Opmerkingen toevoegen en beantwoorden in Pages, Numbers en Keynote

U kunt opmerkingenreeksen gebruiken om met andere deelnemers te communiceren over wijzigingen in uw document, spreadsheet of presentatie.

Wanneer u een document aanmaakt of nakijkt, kunt u opmerkingen toevoegen en beantwoorden om met andere personen over uw document te communiceren zonder Pages, Numbers of Keynote te verlaten. De opmerkingen van elke persoon hebben een unieke kleur en bevatten de auteursnaam van deze persoon. U kunt uw document ook afdrukken met of zonder opmerkingen.

Opmerkingen toevoegen

U voegt snel een opmerking toe door de tekst, de cel, het object of de dia te selecteren waarbij u een opmerking wilt plaatsen. Daarna gaat u als volgt te werk:

• Op een Mac: klik op de knop 'Opmerking' , voer uw opmerking in en klik op 'Gereed'.
  • Op een iPhone of iPad: tik op 'Opmerking' in het menu dat verschijnt. Mogelijk moet u op  tikken om 'Opmerking' weer te geven. Als u een opmerking plaatst bij een cel in Numbers, tikt u op het celtaakmenu  en vervolgens op de knop 'Voeg opmerking toe' . Voer uw opmerking in en tik op 'Gereed'.

In de nieuwste versies van Pages, Numbers en Keynote kan iedereen reageren op uw opmerkingen. Als u samenwerkt met anderen, worden opmerkingen en reacties in realtime weergegeven en hoeft u uw document dus niet te verlaten.

Als u wilt reageren op een opmerking, kunt u deze weergeven en vervolgens op 'Antwoord' klikken of tikken.

Opmerkingen bekijken

Als een opmerking beschikbaar is in Pages of Keynote, wordt er een geel vierkant naast de inhoud weergegeven. In Numbers wordt er een gele driehoek in de hoek van een cel weergegeven. Om een opmerking te bekijken, gaat u als volgt te werk:

• In Pages en Keynote voor Mac, iPhone en iPad klikt of tikt u op het gele vierkant.
  • In Numbers voor Mac klikt u op de cel. In Numbers voor iPhone en iPad tikt u achtereenvolgens op de cel, het celtaakmenu  en 'Toon opmerking'.

Klik of tik op de pijlen in de opmerking om naar de vorige of volgende opmerking in uw document te gaan.

Lees wat u kunt doen als u geen opmerkingen kunt bekijken.

Opmerkingen wijzigen

Om opmerkingen te wijzigen, opent u de opmerking en klikt of tikt u op het gedeelte van de opmerking dat u wilt wijzigen. Klik of tik op 'Gereed' om uw wijzigingen te bewaren. Als er antwoorden zijn op uw opmerking, klikt u op de tijdstempel of tikt u op de knop 'Meer' . Vervolgens klikt of tikt u op 'Wijzig opmerking'. U kunt alleen uw eigen opmerkingen en antwoorden wijzigen.

Opmerkingen afdrukken

Lees hoe u een document, spreadsheet of presentatie met opmerkingen kunt afdrukken.

Opmerkingen afdrukken in Pages, Numbers en Keynote op een iPad of iPhone

1. Tik op de knop 'Meer'  en vervolgens op 'Druk af'.
  2. Schakel opmerkingen in:
    • Schakel in Pages 'Druk opmerkingen af' in en tik op 'Volgende'.
    • Tik in Numbers op de knop 'Afdrukinstellingen' , schakel 'Opmerkingen' in en tik vervolgens op 'Druk af'.
    • Tik in Keynote op 'Dialay-out volledige pagina' of 'Lay-out met diadetails', schakel 'Druk opmerkingen af' in en tik op 'Volgende'.
  3. Kies een printer en het aantal exemplaren en tik vervolgens op 'Druk af'.

Opmerkingen afdrukken in Pages, Numbers en Keynote op een Mac

1. Kies 'Archief' > 'Druk af'.
  2. Kies 'Pages', 'Numbers' of 'Keynote' in het venstermenu onder de paginaselectieregelaars.
    Als u geen venstermenu ziet, klikt u op 'Toon details'.
  3. Schakel opmerkingen in:
    • Selecteer in Pages of Numbers het aankruisvak naast 'Druk opmerkingen af'.
    • Klik in Keynote op 'Lay-out dia' en selecteer vervolgens het aankruisvak naast 'Inclusief opmerkingen'.
  4. Klik op 'Druk af'.

Opmerkingen verwijderen

Als u uw opmerking wilt verwijderen, geeft u deze weer en klikt of tikt u vervolgens op 'Verwijder'. Als u een antwoord wilt verwijderen, klikt u op de tijdstempel of tikt u op de knop 'Meer'  en klikt of tikt u vervolgens op 'Verwijder antwoord'.

Opmerkingen weergeven en verbergen

Als u uw opmerkingen niet kunt zien, controleert u of het tonen van opmerkingen is ingeschakeld in uw app:

• Op een Mac: klik op het Weergave-menu  en klik vervolgens op 'Toon opmerkingen' of 'Verberg opmerkingen'. U geeft het paneel met opmerkingen weer door in het Weergave-menu  op 'Toon paneel met opmerkingen' te klikken.
  • Op een iPhone, iPad of iPod touch: tik op de knop 'Meer' , tik op 'Instellingen' en schakel 'Opmerkingen' in.