Toegankelijkheidsfuncties gebruiken met Touch Bar op een MacBook Pro

Elke Mac is standaard uitgerust met ondersteunende technologieën die het gebruik van macOS vergemakkelijken. Lees meer over de toegankelijkheidsfuncties die zijn ingebouwd in de Touch Bar op een MacBook Pro.

De MacBook Pro (15-inch, 2016) en nieuwer en MacBook Pro (13-inch, 2016, vier Thunderbolt 3-poorten) en nieuwer hebben toegankelijkheidsfuncties waardoor ook blinden en mensen met een visuele beperking profijt hebben van de functies van de Touch Bar.

VoiceOver gebruiken met Touch Bar

VoiceOver vertelt wat er op uw scherm te zien is en assisteert u bij het verrichten van handelingen zoals het selecteren van een menuoptie of het activeren van een knop met uw toetsenbord of trackpad. De functie kan ook vertellen wat er op uw Touch Bar te zien is.

Als u VoiceOver wilt in- of uitschakelen, houdt u de Command-toets ingedrukt en drukt u driemaal op de Touch ID-knop, die zich aan de rechterzijde van de Touch Bar boven aan uw toetsenbord bevindt:

Zodra u VoiceOver hebt ingeschakeld, kunt u de volgende bewegingen met Touch Bar gebruiken:

• Beweeg met één vinger over de Touch Bar om de Touch Bar-focus te wijzigen en VoiceOver te laten vertellen welk element zich onder uw vinger bevindt.
  • Veeg met één vinger naar links of rechts om de Touch Bar-focus te verplaatsen naar het vorige of volgende Touch Bar-onderdeel.
  • Tik dubbel op een deel van de Touch Bar om het onderdeel onder de Touch Bar-focus te activeren.
  • Tik in twee keer dubbel (raak een onderdeel met een vinger aan en tik vervolgens op de Touch Bar met een andere vinger) om het onderdeel onder de eerste vinger te activeren.
  • Tik dubbel en houd vast om de modus directe aanraking te activeren voor het onderdeel onder de Touch Bar-focus. Hiermee kunt u schuifknoppen aanpassen.

Touch Bar-zoomen gebruiken

Als u de zoomfunctie op uw Mac gebruikt, kunt u ook Touch Bar-zoomen inschakelen.

Selecteer het Apple-menu () > 'Systeemvoorkeuren'. Klik vervolgens op 'Toegankelijkheid', selecteer 'Vergroot/verklein' en schakel 'Activeer Touch Bar-zoomen' in.

Nadat u Touch Bar-zoomen hebt ingeschakeld, kunt u het volgende doen:

• Sleep met één vinger op de Touch Bar om een ingezoomde weergave van de Touch Bar op uw beeldscherm te bekijken.
  • Wijzig de vergrotingsfactor door de Command-toets ingedrukt te houden en met twee vingers een knijpbeweging te maken.
  • Tik tijdens een sleepbeweging met één vinger snel met een tweede vinger. Dit heeft hetzelfde effect als een tikbeweging op de plek waar uw eerste vinger is. Houd de tweede vinger vast en verplaats beide vingers tegelijkertijd. Dit heeft hetzelfde effect als tikken, vasthouden en slepen vanaf de plek waar uw eerste vinger is.
  • Houd uw vinger zonder beweging op één locatie om de modus directe aanraking te activeren, waarmee u de regelaar onder uw vinger direct kunt bedienen.

Schakelbediening gebruiken met Touch Bar

U kunt Schakelbediening gebruiken om Touch Bar op het scherm van uw MacBook Pro weer te geven. Hiermee krijgt u toegang tot Touch Bar-onderdelen met standaard regelaars van de muisaanwijzer.

Schakel eerst Schakelbediening in:

1. Kies het Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' en klik achtereenvolgens op 'Toegankelijkheid' en op 'Schakelbediening'.
  2. Klik op 'Algemeen' en selecteer 'Activeer schakelbediening'. Het beginpaneel van Schakelbediening verschijnt op uw bureaublad.

Schakel vervolgens tussen tonen en verbergen van Touch Bar:

1. Klik in het beginpaneel van Schakelbediening op 'Systeem'.
  2. Klik op 'Toon/verberg Touch Bar' om Touch Bar te tonen of te verbergen.

Lees hier meer over het besturen van de aanwijzer.

Toegankelijkheidsopties gebruiken om andere functies in te schakelen

macOS bevat het venster Toegankelijkheidsopties waarmee u snel algemene toegankelijkheidsfuncties kunt in- of uitschakelen, zoals Zoomen, VoiceOver, Grendeltoetsen en meer.

Druk driemaal op de Touch ID-knop om dit venster weer te geven op uw MacBook Pro.