Opmerkingen toevoegen en beantwoorden in iWork

U kunt opmerkingenreeksen gebruiken om met andere deelnemers te communiceren over wijzigingen in uw Pages-, Numbers- of Keynote-bestanden.

Als u een document aanmaakt of bekijkt, kunt u opmerkingen toevoegen en beantwoorden om met anderen te communiceren over het document zonder dat u Pages, Numbers of Keynote hoeft te verlaten. De opmerkingen van elke persoon hebben een unieke kleur en bevatten de auteursnaam van deze persoon.

Opmerkingen toevoegen

U voegt snel een opmerking toe door de tekst, de cel, het object of de dia te selecteren waarbij u een opmerking wilt plaatsen. Daarna gaat u als volgt te werk:

• Op een Mac: klik op de knop 'Opmerking' , voer uw opmerking in en klik op 'Gereed'.
  • Op een iPhone of iPad: tik op 'Opmerking' in het menu dat verschijnt. Mogelijk moet u op  tikken om 'Opmerking' weer te geven. Als u een opmerking plaatst bij een cel in Numbers, tikt u op het celtaakmenu  en vervolgens op de knop 'Voeg opmerking toe' . Voer uw opmerking in en tik op 'Gereed'.

In de nieuwste versies van Pages, Numbers en Keynote kan iedereen uw opmerkingen beantwoorden. Als u samenwerkt met anderen, worden opmerkingen en reacties in real time weergegeven en hoeft u uw document dus niet te verlaten.

Als u een opmerking wilt beantwoorden, kunt u deze weergeven en vervolgens op 'Antwoord' klikken of tikken.

Opmerkingen bekijken

Als een opmerking beschikbaar is in Pages of Keynote, wordt er een geel vierkant naast de inhoud weergegeven. In Numbers wordt er een gele driehoek in de hoek van een cel weergegeven. Om een opmerking te bekijken, gaat u als volgt te werk:

• In Pages en Keynote voor Mac, iPhone en iPad klikt of tikt u op het gele vierkant.
  • In Numbers voor Mac klikt u op de cel. In Numbers voor iPhone en iPad tikt u achtereenvolgens op de cel, 'Celtaakmenu' en 'Toon opmerking'.

Klik of tik op de pijlen in de opmerking om naar de vorige of volgende opmerking in uw document te gaan.

Lees wat u doet als u geen opmerkingen kunt bekijken.

Opmerkingen wijzigen

Om opmerkingen te wijzigen, opent u de opmerking en klikt of tikt u op het gedeelte van de opmerking dat u wilt wijzigen. Klik of tik op 'Gereed' om uw wijzigingen te bewaren. Als er antwoorden zijn op uw opmerking, klikt u op de tijdstempel of tikt u op de knop 'Meer' . Vervolgens klikt of tikt u op 'Wijzig opmerking'. U kunt alleen uw eigen opmerkingen en antwoorden wijzigen.

Opmerkingen verwijderen

Als u uw opmerking wilt verwijderen, geeft u deze weer en klikt of tikt u vervolgens op 'Verwijder'. U verwijdert een antwoord door te klikken op de tijdstempel of te tikken op de knop 'Meer'  en vervolgens te klikken of tikken op 'Verwijder antwoord'.

Als u met anderen samenwerkt, kunt u enkele opmerkingen of gehele opmerkingenreeksen verwijderen. U kunt individuele opmerkingen en antwoorden binnen een reeks alleen verwijderen als u de auteur van de opmerking of documenteigenaar bent.

Opmerkingen weergeven en verbergen

Als u uw opmerkingen niet kunt zien, controleert u of het tonen van opmerkingen is ingeschakeld in uw app:

• Op een Mac: klik op het Weergave-menu  en klik vervolgens op 'Toon opmerkingen' of 'Verberg opmerkingen'. U geeft het paneel met opmerkingen weer door te klikken op het Weergave-menu  en vervolgens te klikken op 'Toon paneel met opmerkingen'.
  • Op een iPhone, iPad of iPod touch: tik op de knop 'Meer' , tik op 'Instellingen' en schakel 'Opmerkingen' in.