Autocorrectie en tekstvervanging instellen voor Pages, Numbers of Keynote

Gebruik autocorrectie in de iWork-apps om de spelling, opmaak en tekstvervanging in de diverse apps op uw iPhone, iPad, iPod touch of Mac aan te passen.

• Open Pages, Numbers of Keynote op uw Mac. Klik in de knoppenbalk op de naam van de app en kies 'Voorkeuren'. Kies 'Autocorrectie'.
  • Open Pages, Numbers of Keynote op uw iPhone, iPad of iPod touch en tik op knop 'Meer' > 'Autocorrectie'.

Gebruik de instellingen voor autocorrectie om in te stellen hoe Pages, Numbers en Keynote omgaan met spelling en opmaak door de beschikbare opties te selecteren en deselecteren. Deze opties zijn:

• Lijsten detecteren
  • Koppelingen detecteren
  • Koppelingstijlen toepassen
  • Superscript toepassen op nummertoevoegingen
  • Breuken opmaken
  • Slimme aanhalingstekens gebruiken, die enkele en dubbele aanhalingstekens vervangen door gekrulde aanhalingstekens of door de door u gekozen aanhalingstekenstijl.

Als u iCloud-sleutelhanger gebruikt, worden de instellingen van alle apps gedeeld tussen al uw Apple producten die zijn ingelogd bij uw iCloud-account.

Enkele opties zijn mogelijk ook beschikbaar in andere menu's binnen iWork. Als u een instelling in een ander menu wijzigt, worden uw instellingen voor autocorrectie ook gewijzigd. Enkele iWork-instellingen zijn vergelijkbaar met andere iOS- of macOS-instellingen. In de meeste gevallen gaan de instellingen die u kiest in Pages, Numbers of Keynote vóór de iOS- of macOS-instelling. Meer informatie over hoe u tekstvervanging instelt op uw iPhone, iPad, iPod touch of Mac

Aangepaste tekstvervangingen instellen voor iWork

Met tekstvervangingen kunt u snelkoppelingen gebruiken om langere zinnen te vervangen. Als u de snelkoppeling invoert in een tekstveld, wordt deze automatisch vervangen door de zin.

In de instellingen voor autocorrectie voor Pages, Numbers en Keynote kunt u tekstvervanging instellen die specifiek binnen iWork wordt gebruikt.

• Open de instellingen voor autocorrectie op uw Mac. Controleer of 'Vervanging symbolen en tekst' is geselecteerd onder 'Vervanging' en klik op 'Voeg vervanging toe'
    • Voer onder 'Vervang' de tekst in die moet worden vervangen (bijvoorbeeld '(c)'). Onder 'Door' voert u in waarin de app de tekst moet veranderen (bijvoorbeeld '©').
  • Tik op uw iPhone, iPad of iPod touch op knop 'Meer' > 'Autocorrectie'. Controleer of 'Tekstvervanging' is ingeschakeld en tik op 'Lijst met vervangingen'. Tik op plusknop
    • Voor 'Snelkoppeling' voert u de tekst in die moet worden vervangen (bijvoorbeeld '(c)'). Voor 'Zin' voert u de tekst in waarin de app de tekst moet veranderen (bijvoorbeeld '©').

Als u dit voorbeeld hebt gebruikt, verandert de app elke keer dat u '(c)' typt in Pages, Numbers of Keynote dit in '©'.

Als Pages, Numbers of Keynote de tekst vervangt en u wilt deze weer herstellen naar wat u hebt getypt, drukt u op Command-Z op uw toetsenbord of tikt u op knop 'Herstel'

Autocorrectie is beschikbaar voor talen die op de Mac beschikbaar zijn voor spellingcontrole. Om te zien welke talen dit zijn, gaat u naar 'Systeemvoorkeuren' > 'Toetsenbord' > 'Tekst' en klikt u op het venstermenu 'Spelling'. Klik op 'Configureer' voor meer informatie over hoe u spellingwoordenboeken toevoegt voor andere talen. Op de iPhone, iPad of iPod touch is autocorrectie niet voor alle talen beschikbaar.

Aangepaste genegeerde woorden instellen voor iWork op uw Mac

Wanneer Pages, Numbers of Keynote voor Mac een woord detecteert dat het niet herkent, wordt het woord onderstreept met een rode stippellijn. Als u Control-klikt op het woord, kunt u de juiste spelling kiezen uit een lijst met voorgestelde woorden, een spelling toevoegen of de spelling negeren.

• Voeg spelling toe Als u wilt dat uw Mac het woord herkent en opneemt in suggesties en spellingcontrole, kiest u 'Voeg spelling toe'. Deze spelling van het woord wordt toegevoegd aan het spellingwoordenboek van uw Mac.
  • Negeer spelling Als u wilt dat Pages, Numbers of Keynote dit woord niet meer markeert als verkeerd gespeld, kiest u 'Negeer spelling'. De app voegt dat woord toe aan de lijst met genegeerde woorden en onderstreept het niet meer.

U kunt woorden toevoegen aan of verwijderen uit de lijst met genegeerde woorden van uw iWork-app, of u kunt ze wijzigen door de instellingen voor autocorrectie te openen en op 'Genegeerde woorden' te klikken. Klik op knop 'Voeg toe' en knop 'Verwijder' om woorden toe te voegen en te verwijderen of klik tweemaal op een woord om de spelling ervan te wijzigen.