Locatievoorzieningen en privacy

'Locatievoorzieningen' is ontworpen om je gegevens te beschermen en om je te laten bepalen wat je deelt.

Met behulp van locatievoorzieningen kunnen Apple en externe apps en websites informatie verzamelen en gebruiken die is gebaseerd op de huidige locatie van je iPhone of Apple Watch, met als doel het aanbieden van diverse voorzieningen die gebruikmaken van je locatie. Een app kan je bijvoorbeeld op basis van gegevens over je locatie en de locatie waarnaar je zoekt helpen bij het vinden van restaurants of bioscopen bij jou in de buurt, of de tijdzone van je apparaat kan automatisch worden ingesteld op basis van je huidige locatie.

Om dergelijke functies te kunnen gebruiken, moet je locatievoorzieningen inschakelen op je iPhone en elke app of website afzonderlijk toestemming geven voordat deze je locatiegegevens kunnen gebruiken. Apps kunnen vragen om beperkte toegang tot je locatiegegevens (de locatie bij benadering alleen als je de app gebruikt) of volledige toegang (de exacte locatie zelfs als je de app niet gebruikt).

Uit veiligheidsoverwegingen mogen de locatiegegevens van je iPhone echter altijd worden gebruikt als je het alarmnummer belt om je beter en sneller hulp te kunnen bieden, ongeacht of je locatievoorzieningen hebt ingeschakeld of niet.

Voor locatievoorzieningen worden gps en Bluetooth (waar deze beschikbaar zijn) samen met crowd-sourced locaties van wifihotspots en telefoonmasten gebruikt om de locatie van je apparaat bij benadering te bepalen.

Je Apple Watch kan de locatie van je gekoppelde iPhone gebruiken als deze in de buurt is.

Als locatievoorzieningen zijn ingeschakeld, stuurt je iPhone periodiek de geo-tagged locaties van dichtbijzijnde wifihotspots en telefoonmasten (indien ondersteund door een apparaat) in een anonieme en versleutelde vorm naar Apple ter uitbreiding en verbetering van deze crowd-sourced database met locaties van wifihotspots en telefoonmasten.

Door locatievoorzieningen in te schakelen worden ook onder andere de volgende locatiegebonden systeemvoorzieningen ingeschakeld:

• Routes en verkeer: Terwijl je onderweg bent (bijvoorbeeld wandelend of rijdend), stuurt je iPhone periodiek gps-gegevens en informatie over de reissnelheid en luchtdruk in een anonieme en versleutelde vorm naar Apple voor het verbeteren van crowd-sourced databases voor het wegverkeer en atmosferische correctie.

• Populair vlakbij: Je iPhone stuurt periodiek locaties waar en wanneer je apps hebt gekocht of gebruikt in een anonieme en versleutelde vorm naar Apple ter verbetering van een crowd-sourced database die kan worden gebruikt om je apps en andere producten en voorzieningen van Apple aan te bieden die geografisch gezien relevant zijn.

• Belangrijke locaties: Je iPhone en apparaten die zijn verbonden met iCloud houden bij waar je recentelijk bent geweest, en hoe vaak en hoelang je daar bent geweest, om informatie te verzamelen over plaatsen die belangrijk voor je zijn. Deze gegevens zijn met end-to-end-encryptie beveiligd en kunnen niet door Apple worden gelezen. Ze worden gebruikt om je gepersonaliseerde voorzieningen aan te bieden, zoals het voorspellen van verkeersroutes en om in Foto's betere terugblikken samen te stellen.

• Locatiegebonden suggesties: De locatie van je iPhone wordt naar Apple gestuurd om relevantere suggesties te doen. Als je locatievoorzieningen uitschakelt voor locatiegebonden suggesties, wordt je exacte locatie niet naar Apple gestuurd. Om relevante suggesties en nieuwsberichten te kunnen tonen, is het mogelijk dat Apple het IP-adres van je internetverbinding gebruikt om je locatie bij benadering te bepalen door het adres te vergelijken met een geografisch gebied.

• Locatiegebonden meldingen: Je iPhone en Apple Watch gebruiken je locatie om meldingen te verstrekken die geografisch gezien relevant zijn, bijvoorbeeld om je eraan te herinneren iemand te bellen als je op een bepaalde plaats aankomt, aan te geven wanneer je vanaf je huidige locatie naar je volgende afspraak moet vertrekken of een app of opdracht aan te bevelen op basis van je huidige locatie.

• Deel mijn locatie: Je kunt ervoor kiezen om je huidige locatie tijdelijk of voortdurend met anderen te delen vanuit bepaalde apps, zoals Berichten en Zoek mijn.

• HomeKit: Je iPhone gebruikt je locatie om accessoires te bedienen wanneer je een bepaalde locatie bereikt of verlaat, bijvoorbeeld om het licht aan te doen als je thuiskomt.

Systeemaanpassing: Je iPhone past de weergave, werking en instellingen van het systeem aan op basis van je huidige locatie, bijvoorbeeld door 'Geoptimaliseerd opladen' in te schakelen wanneer je thuis bent. Deze aanpassingsgegevens blijven op je apparaat.

• Identificatie van verkopers voor Apple Pay: Je iPhone gebruikt je huidige locatie om de namen van verkopers nauwkeuriger te kunnen weergeven wanneer je je fysieke Apple Card gebruikt.

• Noodoproepen en SOS-noodmelding: Wanneer je het alarmnummer belt, worden aanvullende locatiegegevens door je iPhone of Apple Watch verstuurd via de Enhanced Emergency Data-voorziening, naast de locatie die al aan hulpdiensten is verstrekt. Dit kan adresgegevens bevatten als je huidige locatie zich bevindt in de buurt van het thuis- of werkadres op je persoonlijke contactkaart (Mijn kaart). Aan het einde van de SOS-noodmelding wordt je locatie naar je SOS-contactpersonen verstuurd.

Het is niet mogelijk om je identiteit te achterhalen aan de hand van de crowd-sourced locatiegegevens die Apple verzamelt.

Door locatievoorzieningen voor je apparaten in te schakelen ga je akkoord met en geef je toestemming voor het versturen, verzamelen, onderhouden, verwerken en gebruiken van je locatiegegevens en je zoekopdrachten naar locaties door Apple en zijn partners en licentiehouders, met als doel het aanbieden en verbeteren van producten en voorzieningen die gebruikmaken van locaties en wegverkeer.

Je kunt locatievoorzieningen op elk gewenst moment uitschakelen. Hiervoor ga je in Instellingen naar 'Privacy' > 'Locatievoorzieningen' en tik je om locatievoorzieningen geheel uit te schakelen of kies je 'Nooit' bij elke app of functie die gebruikmaakt van locatiegegevens. Om locatievoorzieningen voor alle websites uit te schakelen, kies je de optie Nooit voor 'Safari-sites'. Daarnaast kun je de systeemvoorzieningen die gebruikmaken van je locatie uitschakelen door op 'Systeem' te tikken en elke systeemvoorziening die gebruikmaakt van je locatie uit te zetten. Je kunt locatievoorzieningen voor je HomePod op elk gewenst moment uitschakelen. Open hiervoor de Woning-app op je gekoppelde iOS- of iPadOS-apparaat, houd de HomePod ingedrukt, tik op het symbool 'Instellingen' en tik vervolgens om locatievoorzieningen uit te schakelen.

Als je toestaat dat apps of websites van derden je huidige locatie gebruiken, valt dat onder de voorwaarden, het privacybeleid en de handelspraktijken van de derde partij. Lees zorgvuldig de voorwaarden, het privacybeleid en de handelspraktijken die gelden voor dergelijke apps of websites, zodat je weet hoe je locatie en andere gegevens worden gebruikt.

De door Apple verzamelde gegevens worden te allen tijde behandeld conform het privacybeleid van Apple, dat je kunt vinden op http://www.apple.com/nl/privacy