen die de link gebruiken, zien alleen dat ze wachten om toegelaten te worden.

FaceTime-venster nadat u op de knop 'Info' naast 'FaceTime-link' hebt geklikt

U kunt ook een link aanmaken in de Agenda-app. Wanneer u een nieuwe activiteit toevoegt, klikt u op de knop 'FaceTime' naast 'Voeg locatie of videogesprek toe' en kiest u vervolgens 'FaceTime'. Nu de FaceTime-link naadloos is gekoppeld aan de Agenda-activiteit, weten alle genodigden precies waar en wanneer ze elkaar ontmoeten.

Deelnemen aan een gesprek via een FaceTime-link

1. Klik op de FaceTime-link. Als u een apparaat gebruikt waarop de link niet kan worden geopend in de FaceTime-app, wordt de link in plaats daarvan geopend in uw webbrowser. Op Android- en Windows-apparaten bieden de nieuwste versies van Google Chrome en Microsoft Edge ondersteuning voor FaceTime-links.
  2. Wanneer u deelneemt via een webbrowser, wordt u eerst gevraagd om uw naam in te voeren om deel te nemen aan het gesprek. Klik vervolgens op 'Ga door'.
    FaceTime-browservenster: 'Voer je naam in'
  3. Klik op 'Neem deel' en wacht tot u wordt toegelaten.

Meer informatie over deelnemen aan FaceTime-gesprekken vanaf een Android- of Windows-apparaat.

Een FaceTime-gesprek beantwoorden

In de melding die op de Mac wordt weergegeven, klikt u op 'OK' om het gesprek te beantwoorden in de FaceTime-app. Als u op de pijl Pijl omlaagknop klikt naast 'OK', kunt u kiezen voor een audiogesprek in plaats van een videogesprek. Als u op de pijl naast 'Weiger' klikt, kunt u een bericht sturen naar de beller of een herinnering instellen om later terug te bellen.

FaceTime-melding: 'Accepteer' of 'Weiger'

Bij meldingen om deel te nemen aan een FaceTime-groepsgesprek wordt in plaats daarvan een knop 'Neem deel' weergegeven. Klik erop om de FaceTime-app te openen en aan het gesprek deel te nemen vanuit de app.

Het gesprek verplaatsen naar een van uw andere apparaten

Vereist macOS Ventura of hoger, iOS 16 of hoger en iPadOS 16 of hoger

Het verplaatsen van een actief gesprek naar uw iPhone, iPad of andere Mac werkt net als het overzetten van andere taken. U kunt ook de Handoff-melding gebruiken die op uw andere apparaat wordt weergegeven wanneer dit in de buurt is. Klik op de melding en klik vervolgens op 'Neem deel' of 'Schakel over' om de overdracht te voltooien.

Als u een Bluetooth-headset gebruikt, schakelt de audio van het gesprek tegelijkertijd over naar het andere apparaat. Zorg ervoor dat het telefoonnummer of de Apple ID die u gebruikt, is geselecteerd onder 'Je bent bereikbaar voor FaceTime via' in de FaceTime-instellingen op beide apparaten.

Een video-effect kiezen

Vereist macOS Monterey of hoger en een Mac met Apple silicon, of macOS Ventura of hoger en een iPhone die als webcam wordt gebruikt

De portretmodus vervaagt de achtergrond en legt de visuele focus op u. Als u de functie wilt in- of uitschakelen tijdens een gesprek, beweegt u de aanwijzer over uw videotegel in de FaceTime-app en klikt u vervolgens op de knop 'Portretmodus' . Of klik op 'Video-effecten' in het bedieningspaneel.

Als u de iPhone als webcam voor de Mac gebruikt, biedt het bedieningspaneel mogelijk extra visuele effecten, zoals Studiolicht, Middelpunt en Bureauweergave. Zie voor details Continuïteitscamera: de iPhone gebruiken als webcam voor de Mac.

Een microfoonmodus kiezen

Vereist macOS Monterey of hoger

Klik tijdens een FaceTime-gesprek op Bedieningspaneel  in de menubalk en klik vervolgens op 'Microfoonmodus'.

• 'Stemisolatie'  geeft prioriteit aan uw stem en minimaliseert de geluiden van verkeer, blaffende honden en ander achtergrondgeluid om u heen.
  • 'Breed spectrum'  legt zowel uw stem als het geluid om u heen vast, zoals het geluid van muziek of de natuur.

Opties voor de microfoonmodus in het bedieningspaneel

U kunt ook Ruimtelijke audio gebruiken. Deze functie werkt met alle microfoonmodi en zorgt ervoor dat de stemmen die u hoort, klinken alsof ze uit de richting komen van de locatie van personen op het scherm. Ruimtelijke audio is beschikbaar op deze Mac-modellen:

• Mac-modellen met Apple silicon, bij gebruik van de interne luidsprekers, een bedrade koptelefoon of AirPods
  • Mac-laptops met een Intel-processor die in 2018 of later zijn geïntroduceerd, bij gebruik van de interne luidsprekers of een bedrade koptelefoon
  • iMac-modellen die in 2018 of later zijn geïntroduceerd, bij gebruik van een bedrade koptelefoon

Live bijschriften gebruiken

Vereist macOS Ventura of hoger en een Mac met Apple silicon

Met Live bijschriften worden dialogen in uw FaceTime-videogesprekken automatisch getranscribeerd. En dankzij Sprekerattributie zijn ze gemakkelijk te volgen in groepsgesprekken.

1. Kies in het Apple-menu  in de menubalk de optie 'Systeeminstellingen'.
  2. Klik in de navigatiekolom op 'Toegankelijkheid'.
  3. Klik aan de rechterkant op 'Live bijschriften'.
  4. Schakel 'Live bijschriften in FaceTime' in.

Meer informatie

FaceTime is niet in alle landen of regio's beschikbaar.