Touch ID gebruiken op een MacBook Pro

Met Touch ID op uw MacBook Pro kunt u snel uw Mac ontgrendelen en aankopen doen met behulp van uw Apple ID en Apple Pay, gewoon met een vingerafdruk.

Op de MacBook Pro (15-inch, 2016) en nieuwer en MacBook Pro (13-inch, 2016, vier Thunderbolt 3-poorten) en nieuwer bevindt de Touch ID (aan/uit-knop) zich aan de rechterkant van de Touch Bar boven aan het toetsenbord.

Aan de slag

Open de klep van uw MacBook Pro om deze in te schakelen of druk op de Touch ID. Telkens wanneer u uw MacBook Pro opstart of herstart, of erop uitlogt, moet u uw wachtwoord invoeren om in te loggen bij uw gebruikersaccount. Nadat u Touch ID hebt ingesteld, kunt u zolang u bent ingelogd uw vingerafdruk gebruiken wanneer er om uw wachtwoord wordt gevraagd; u hoeft dan niet te typen.

Met Touch ID kunt u uw vingerafdruk gebruiken om aankopen te doen in de App Store, iBooks Store en iTunes Store, en op veel van uw favoriete websites om met behulp van Apple Pay aankopen te doen.

Touch ID configureren

Volg deze stappen om Touch ID te configureren:

1. Zorg ervoor dat uw vinger schoon en droog is.
  2. Ga naar het Apple-menu () > 'Systeemvoorkeuren'.
  3. Klik op 'Touch ID'.
  4. Klik op het plusteken  om een vingerafdruk toe te voegen en voer, als u daarom wordt gevraagd, het wachtwoord van uw gebruikersaccount in. Volg daarna de instructies op het scherm.
  5. Gebruik de aankruisvakken om de functies van Touch ID te selecteren die u wilt gebruiken op uw Mac.

Tips voor het toevoegen van vingerafdrukken:

• Plaats uw vinger op de Touch ID, maar druk er niet op. Houd uw vinger daar totdat u wordt gevraagd uw vinger op te tillen.
  • Til uw vinger op en leg deze langzaam op de Touch ID. Leg uw vinger telkens net iets anders op de Touch ID.

U kunt vingerafdrukken ook verwijderen:

1. Plaats de cursor op een vingerafdruk. Er verschijnt een verwijderknop .
  2. Klik op de verwijderknop en voer daarna uw wachtwoord in om de vingerafdruk te verwijderen.

Touch ID gebruiken om uw Mac te ontgrendelen

Nadat u Touch ID hebt geconfigureerd, kunt u deze functie gebruiken om uw Mac te ontgrendelen. Haal uw Mac uit de sluimerstand door de klep te openen, op een toets te drukken of op het trackpad te tikken. Leg uw vinger lichtjes op de Touch ID om in te loggen.

U moet uw wachtwoord invoeren om in te loggen nadat u de Mac (opnieuw) hebt opgestart of nadat u hebt uitgelogd. Wanneer u ingelogd bent, kunt u eenvoudig inloggen met Touch ID wanneer u gevraagd wordt om uw wachtwoord.

U kunt Touch ID ook gebruiken om de volgende functies op uw Mac te ontgrendelen:

• Notities met wachtwoordbeveiliging
  • Het gedeelte 'Wachtwoorden' in de voorkeuren van Safari
  • Systeemvoorkeuren
    Om de panelen 'Beveiliging en privacy' en 'Gebruikers en groepen' te ontgrendelen, moet u uw wachtwoord invoeren (als u FileVault hebt ingeschakeld), in plaats van dat u hier Touch ID voor gebruikt.

Als meerdere gebruikers Touch ID configureren en inloggen op dezelfde Mac, kunnen ze Touch ID gebruiken om tussen accounts te wisselen. U hoeft alleen maar op Touch ID te drukken en de MacBook Pro schakelt over naar de ingelogde gebruikersaccount die bij de vingerafdruk hoort.

Aankopen doen in de iTunes Store, App Store en iBooks Store met behulp van Touch ID

Touch ID gebruiken in plaats van uw wachtwoord voor uw Apple ID om aankopen te doen op uw Mac:

1. Open de iTunes Store, App Store of iBooks Store.
  2. Klik op de knop 'Koop' voor iets dat u wilt aanschaffen. U wordt gevraagd om zich te identificeren met Touch ID.
  3. Plaats uw vinger op de Touch ID om de aankoop te voltooien.

Mogelijk wordt u gevraagd uw wachtwoord in te voeren bij uw eerste aankoop of als u wijzigingen hebt aangebracht in de vingerafdrukken die u hebt ingevoerd voor Touch ID.

Touch ID gebruiken voor Apple Pay

U kunt eenvoudige, veilige en persoonlijke aankopen doen op websites met behulp van Apple Pay op uw Mac. Apple Pay slaat nooit informatie over creditcards en betaalpassen op en zal deze informatie ook nooit delen met de verkoper.

Apple Pay is niet in alle landen of regio's beschikbaar.

Apple Pay configureren

Op MacBook Pro-modellen met Touch ID wordt u tijdens de configuratie gevraagd om Apple Pay te configureren. Volg de aanwijzingen die worden weergegeven.

Als u ervoor kiest Apple Pay niet te configureren wanneer u de Mac de eerste keer opstart, kunt u dit later doen in het gedeelte 'Wallet en Apple Pay' van Systeemvoorkeuren. U kunt daar ook uw transactiegeschiedenis controleren en uw betaalkaarten beheren. U kunt bijvoorbeeld kaarten toevoegen of verwijderen en wijzigingen in contact- of verzendinformatie doorgeven.

Opmerking: u kunt slechts aan één gebruikersaccount betaalpassen toevoegen op uw Mac. Als u Apple Pay configureert in de hoofdgebruikersaccount en vervolgens inlogt met een andere account, zijn Touch ID en Apple Pay niet beschikbaar. In dat geval kunt u een in aanmerking komende iPhone of Apple Watch gebruiken om Apple Pay-transacties te voltooien waarmee u bent begonnen in Safari op uw Mac.

Een aankoop doen in Safari met Apple Pay

Op websites die Apple Pay aanbieden, klikt u op de Apple Pay-knop bij het afrekenen. Wanneer u daarom wordt gevraagd, voltooit u de betaling door uw vinger lichtjes op de Touch ID te plaatsen.

Inschakelen, opnieuw opstarten, in de sluimerstand zetten en uitschakelen

Druk op Touch ID om uw MacBook Pro in te schakelen als deze is geopend en is uitgeschakeld. Als de MacBook Pro gesloten en uitgeschakeld is, schakelt u deze in door gewoon de klep te openen.

Wanneer u de Touch ID van uw MacBook Pro uit ingedrukt houdt, verschijnt er geen dialoogvenster met opties om de computer te herstarten, uit te zetten of in de sluimerstand te zetten (zoals wel het geval is bij oudere Mac-notebooks). Deze opties vindt u in het Apple-menu. Als de MacBook Pro niet reageert, kunt u deze toch afsluiten door de Touch ID zes seconden ingedrukt houden. U raakt dan wel alle niet-bewaarde wijzigingen kwijt.

Als u op de Touch ID drukt, gaat uw MacBook Pro niet in de sluimerstand. Daarvoor kiest u het Apple-menu > 'Sluimerstand'. U kunt ook een sluimerknop toevoegen aan de Control Strip op de Touch Bar:

1. Kies 'Weergave' > 'Pas Touch Bar aan'.
  2. Raak het Control Strip-gedeelte van de Touch Bar aan om de Control Strip aan te passen.
  3. Sleep met de cursor de gewenste items (zoals de sluimerknop) van het hoofdscherm naar de Touch Bar. U kunt ook items naar links en rechts slepen binnen de Touch Bar om ze opnieuw in te delen, of u kunt de items uit de Touch Bar naar boven slepen om ze te verwijderen.
  4. Tik op 'Gereed' in de Touch Bar of klik op 'Gereed' op het scherm als u klaar bent.

Meer informatie over Touch ID

Met Touch ID kunt u de toegankelijkheidsfuncties op uw Mac beheren:

• Druk driemaal op de Touch ID om het venster Toegankelijkheidsopties weer te geven.
  • Houd de Command-toets ingedrukt en druk driemaal op de Touch ID om VoiceOver in- en uit te schakelen.

In sommige situaties moet u uw wachtwoord invoeren en kunt u Touch ID niet gebruiken:

• Als u uw Mac net hebt herstart
  • Als u bent uitgelogd bij uw gebruikersaccount
  • Als uw vingerafdruk vijf keer achter elkaar niet is herkend
  • Als u uw Mac gedurende meer dan 48 uur niet hebt ontgrendeld
  • Als u net vingerafdrukken hebt geregistreerd of verwijderd

Als u nog steeds hulp nodig hebt bij het ontgrendelen van uw Mac met behulp van Touch ID, volgt u deze stappen. Probeer het na elke stap opnieuw:

• Zorg ervoor dat uw vingers schoon en droog zijn.
    Vocht, lotions, zweet, oliën, een snee of droge huid kunnen de herkenning van een vingerafdruk beïnvloeden. Bepaalde activiteiten kunnen ook tijdelijk de herkenning van een vingerafdruk beïnvloeden, waaronder sporten, douchen, zwemmen of koken.
  • Uw vinger moet de Touch ID volledig bedekken. Terwijl Touch ID aan het scannen is, mag u niet drukken met uw vinger of uw vinger bewegen.
  • Probeer een andere vingerafdruk te configureren.