Notities delen op de iPhone, iPad, iPod touch of Mac

Met de app Notities op de iPhone, iPad, iPod touch of Mac kunt u mensen uitnodigen om samen te werken aan uw notities en mappen in iCloud. Vervolgens kunt u samenwerken aan projecten, een reis plannen, een boodschappenlijstje maken en meer.

Over het delen van notities

U kunt iemand toevoegen aan een iCloud-notitie of aan een complete map met notities op uw apparaat. Deze persoon kan vervolgens wijzigingen doorvoeren en de nieuwste wijzigingen bekijken die door u zijn aangebracht. Als u de eigenaar van een notitie bent, kunt u medewerkers op ieder moment verwijderen van uw notities en mappen.

iCloud houdt uw notities en mappen overal up-to-date zolang uw apparaat met het internet is verbonden. Dus wanneer u een taak afvinkt, een tekening wijzigt of een bijlage toevoegt, ziet iedereen die de notitie of map deelt altijd de meest recente versie.

U kunt notities met wachtwoordbeveiliging niet delen. Als u een notitie met wachtwoordbeveiliging wilt delen, tikt u op  op uw iOS-apparaat of klikt u op  op uw Mac en kiest u 'Verwijder vergrendeling'.

Voordat u begint

1. Werk uw iPhone, iPad of iPod touch bij naar de nieuwste iOS- of iPadOS-versie en uw Mac naar de nieuwste macOS-versie.
  2. Configureer iCloud op alle apparaten.
  3. Controleer of u op al uw apparaten met dezelfde Apple ID bent ingelogd bij iCloud.
  4. Werk uw notities bij om de nieuwste functies te gebruiken. Iedereen met wie u deelt, moet hun apparaat en notities ook bijwerken. Als u tekeningen in uw notities hebt, zorgt u ervoor dat ze bijgewerkt zijn zodat u de nieuwste functies kunt gebruiken.

Personen aan een notitie toevoegen

Nodig iemand uit om samen te werken aan een notitie via Mail of Berichten. Of kopieer de koppeling naar een notitie en stuur die op een door u gewenste manier naar hen. Dit doet u als volgt:

1. Open de iCloud-notitie die u wilt delen.
  2. Tik of klik op knop 'Voeg medewerkers toe' .
  3. Kies hoe u uw uitnodiging wilt versturen. Selecteer vervolgens de persoon met wie u wilt delen.
  4. Op een iPhone, iPad of iPod touch wordt de notitie automatisch verzonden op basis van hoe u deze hebt gedeeld. Als u een Mac gebruikt, klikt u op 'Deel'.

Als u meer personen wilt toevoegen aan een gedeelde notitie, opent u de iCloud-notitie, tikt u op knop 'Voeg medewerkers toe', vervolgens op 'Voeg personen toe' en volgt u stap 3-4.

Wilt u weten of u al een notitie deelt? Zoek naar  bovenaan uw notitie of naar  in de lijst met notities. Wilt u uw notitie wel naar iemand sturen maar niet met deze persoon samenwerken? Tik op  bovenaan de notitie en kies vervolgens hoe u de notitie wilt delen.

Personen aan een map toevoegen

1. Ga naar de mappenlijst.
  2. Veeg op een iPhone, iPad of iPod touch naar links over de map die u wilt delen. Op een Mac selecteert u de map.
  3. Tik op . Op een Mac selecteert u de optie 'Map' in het menu dat verschijnt.
  4. Voeg de personen toe met wie u de map wilt delen. Kies vervolgens hoe u de uitnodiging wilt delen. Op een iPhone, iPad of iPod touch wordt de notitie automatisch verzonden op basis van hoe u deze hebt gedeeld. Als u een Mac gebruikt, klikt u op 'Deel'.

U hebt iOS 13 of iPadOS nodig om een map te delen of een uitnodiging te accepteren om samen te werken aan een gedeelde map.

Beheren hoe u deelt

Als de maker van een gedeelde notitie bepaalt u welke personen wijzigingen mogen aanbrengen. Tik of klik vanuit de notitie op  om te zien met wie u de notitie deelt. Tik of klik vervolgens op 'Opties voor delen' en selecteer de gewenste optie, zoals 'Kan wijzigingen aanbrengen' of 'Alleen lezen'.

Als u 'Uitgenodigd' ziet onder de naam van een persoon, heeft deze persoon uw uitnodiging nog niet geaccepteerd. Iedereen die een notitie deelt, kan bijlagen toevoegen, checklists aanmaken, een tekening schetsen en meer. Ze kunnen ook tekst wijzigen, tenzij u 'Alleen lezen' voor ze instelt. Wanneer een gedeelde notitie is bijgewerkt, ontvangen alle medewerkers van de notitie hier een melding van. Tik op  en schakel 'Verberg meldingen' in om deze meldingen voor de notitie te verbergen.

Als u 'Markeer alle wijzigingen' wilt inschakelen, gaat u naar de notitie, tikt u op  en schakelt u de instelling in. Nu worden alle wijzigingen gemarkeerd die u of medewerkers aanbrengen in de notitie.

U hebt iOS 13 of iPadOS nodig om sommige van de nieuwste functies van Notities te gebruiken, zoals 'Alleen lezen' en 'Markeer alle wijzigingen'.

Personen verwijderen van gedeelde notities

Eén persoon verwijderen van een gedeelde notitie:

1. Open .
  2. Tik of klik op de naam van de persoon.
  3. Tik of klik op 'Trek toegang in'.

Iedereen verwijderen van een gedeelde notitie:

1. Open .
  2. Tik of klik op 'Stop delen'.
  3. Kies 'OK'.

Wanneer u stopt een notitie met andere personen te delen, wordt de notitie automatisch van hun apparaat verwijderd.

Een gedeelde notitie verwijderen

Als de maker van een gedeelde notitie kunt u op elk moment deze notitie verwijderen. U verwijdert gedeelde notities op dezelfde manier als waarop u andere notities verwijdert. Tik op de knop 'Prullenmand'  en de notitie wordt verplaatst naar de map 'Recent verwijderd' op al uw apparaten. De notitie blijft gedurende 30 dagen in de map 'Recent verwijderd' staan. De notitie wordt volledig verwijderd van het apparaat van de personen met wie u de notitie deelt.

Als u per ongeluk een notitie hebt verwijderd die iemand anders met u deelt, kunt u het Notities-bestand opnieuw accepteren vanuit de oorspronkelijke uitnodiging. Wanneer u de notitie opnieuw accepteert, bevat deze alle wijzigingen in die notitie tot dat moment. Als de maker gestopt is de notitie te delen, kunt u deze niet accepteren. Als u niet beschikt over de oorspronkelijke uitnodiging, vraagt u de maker om deze opnieuw te delen of controleert u de map 'Recent verwijderd'.

Meer doen met Notities