Aan de slag met vormen

Kies uit honderden vormen in de vormenbibliotheek en voeg ze toe aan uw Pages-, Numbers- of Keynote-document, of maak aangepaste vormen in iWork.

U kunt snel een vorm vanuit de iWork-vormenbibliotheek invoegen in uw document.

• Klik op een Mac op symbool 'Vormen' en kies een vorm.
  • Tik op uw iPhone, iPad of iPod touch op symbool 'Voeg toe' en tik vervolgens op symbool 'Vormen' . Tik op een vorm.
  • Klik op iCloud.com op symbool 'Vormen' en kies een vorm.

Nadat u de vorm hebt toegevoegd en geplaatst, kunt u deze opdelen in stukken of combineren met andere vormen om een aangepaste vorm te maken. Wanneer u klaar bent met het bewerken van uw vorm, kunt u deze toevoegen aan uw vormenbibliotheek om deze later opnieuw te kunnen gebruiken.*

Sommige functies zijn momenteel alleen beschikbaar in Pages, Numbers en Keynote voor Mac.

Een vorm loskoppelen

Sommige vormen bestaan uit meerdere delen. Wanneer u een vorm loskoppelt, kunt u de kleur wijzigen, de vorm bewerken of de afzonderlijke delen van een vorm verwijderen.

• Op uw iPhone, iPad of iPod touch selecteert u de vorm die u wilt loskoppelen en tikt u vervolgens op symbool 'Verfkwast'. Tik op 'Orden' en vervolgens op 'Koppel los'.
  • Op uw Mac klikt u met de Control-toets ingedrukt op de vorm en kiest u 'Koppel los'.

Enkele vormen in de vormenbibliotheek bevatten andere mogelijke vormen die u wellicht wilt gebruiken. Als u bijvoorbeeld de vorm van Californië wilt gebruiken, kunt u de volledige kaart van de Verenigde Staten invoegen en deze vergroten. Nadat u de vorm hebt opgedeeld in stukken, kunt u de Californië-vorm op zichzelf gebruiken. Als u die vorm in de toekomst weer wilt gebruiken zonder deze los te maken van de hoofdvorm, voegt u de vorm toe aan uw vormenbibliotheek.

Nadat u een vorm hebt opgedeeld, kunt u elk deel een andere kleur geven. U kunt bijvoorbeeld de kleur van elke staat in de kaart wijzigen of de kleur veranderen van een gedeelte dat u hebt losgemaakt van de overige delen van de vorm.

Nieuwe vormen maken

U kunt vormen combineren en van elkaar aftrekken om nieuwe vormen te maken. U kunt op vier verschillende manieren nieuwe vormen maken van bestaande vormen: 'Combineer', 'Doorsnede', 'Trek af' of 'Laat weg'.

• Op uw iPhone, iPad of iPod touch selecteert u de vormen die u wilt gebruiken en tikt u vervolgens op symbool 'Verfkwast'. Tik op 'Orden' en geef aan hoe u de vormen wilt combineren.
  • Op uw Mac selecteert u alle vormen die u wilt gebruiken en gaat u naar symbool 'Verfkwast' > 'Orden' en geeft u aan hoe u de vormen wilt combineren.

Twee gecombineerde vormen

Combineer
Wanneer u meerdere vormen combineert, worden ze samengevoegd tot één vorm.

Een doorgesneden vorm

Doorsnede
Wanneer u meerdere vormen doorsnijdt, wordt een vorm gemaakt van de overlappende delen.

Twee van elkaar afgetrokken vormen

Trek af
Wanneer u een vorm aftrekt van een andere vorm, wordt het deel van de vorm verwijderd dat zich boven op een andere vorm bevindt.

Twee weggelaten vormen

Laat weg
Wanneer u weglating toepast op twee vormen, wordt er een vorm gemaakt waarin het overlappende deel tussen de vormen is weggelaten.

Stijlen toevoegen aan uw vorm

Nadat u een vorm hebt toegevoegd aan uw document, kunt u de volgende stijlkenmerken van de vorm wijzigen*:

• Vulling U kunt vormen vullen met een afbeelding, een effen kleur of een kleurverloop (twee of meer kleuren die in elkaar overvloeien).
  • Rand U kunt een rand toevoegen, zoals een fotolijstje of een stippellijn, en vervolgens kunt u de dikte, kleur en andere kenmerken van de rand wijzigen.
  • Schaduw U kunt tot zes verschillende vooraf ingestelde schaduwen toevoegen aan uw vorm en vervolgens de vervaging, afstand en doorzichtigheid van uw schaduw aanpassen.
  • Weerspiegeling U kunt een weerspiegeling toevoegen aan uw vorm en de zichtbaarheid ervan aanpassen.
  • Ondoorzichtigheid U kunt interessante effecten creëren door objecten meer of minder doorzichtig te maken.

Zo verandert u de stijl van uw vorm:

• Op uw Mac selecteert u de vorm en klikt u op symbool 'Verfkwast' > 'Stijl'. Klik op het driehoekje om een individuele stijl uit te vouwen en geavanceerde opties weer te geven.
  • Op uw iPhone, iPad of iPod touch tikt u op symbool 'Verfkwast' > 'Stijl'. Schakel een individuele stijl in om geavanceerde opties te zien.
  • Op iCloud.com klikt u op symbool 'Verfkwast' > 'Stijl'. Selecteer een individuele stijl om geavanceerde opties te zien.

Op uw Mac kunt u een stijl bewaren en de vormen bekijken in de vormenbibliotheek met elke stijl in uw stijlminiaturen.

Om uw stijl te bewaren, gaat u naar symbool 'Verfkwast' > 'Stijl' en klikt u op de pijl aan de rechterkant van de stijlminiaturen om naar de laatste groep stijlen te gaan. Klik op symbool 'Voeg nieuwe stijl toe'. Nadat u uw stijl hebt bewaard, kunt u deze op elk moment opnieuw definiëren. Selecteer de vorm met de stijlwijzigingen, klik met de Control-toets ingedrukt op de stijlsjabloon en kies 'Herdefinieer stijl volgens selectie'.

Als u een voorvertoning met een stijl wilt zien, gaat u naar symbool 'Verfkwast' > 'Stijl'. Klik en houd de stijl die u wilt verplaatsen ingedrukt tot deze knippert. Sleep de stijl vervolgens naar de linkerbovenhoek van de eerste pagina met stijlen. Wanneer u de vormenbibliotheek opent, wordt de stijl toegepast op de voorvertoningen van de vormen.

*Sommige functies zijn momenteel alleen beschikbaar in Pages, Numbers en Keynote voor Mac.

Een vorm toevoegen aan uw vormenbibliotheek

U kunt aangepaste vormen toevoegen aan uw vormenbibliotheek. Wanneer u een aangepaste vorm bewaart, worden de eigenschappen voor pad, weerspiegeling en rotatie bewaard, maar de grootte, kleur, ondoorzichtigheid en andere eigenschappen niet.

Op uw Mac klikt u met de Control-toets ingedrukt op de vorm en kiest u 'Bewaar in 'Mijn vormen''.

Nadat u een vorm aan uw bibliotheek hebt toegevoegd, is deze beschikbaar in Pages, Numbers en Keynote op uw Mac.